Popularni sajt "Tejst Atlas" koji je posvećen svjetskoj kuhinji, objavio je ovogodišnju listu 100 najboljih tradicionalnih jela, restorana i kuhinja.
Najboljim specijalitetom na svijetu je proglašena "koćinita pibil", meksičko jelo od svinjetine porijeklom sa Jukatana. Svinjetina se marinira u anato pasti, gorkom soku od pomorandže i bijelom luku. Polako se peče, a zatim se sjecka i služi na tortiljima, takosima ili samostalno, a dodaje joj se i razno pečeno povrće.
Na ovoj listi i to na visokom 10. mjestu našao se i jedan specijalitet iz BiH - sarajevski ćevap!
Izvor: tasteatlas.comKada je riječ o specijalitetima okolnih zemalja, srpska pljeskavica zauzela je 52. mjesto. Među 100 najboljih specijaliteta svijeta je i ćuretina sa knedlama (Hrvatska), kao i crni rižoto kakav se sprema u Hrvatskoj, zagorski štrukli (Hrvatska), što je vrsta pite koja u zavisnosti od punjenja može da bude slana ili slatka.
Izvor: tasteatlas.comGulaš se na listi našao kao tradicionalni specijalitet Češke i Slovačke, a i takozvani čobanac, odnosno tradicionalni hrvatski paprikaš sa mesom našao je svoje mjesto na listi.
(MONDO)