Kako prepoznati jagode zatrovane hemijom.
Svi se radujemo dolasku proljeća i bogatom izboru voća i povrća na pijacama i u piljarama, ali ove namirnice često predstavljaju opasnost po zdravlje, jer većina sadrži nitrate i pesticide.
Zašto su ova jedinjenja opasna po zdravlje? Glavni sastojak nitrata je azot, koji je neophodan za rast biljaka. Ljudi ne bi trebalo da ih unose u organizam u pretjeranim količinama jer, iako su praktično malo toksični, pod uticajem enzima pljuvačke se pretvaraju u nitrite. Oni, pak, sa drugim jedinjenjima koja su prisutna u želucu (kao što su amini) pretvaraju se u vema štetne nitrozamine.
Količina nitrata sadržanih u hrani, između ostalog, zavisi i od obrade zemljišta, odnosno upotrebe vještačkih đubriva, pesticida, insekticida itd. Pesticidi najčešće utiču na neželjene promjene u ćelijama organizma, dok nitriti dovode do smanjenja dotoka kiseonika. Nitriti su u organizmu uključeni u oksidaciju hemoglobina, čime utiču i na malokrvnost.
Rane jagode je bolje da jedete u ograničenim količinama, jer mogu da sadrže veliku količinu nitrata, upozoravaju stručnjaci. Voće koje se sada nalazi u ponudi gajeno je u plastenicima, a ovakva sredina donekle narušava kvalitet voća.
"Sada imamo jagode koje se uzgajaju uglavnom na zaštićenom zemljištu, van optimalnih uslova, gdje je vjerovatno manje svjetlosti, toplote, a koristi se veća količina azotnih đubriva. To može da doprinese nagomilavanju nitrata", upozorio je ruski agronom Vladimir Vikulov.
Prilikom kupovine jagoda treba obratiti pažnju na njihov miris i boju, preporučuje agronom.
"Indirektni znak prisustva nitrata može da bude nedovoljno karakteristična, blijeda boja, neprirodno krupni plodovi, nedovoljno izražen ukus", objasnio je agronom i objasnio da su šumske jagode, pak, zdrave.
Trovanje jagodama je rijetkost jer ih ljudi obično ne konzumiraju u velikim količinama. Ako ne jedete više od 100-150 grama odjednom, onda možete da eliminišete rizik od negativnih efekata nitrata na tijelo, ističe agronom.
"Rijetko se dešava da se neko otruje jagodama jer ih ne jedemo 'u kilogramima', ali ipak postoji neka opasnost. Savjetujem, svakako, da ne pretjerujete."
Prilikom izbora, obratite pažnju na svježinu. Ako je lišće pocrnilo i plod je omekšao i promijenio boju, onda će se vrlo brzo pokvariti.
MONDO