Kako je moguće da skoro sve Japanke izgledaju mladoliko, vitko i njegovano? Slijede pet pravila.
Kada je zdravlje u pitanju, Francuzi su ispred mnogih nacija, iako je poznato da puše, piju i jednu masnu hranu. Stručnjaci su otkrili tajnu "francuskog paradoksa", a ko prednjači kada je ljepota u pitanju? Japanke nezvanično važe za najljepše žene na svijetu. Uvijek izgledaju upola mlađe, imaju čistu i njegovanu kožu, a gotovo da nema one koja kuburi sa viškom kilograma... Kako je to moguće?
Ne samo da paze na ishranu, već slijede i pet pravila. Evo o kojima je riječ:
Nikada ne preskaču doručak
Svi znamo koliko je doručak važan, stručnjaci kažu da je i najbitniji obrok u danu, ali uprkos tome, preskačemo ga, često i ne svojom voljom. Užurbani tempo života učinio je svoje, ali Japanke nikada ne dozvoljavaju da obaveze budu preče. Doručak ne preskaču, a prvi obrok konzumiraju čim se probude. Najčešće jedu omlet, pirinač, ribu, soju, povrće i čaj.
Jedu polako
Porcije u Japanu su male. Hrana se jede polako i uzimaju se mali zalogaji, a ako ste se pitali zašto je to važno, odgovor je jednostavan. Kada ne žurite sa konzumacijom obroka, dajete tijelu više vremena da se pripremi za proces varenja hrane. Ukoliko brzo gutate hranu, postoji mogućnost da ćete opteretiti želudac i crijeva, a za posljedicu možete da dobijete nadutost, gasove i gorušicu.
Uvijek jedu raznoliku hranu
Najpoznatije jelo u Japanu je suši, ali Japanke se trude da ne jedu samo ribu. Na njihovom meniju svakodnevno se nalaze supe, povrće, pirinač, a najviše piju vodu i čaj.
Povrće sijeku na "listove"
Naizgled bezazlen, a vrlo važan trik. Ako na ovaj način jedete povrće, namirnice mogu da zadrže više hranljivih stvari jer se termički manje obrađuju. Osim toga, Japanke ne vole začine, koriste ih u vrlo malim količinama.
Ne jedu slatko
U Japanu je dezert rijetkost. Ukoliko i žele da se zaslade, poslastica se uzima u vrlo maloj količini. Japanke ne jedu kalorične torte, kolače i slatkiše, ali tradicionalno uzimaju "mochi", sladoled od pirinča.
(MONDO)