Bujon i razne ćufte bi trebalo da budu jelovnik budućnosti u restoranima kao odgovor na manjak hrane i opsesiju zdravljem, pokazuje studija.
Studija na 1.200 stranica rezultat je razmišljanja oko sto profesionalaca (velikih kuvara, lanaca restorana, restorana za društvenu ishranu, agroprehrambena industrija, novinara, blogera) iz deset zemalja - Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija, Italija, SAD, Brazil Kina, Japan i Turska.
U njoj se izlaže oko dvadeset koncepata koji predstavljaju najjače tendencije buduće ishrane, isprobanih u svakoj od ovih zemalja.
Jedan od njih je Boulanžeri (Bowlandgery - igra riječi s pekarom na francuskom i kuglom na engleskom) gdje se predlažu razne vrste ćufti od mesa, povrća, ribe, leblebija ili pasulja, takozvane falafele, koje bi se svuda prodavale kao i supa Fo, što je vrsta vijetanamskog bujona.
"Ovo je kraj ciklusa. Cijeli svijet je svjestan da se iscrpljuju resursi hrane, a potrošač je takođe sve bolje informisan i sve više brine o svom zdravlju i želi da jede najboljle moguće po najnižoj cijeni", rekao je Frederik Leb, generalni direktor Svetskog samita kuhinje (World Cuisine Sumit).
Predložena rješenja biće predstavljena na margini Svjetskog salona gastronomije koji se održava u januaru u Lionu, odakle je i pokrenuta ova studija o tome kako pomiriti smanjenje resursa, zdravlje, ukus i novčanik u jednom globalnom svijetu.
"Osamdeset pet odsto stručnjaka smatra da bi ugostitelji trebalo da budu advokati javnog zdravlja", rekao je Leb i naveo jedno drugo istraživanje koje pokazuje da mladi Francuzi, starosti između 15 i 24 godine, velikom brzinom sustižu svoje američke vršnjake u gojaznosti.
Ova studija pokazuje da je još jedna jasno izražena evropska tendencija u restoranima vegetarijanska ishrana, posebno sa azijskim povrćem, kao što je na primjer svježi lotosov list.
"Treba pomiriti paradokse i ponovo izmisliti ekosistem ugostiteljstva. U eri manjka sirovina vratićemo se frugalnoj kuhinji u kojoj se sve jede, koristićemio komadiće, sitnež, kuvaćemo kosti i praviti bujone kao poslije francuske revolucije", rekao je Leb.
On je dodao da će od Pariza do Pekinga druga velika tendecija biti ćufte, vegetarijanske, na osnovu recikliranih proizvoda.
(Beta)