• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pržena i pečena hrana opasnija nego što se mislilo

Autor mondo.rs

Već znamo da pržena i pečena hrana nisu naročito zdrave, ali Evropska uprava za bezbednost hrane tvrdi da se u namirnicama spremljenim na ovaj način "krije" akrilamid, supstanca koja povećava rizik od raka.

Supstanca akrilamid, pronađena u kafi, nekim grickalicama i određenoj vrsti hrane za bebe, izuzetno je opasna i povećava rizik od raka, saopštila je Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA).

EFSA je saopšitla da su deca najviše izložena riziku ove supstance, koja se formira prilikom pečenja, prženja i bruniranja hrane (proces pomoću koga hrana dobija braonkastu boju, na primer, karamelizacija).

"Na osnovu studija sprovedenih na životinjama, EFSA je potvrdila prethodne procene da akrilamid potencijalno povećava rizik obolevanja od raka kod ljudi svih uzrasta", saopšteno je iz ove organizacije.

"Kafa, proizvodi koji se prave od prženog krompira, biskviti, krekeri i tost hleb, kao i neke namirnice za bebe, sadrže akrilamid. Zbog manje telesne težine, deca su starosna grupa koja je najviše izložena ovom problemu".

Pored toga što se ova potencijalno opasna supstanca nalazi u nekim proizvodima, takođe se stvara i kada kod kuće pečete ili pržite hranu. Osim u mnogim grickalicama, stručnjaci upozoravaju da se akrilamid nalazi i u žitaricama, za koje se najčešće smatra da su izuzetno zdrava hrana, kojom treba započeti dan. "Žitarice sadrže mekinje, koje se kuvaju na neverovatno visokim temperaturama, čime se povećava koncentracija ove štetne supstance", ističu stručnjaci.

Dr Dajana Benford iz EFSA objašnjava da se "akrilamid apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta i prenosi se na sve organe u telu".

"Glicidamid, supstanca koja se prilikom ovog procesa oslobađa, povećava rizik obolevanja od tumora, pokazale su studije sprovedene na životinjama", rekla je dr Benford.

Ona takođe naglašava da, zbog toga što su istraživanja sprovedena na životinjama, još uvek se ne može pouzdano reći da se isti ovi procesi odigravaju i u ljudskom organizmu.

EFSA ističe da ljudi zbog rezultata studije ne bi trebalo u potpunosti da prestanu da jedu sve ove namirnice, već da pokušaju da smanje količinu koju unose, tako što će na primer ređe jesti prženu hranu i truditi se da je ne preprže.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop