Već znamo da pržena i pečena hrana nisu naročito zdrave, ali Evropska uprava za bezbednost hrane tvrdi da se u namirnicama spremljenim na ovaj način "krije" akrilamid, supstanca koja povećava rizik od raka.
EFSA je saopšitla da su deca najviše izložena riziku ove supstance, koja se formira prilikom pečenja, prženja i bruniranja hrane (proces pomoću koga hrana dobija braonkastu boju, na primer, karamelizacija).
"Na osnovu studija sprovedenih na životinjama, EFSA je potvrdila prethodne procene da akrilamid potencijalno povećava rizik obolevanja od raka kod ljudi svih uzrasta", saopšteno je iz ove organizacije.
"Kafa, proizvodi koji se prave od prženog krompira, biskviti, krekeri i tost hleb, kao i neke namirnice za bebe, sadrže akrilamid. Zbog manje telesne težine, deca su starosna grupa koja je najviše izložena ovom problemu".
Pored toga što se ova potencijalno opasna supstanca nalazi u nekim proizvodima, takođe se stvara i kada kod kuće pečete ili pržite hranu. Osim u mnogim grickalicama, stručnjaci upozoravaju da se akrilamid nalazi i u žitaricama, za koje se najčešće smatra da su izuzetno zdrava hrana, kojom treba započeti dan. "Žitarice sadrže mekinje, koje se kuvaju na neverovatno visokim temperaturama, čime se povećava koncentracija ove štetne supstance", ističu stručnjaci.
Dr Dajana Benford iz EFSA objašnjava da se "akrilamid apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta i prenosi se na sve organe u telu".
"Glicidamid, supstanca koja se prilikom ovog procesa oslobađa, povećava rizik obolevanja od tumora, pokazale su studije sprovedene na životinjama", rekla je dr Benford.
Ona takođe naglašava da, zbog toga što su istraživanja sprovedena na životinjama, još uvek se ne može pouzdano reći da se isti ovi procesi odigravaju i u ljudskom organizmu.
EFSA ističe da ljudi zbog rezultata studije ne bi trebalo u potpunosti da prestanu da jedu sve ove namirnice, već da pokušaju da smanje količinu koju unose, tako što će na primer ređe jesti prženu hranu i truditi se da je ne preprže.