• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jestivi crveni dijamant

Autor mondo.rs

Da li ste probali godži bobice? Imaju kiselkasto slatki ukus, a kažu da su skoro pa čudotvorne. Raspitali smo se gde mogu da se kupe, kako se gaje, koliko koštaju...

 Jestivi crveni dijamant Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

Godži bobice vekovima se koriste u kineskoj medicini. Poslednjih godina se i u Srbiji može kupiti drvo ovih bobica.

Biljka godži ili goji, potiče sa Tibeta, a zbog crvenih bobica, još se naziva i crvenim dijamantom.

Američki stručnjaci je smatraju voćem veka, a istraživanja su dokazala i da plodovi ove biljke sadrže 18 aminokiselina koje su neophodne organizmu, kao i 21 mineral, dosta vitamina i drugih sastojaka koji jačaju imunitet, rekao nam je jedan od uzgajivača na Izložbi cveća koja je nedavno održana u Domu sindikata u Beogradu.

Objasnio nam je da o tome koliko su godži bobice zdrave govori i to što se nalaze na prvom mestu ORAC lestvice koja meri antioksidativna svojstva, sa 23.000 jedinica na 100 grama ovih bobica. Na drugom mestu je šljiva koja ima samo 5.770 jedinica.

Drvo može da se kupi za 500 dinara i to je zapravo grm koji može da naraste do dva, tri metra u visinu i dva metra u prečniku. Cveta između juna i avgusta, a plodovi - crvene bobice dužine između jednog i dva centimetra - sazrevaju u septembru, oktobru.

Godži se sadi u baštama, plantažama i ne zahteva mnogo nege. Potrebno ga je zaliti samo jednom, kada se posadi, a zahvalan je za održavanje jer može da podnese i dosta niske temperature.

Dakle, ne zahteva neku posebnu negu.

Što se tiče konzumiranja samih bobica, mogu se jesti sveže, ali se uglavnom jedu sušene jer su sočnije i slađe. Sveže bobice se mogu jesti kao dodatak ishrani, a od njih mogu praviti i čajevi, džem, liker, mogu da se koriste i kao dodatak vinu, jogurtu, salatama…

Godži bobice se suše tako što se prostru u tankom sloju i suše u hladu ili na suncu, a mogu se sušiti i u sušarama na temperaturi od 40 do 45 stepeni Celzijusovih. Suve su onda kada postanu smeđurane i mekane.

Iako su ove bobice izuzetno zdrave, ne treba ih baš unositi u neograničenim količinama - preporučeni dnevni unos je između 10 i 30 grama sušenog ploda.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop