U Pećigradu kod Cazina danas je održan 15. festival kestena, godišnja manifestacija koja slavi izobilje divljeg kestena koji raste u ovom dijelu BiH.
Uz prigodna obraćanja, nastup folklornih društava i tombolu za posjetioce "Kestenijade 2015", mještani su se takmilčili i u tome ko će bolje spremiti kesten, a tradicionalno u Krajini kesten se peče ili kuha i od njega se prave kolači.
Inače, u BiH postoji izneđu sedam i osam hiljada hektara kestenovih šuma, a najveća površina, blizu 90 posto, upravo je na području Unsko-sanskog kantona.
"Kesten je kao hrana vrlo bogat nutrijentima, koristan je i kao medonosna biljka. U Cazinu je popularan i kestenov med, a kada bi kao nekad postojala i prerada ploda kestena, bilo bi moguće pretvarati ga u par stotina različitih proizvoda", kazao je Šefik Smlatić iz Pećigrada.
Prije rata, u pogonima kompanije Agrokomerc kesten se maksimalno koristio, ali taj dio proizvodnje još nije u funkciji.
Sa nutricionističkog aspekta vrlo je sličan žitaricama, od njegovog brašna proizvode se razne vrste slatkiša.