Evo nekoliko stvari koje bi konobari voleli da znate.
Niste sigurni treba li da ostavite bakšiš i izluđuje vas ako ste ga pozvali, a on vas ignoriše? Evo šta konobari kažu o tome i o još nekim stvarima.
NE IGNORIŠU VAS
U većini slučajeva, konobari vas ne ignorišu, već su u gužvi. Jasno je da svakoga može da iznervira ukoliko previše dugo čeka hranu ili piće, ali to ipak ne bi trebalo da vam bude izgovor da budete grubi ili nepristojni prema onima koji vas uslužuju u pokušaju da privučete njihovu pažnju.
"Ja sam za drugim stolom, uslužujem drugog gosta i zaista nije potrebno da neko viče na mene", kaže konobarica Olivija Sel koja već pet godina radi u restoranu.
Ona dodaje da je najviše od svega nervira kada mušterija "pukne" prstima kako bi je dozvala.
"Ja nisam pas", kaže Olivija.
Hamdi Elamrouzi koji kao konobar radi 35 godina, potvrđuje da su ponekad veoma zauzeti.
"To vam je kao na Brodveju. Svakog dana i svake noći drugi scenario".
Imajte to na umu, imajte i malo strpljenja jer konobari u većini slučajeva zaista žele da vam u restoranu ili kafiću kojem rade bude prijatno.
TRAŽITE ŠTA ŽELITE
Andrea Garner kaže da joj je jasno da su neki ljudi stidljivi, ali da je komunikacija sa konobarima ključna da biste dobili ono što želite.
"Ako želite manje ili više pečeno meso, morate to da nam kažete. Razumem da neki ljudi ne vole da pričaju sa drugima, da ih to smara, ali mi želimo da naši gosti imaju sjajno iskustvo. To nije moguće ako nam ne kažu šta žele, nego odu kući nezadovoljni, a onda se žale. To ne pomaže nikome, a čini da mi izgledamo loše", kaže Andrea.
Garnerova kaže da je jako zahvalna gostima koji se trude da pomognu konobarima.
"Zaista ne očekujem da neko radi moj posao, ali ako pokušavam da dohvatim čašu na drugoj strani stola, a vi mi je dodate, smatram da ste mi mnogo pomogli. Uostalom, neprijatno mi je da se protežem gostima ispred nosa da bih nešto dohvatila".
KOLIKI TREBA DA BUDE BAKŠIŠ
"Nemojte pogrešno da me shvatite, ukoliko niste zadovoljni uslugom, dajte bakšiš u skladu sa tim, ali neprihvatljivo je da ne ostavite nikakav bakšiš", kaže Garnerova.
I Olivija Sel je saglasna sa tim da bi gosti trebalo da imaju na umu koliko se konobari trude oko njih i koliko rade, te da bi trebalo da im ostave bakšiš u skladu sa tim.
I KONOBARI GREŠE
Zapamtite da su i konobari samo ljudska bića i da povremeno i oni mogu da pogreše. Dakle, ponekad vaše iskustvo u restoranu ili kafiću neće biti baš onakvo kakvom ste se nadali, ali ne budite strogi prema konobarima jer i oni imaju pravo na greške.
"Na kraju krajeva, to je samo osoba koja radi svoj posao i prema kojoj biste mogli da imate malo saosećanja. Ne kažem da je svaki konobar dobar, ali zbog nas koji se trudimo da svoj posao radimo najbolje što možemo, veoma je važno da znamo da gost prepoznaje taj trud", kaže Selova.
Kada je reč o nekom opštem savetu, kako za goste tako i za konobare, Elamrouzi kaže: "Tretirajte ljude onako kako želite da vas tretiraju. Čak i ako su loši prema vama, tretirajte ih kako biste voleli da se ponašaju prema vama. Ne ljutite se na njih".