Smenu godišnjih doba mnogi neće osetiti samo po promeni temperature, već i po manjku energije. Procenjuje se da svaka druga osoba u tom periodu ima simptome hroničnog umora.
Hronični umor se, između ostalog, manifestuje time što se ljudi bude isrpljeni i bezvoljni, ostaju radnog elana, zbog umora, glavobolje i vrtoglavice, nisu spremni za novi radni dan.
Količina svetlosti se smanjuje, dani postaju kraći, noći duže, svi smo došli iz jedne opuštene atmosfere godišnjih odmora, ponovo u radne obaveze i očekivanja i od sebe i od okoline. Kreće depresivni pomak, kreće suočavanje sa zahtevima, i finansijskim, i neke druge prirode, tako da se brzo iscrpljuju kapaciteti adaptivni, a samim tim, kreću i neki simpomi koji mogu ličiti na simptome depresije", objasnila je za Radio-televiziju Srbije doc. dr Ivana Stašević Karličić iz Klinike "Laza Lazarević".
Simptomi su četiri puta su češći su kod žene, nego kod muškaraca. Češći su i kod onih u četrdesetim godinama.
"Hronični umor može biti nespecifični simptom mnogih stanja, pa i duševnih. Predstavlja rezultat i hroničnog stresa, rezultat izlaganjima iz spoljašnje sredine", dodala je dr Stašević Karličić.
Kada umor traje duže od šest meseci i ne može da se izleči ni odmorom, potražite pomoć lekara.
"Nekad kod hroničnog umora nemamo poremećaj spavanja, naš san nas ne odmara, arhitektonika zna da bude poremećena i taj san nas ne sprema za novi radni dan. Osnovni simptomi su pad životne energije, pad motivacije, neraspoloženje... Kada se simptomi jave i prodube, zdravstveni sistem je tu da vam pomogne. Profesionalci -- psihijatri, psiholozi, defektilozi. Ne zaboravite na nadleži dom zdravlja", podsetila je doktorka.
Pokušajte da sprečite umor, za početak, jednim dobrim snom, a onda napuštanjem nekih loših životnih navika.
"Šetnje, relaksacije, odmor nakon radnih dana, mnogo je bitno da ljudi rade ono što im prija i što ih i aktivno odmara", savetuje dr Stašević Karličić.
Birajte i šta jedete. Umereno, a raznovrsno, vodite se tom devizom.
"Zeleno povrće, šargarepa, svež kupus, krastavac... Preporučuju se zato što obiluju mineralnim materijama, a potkrepljuju organizam. Ono što treba da se izbegava, to su veće količine kofeina, alkohol, brza hrana, proizvodi iz pekara", poručuje nutricionistkinja Ana Todorović.