Pravilo kojim su se služile naše bake...
Većina veštih kuvarica zna "odokativnom" metodom da proceni koliko sastojaka ide u koji recept, ali ako ne spadate u ovu grupu, a iz nekog razloga nemate u kući mericu ili vagu, postoji nekoliko trikova koji mogu da vam pomognu.
Bilo da je reč o kuvanju ili jednostavnom merenju porcija, primenite starinsku "foru"– koristite dlan!
Ovaj trik , nažalost, ne može se primeniti na baš sve namirnice (jer nemaju sve istu težinu), ali za začine (i namirnice slične praškaste strukture kap štio je kafa, ), meso i ribu može...
1 kafena kašičica - Količina namirnica (začina) koja stane u jednu kafenu kašičicu otprilike je jednaka polovini vašeg palca (do zgloba). Kako izmeriti? Na dasku za sečenje, na primer, istresite željenu količinu, pa je "sakupite" na širinu paca, prinesite prst i izmerite.
1 supena kašika - Količina namirnica (začina) koja stane u jednu supenu kašiku jednaka je celom palcu.
1 šolja od bele kafe - Količina hrane koja stane u jednu šolju od bele kafe jednaka je stisnutoj pesnici.
100 g mesa/ribe - Ova količina mesa odgovara količini koja vam stene na raširen dlan. Ako je reč o mlevenom mesu, istanjite ga na debljinu srednje šnicle i položite na dlan da biste odmerili 100 grama.