Prije 25 godina prvi put je obilježen svjetski dan vegana, a ovaj način ishrane danas prati skoro milijardu ljudi širom svijeta!
Prvi novembar je svjetski dan vegana, prvi put je proslavljen 1994. godine, a danas ovaj način života postaje trend u društvu. Za njih isključeni su svi proizvodi životinjskog porijekla, a van okvira ishrane trude se i da u svakodnevnom životu ne koriste odjeću i kozmetiku koja sadrži u sebi životinjsko porijeklo.
Prednosti veganske ishrane:
Pored toga što je odličan izbor za mršavljenje, ova ishrana pomaže u smanjenju rizika od raka, borbi protiv dijabetesa, smanjuje krvni pritisak, nivo lošeg holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih problema.
Još jedna prednost ove ishrane, jeste to što se uvijek unose zdrave i svježe namirnice, što rješava problem sa bubuljicama i aknama, čak i neugodnim tjelesnim mirisima.
Vegetarijanska ishrana je korisna za ljude za reumatoidnim artritisom, smanjuje zapaljenja i bolove.
Ukoliko imate probleme sa ovim bolestima, prelazak na ovaj način ishrane može biti dobar za vas.
Mane veganske ishrane:
Tijelu su potrebne određene materije i vitamini koje dobija kroz unos "normlne" hrane, pa onda nedostatke proteina, gvožđa i manjak kalcijuma možete riješiti alternativnim putem. Ukoliko smanjte ili potpuno izbacite njhov unos, može doći do iscrpljenosti, bledila pa čak i do anemije.
Suplementima kao što su vitamin B12 i omega 3, može se zameniti unos ribe, koja pomaže u radu srca i mozga.
Pasulj, grašak i pečurke su pune proteina, i dobra su zamjena za meso.
Nedostatak gvožđa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa su spanać i cvekle odlična ideja.
Svakako najbolja ishrana je ona koja je dobro izbalansirana, koja u sebi ima sve potrebne namirince da bi naše tijelo zdravo funkcionisalo.