Koji vještački zaslađivači su opasni po zdravlje i na koje organe utiču?
Naučnici Univerziteta Južne Kalifornije kažu da vještački zaslađivači mogu biti uzorčnici teških bolesti, posebno jer je među ženama koje pokušavaju da oslabe ova namirica postala broj jedan i nemilice je koriste.
Naučnici su sproveli eksperiment na pacovima a čiji su rezultati zabrinjavajući. Mladim životinjama je dato nekoliko vrsta ovog vještačkog šećera, a analiza je pokazala da je kod njih došlo do oštećenja pamćenja i promjena u mozgu.
Istovremeno se ispostavilo da zaslađivač utiče na metabolizam, usporava ga i ometa. Kako su istakli, ovakav "kvar" u radu gastrontestinalnog trakta može da dovede do razvoja dijabetesa i drugih bolesti.
Stručnjaci su detaljno objasnili i koje vrste zaslađivača nanose štetu organizmu i na koji način:
- Saharin - tijelo ga ne apsorbuje. Redovna upotreba povećava rizik od razvoja maligniteta.
- Aspartam je prisutan u velikim količinama u niskokaloričnim pićima. Nikada ga ne treba dodavati u čaj. Dugotrajna upotreba aspartama povećava rizik od razvoja kancera jetre i pluća, a dovodi i do oštećenja mozga.
- Ciklamat je zabranjen u nekoliko zemalja. Izaziva otkazivanje bubrega.
- Acesulfam kalijum se smatra još jednom namirnicom koja povećava rizik od razvoja maligniteta. Često prisutan u gaziranim pićima.
- Ksilitol je veoma visokokalorični dodatak. Može da izazove metaboličke poremećaje.
Ako su ovi aditivi prisutni u hrani, bilo bi mudro da napravite drugačiji izbor, savjetuju stručnjaci sa Univerziteta Južne Kalifornije.
MONDO