• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako srce stari: Doktorka otkrila zdravu dijetu - sa njom 6 mjeseci ste MIRNI

Autor Teodora Boškovski

Doktorka Snežana Pavlović otkrila je kako naše srce stari i koji su najveći problemi i simtomi, ali i kako da se zdravije hranimo.

 Kako srce stari Izvor: K1 printscreen

Način života umnogome diktira i naše zdravlje, pogotovo kada se tome doda u prilog prirodni proces starenja. Osim fizičkog, vidljivog starenja, takođe ono se odražava i na naše organe, pogotovo srce.

Na početku, gostujući na K1 TV kardiolog dr Snežana Pavlović istakla je da se mi se veći dio godina nalazimo u situaciji kada se opuštamo po pitanju hrane. Takođe, na osnovu istraživanja i računice koje je zajedno sa kolegama doktorka radila, izračunato je da bismo se zdravo hranili ako bismo praktikovali dva velika vjerska posta, uskršnji i božićni, i postili srijedu i petak.

"To bi bilo negde šest mjeseci. Ako bismo tako radili, mi bismo onda ostalih šest mjeseci to nadoknađivali", rekla je dr Pavlović i dodala da pored vidljivog starenja, stare i naši organi, pa i srce.

"Srce direktno ne stari na način na koje stare drugi organi. Svaki put kad se neka ćelija ponovo rodi, naši hromozomi se podijele, a telomere (završeci hromozoma) se skrate, a čija je uloga da se hromozomi ne slijepe. Zanimljiva je činjenica da naše srce često bude starije u odnosu na naše godine.

"Srce je organ koji trpi. Svijet je bombardovan raznim dijetama, a u suštini mi samo treba da pazimo šta jedemo. Preporuka je da se budemo umjereni u tome i da vežbamo. Ako to ne radimo, jedemo brzu hranu i veliku količinu ugljenih hidrata, raste nam insulin i gojimo se", objasnila je doktorka i dodala da upravo zbog toga naše srce tada mora da radi većom snagom.

S druge strane, i krvni sudovi se mijenjaju kada unesemo višak šećera i masnoća, a kako je istakla dr Pavolović, dovoljno je samo osam sati da bude povišen nivo šećera u krvi, pa da se na našim krvnim sudovima dese promjene koje ne mogu tako lako da se regulišu. Oni više nisu elestični, već čvrsti što predstavlja preduslov za povišeni krvni pritisak.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop