Doktor objašnjava zašto ne bi trebalo da naručujemo i jedemo ribu ponedjeljkom.
Još malo počinje veliki Vaskršnji post, tačnije 18. marta, te će riba mnogim vjernicima biti glavna namirnica na meniju. Važno je da ona bude svježa kako ne bi došlo do trovanja istom. Doktor Darin Detviler upozorio je ljubitelje ribe i morskih plodova, da ih ne naručuju u restoranu ponedjeljkom. Postoji važan razlog!
Inače, dr Darin Detviler je bivši savjetnik za bezbjednost hrane FDA i USDA. On je otkrio da naručivanje ribe na početku nedjelje zapravo može da poveća rizik od trovanja hranom iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Obično riblje pijace nisu otvorene vikendom, što znači da postoji velika šansa da je riba mogla da stoji u frižideru dva dana prije nego što stigne do vašeg stola.
"Riba koja nije svježa može biti podvrgnuta hemijskim promenama, što dovodi do kvarenja koje utiče na njen ukus, miris i bezbjednost", objasnio je dr Detviler.
Govoreći za Dejli mejl, on je dalje primijetio da pokvarena riba takođe može da sadrži visok nivo histamina, hemikalije koju oslobađa imuni sistem. Ovo može da dovede do trovanja skombroidom koje se prenosi hranom, što uzrokuje efekte reakcija sličnih alergijama, uključujući osip, znojenje, dijareju, glavobolju i povraćanje.
Pogledajte ikako da prepoznate svežu ribu!
(MONDO)