• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoje tvrdnje da NE TREBA NARUČIVATI I JESTI RIBU u restoranu PONEDELJKOM? Doktor otkriva RAZLOG

Autor mondo.rs

Doktor objašnjava zašto ne bi trebalo da naručujemo i jedemo ribu ponedjeljkom.

 riba tokom posta ponedjeljkom Izvor: Shutterstock

Još malo počinje veliki Vaskršnji post, tačnije 18. marta, te će riba mnogim vjernicima biti glavna namirnica na meniju. Važno je da ona bude svježa kako ne bi došlo do trovanja istom. Doktor Darin Detviler upozorio je ljubitelje ribe i morskih plodova, da ih ne naručuju u restoranu ponedjeljkom. Postoji važan razlog!

Inače, dr Darin Detviler je bivši savjetnik za bezbjednost hrane FDA i USDA. On je otkrio da naručivanje ribe na početku nedjelje zapravo može da poveća rizik od trovanja hranom iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Obično riblje pijace nisu otvorene vikendom, što znači da postoji velika šansa da je riba mogla da stoji u frižideru dva dana prije nego što stigne do vašeg stola.

"Riba koja nije svježa može biti podvrgnuta hemijskim promenama, što dovodi do kvarenja koje utiče na njen ukus, miris i bezbjednost", objasnio je dr Detviler.

Govoreći za Dejli mejl, on je dalje primijetio da pokvarena riba takođe može da sadrži visok nivo histamina, hemikalije koju oslobađa imuni sistem. Ovo može da dovede do trovanja skombroidom koje se prenosi hranom, što uzrokuje efekte reakcija sličnih alergijama, uključujući osip, znojenje, dijareju, glavobolju i povraćanje.

Pogledajte ikako da prepoznate svežu ribu!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop