Koliko god da uživate u kiselom kupusu, morate da pripazite ako imate ove zdravstvene probleme...
![Ko ne smije da jede kiseli kupus Ko ne smije da jede kiseli kupus](https://static.mondo.ba/Picture/787147/jpeg/kiseo-kupus.png?ts=2025-01-21T15:07:48)
Kiseli kupus je izuzetno hranljiva namirnica bogata vitaminom C, probioticima i antioksidantima, ali može da pogorša tegobe kod ljudi koji već imaju neke probleme sa zdravljem.
Kiseli kupus često sadrži visok nivo soli (natrijuma) zbog procesa fermentacije. Osobe sa hipertenzijom ili problemima sa srcem treba da konzumiraju kiseli kupus umjerenije ili biraju verzije sa smanjenim sadržajem soli.
Visok unos natrijuma može da optereti bubrege, posebno kod ljudi sa hroničnim bubrežnim bolestima. Kod ovih osoba preporučuje se da ograniče unos slanih namirnica, uključujući kiseli kupus.
Kisela i fermentisana hrana može da pogorša simptome gastritisa ili čira, posebno kod osoba koje su osjetljive na kiselinu.
Iako probiotici iz kiselog kupusa mogu da poboljšaju zdravlje crijeva, kod nekih ljudi mogu i da izazovu nadimanje, gasove ili nelagodnost zbog fermentisanih sastojaka.
Treba biti oprezan i zbog moguće interakcije sa lijekovima. Kiseli kupus sadrži tiramin, koji može da utiče na efikasnost određenih lijekova, poput inhibitora monoaminooksidaze (MAOI), koji se koriste za liječenje depresije.
Ako imate neko od navedenih stanja, konsultujte se sa ljekarom prije nego što uključite kiseli kupus u ishranu.
Isperite kiseli kupus prije upotrebe kako biste smanjili sadržaj soli. Konzumirajte ga umjereno, posebno ako ga prvi put uvodite u ishranu.
BONUS VIDEO:
(MONDO/Lepa i srećna)