• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Lokalni remiji i remi u derbiju

Mančester junajted odolIo Totenhemu sa igračem manje. Dva velika lokalna derbija bez pobJednika: Birmingem - Aston Vila 1:1, Sanderlend - Njukasl 1:1.

 PREMIJER: Lokalni remiji i remi u derbiju Izvor: MONDO

Totenhem ni poslije devet i po godina ne zna za pobjedu nad Mančester junajtedom, ali je u meču 23. kola bio bolji rival i mogao je do sva tri boda.

Totenhem - Mančester junajted na Vajt Hart Lejnu 0:0. Totenhem je posljednji put pobijedio Mančester junajted na svom terenu u premijerligaškom meču 2001. godine kada je bilo 3:1. Od tada se nanizalo 26 utakmica da "pijevci" ne osjete slast trijumfa.

Londonski tim bio je konkretniji i opasniji u napadu. Imao je nekoliko dobrih prilika, a najbolju Piter Krauč u 10. minutu, kada je idealnu loptu Hatona sa pet metara poslao loptu tik pored stative.

Imao je i Junajted svojih šansi, tačnije Vejn Runi, ali u oba navrata, najprije u 24. potom i u 54. minutu, golman Gomes je izlazio kao pobjednik.

U 69. minutu sumnjiva situacija. Sudija Din je mirne duše mogao da pokaže na penal, nakon što je Nemanja Vidić povukao za dres Rafaela van der Varta. Ali, Din je ostao hladan.

Pet minuta kasnije, Mančester je ostao sa igračem manje na terenu, jer je Rafael dobio drugi žuti karton. Utisak je prestrogo, i kao da se sudija iskupio za nedosuđeni penal za Totenhem. Rafael je startovao nad Asuekotom, ali nije to bio prekršaj za karton. Ipak, "đavoli" su do kraja morali sa desetoricom, a zbog protesta i Runi je upisan u sudijsku knjižicu.

Totenhem je u finišu napravio veliku ofanzivu ka golu Mančestera, a Vidić je bio taj koji je sjajno komandovao odbranom. Uspio je u posljednjim trenucima meča da spasi, pa gotovo siguran gol, poslije udarca glavom Vilijama Galasa.

Sve u svemu, bod za Mančester junajted koji ga vraća na lidersku poziciju ispred gradskog riva



"Second City Derby", nazvan po činjenici da je Birmingem drugi najveći grad u Engleskoj, za strijelce imao je dvojicu defanzivaca, a navijači Birmingem sitija ipak mogu da budu zadovoljni sa bodom, jer je posrnula Vila bila znatno bolji rival uslovno rečeno kao gost.

Tri puta "Vilijani" su pogađali prečku, a na kraju su morali da jure bod.

Birmingem je poveo u 49. minutu, poslije nekoliko odbitaka pred Bredom Fridelom, kada se Rodžer Džonson dobro snašao i zakucao loptu u mrežu... Djelovalo je da će se ponoviti meč Liga kupa Engleske, kada je Birmingem golom Nikole Žigića izbacio Aston Vilu, a potom su uslijedili neredi na tribinama (2:1).

Ipak, kapiten Aston Vile Džejms Kolins pobrinuo se da ishod ne bude isti. U 73. minutu, poslije centaršuta sa desnog boka, Kolins je uhvatio volej i obradovao drugi dio grada, koji navija za Vilu.

Koliko je "Derbi Drugog grada" bio vatren, govori i podatak da su navijači Vile sa sobom unijeli i baklje i dimne bombe na tribine suparničkog stadiona, što je prava rijetkost u Engleskoj.

Nikola Žigić dva puta spremao se da uđe u igru, prvo u prvom poluvremenu, pa oko 60. minuta, da bi tek poslije 75. minuta zaista dobio šansu, a u nadoknadi vremena umalo je postigao pobjedonosni pogodak za ekipu koja je kroz istoriju imala znatno manje uspjeha od Aston Vile.

Natrčao je glavom na centaršut tik ispred Fridela, ali je njegov "lob" prošao malo pored stative...

Aston Vila je mogla, tj. morala da povede još u 30. sekundi, kada je Gabrijel Agbonlahor tukao preko gola sa sedam metara, poslije greške golmana domaćih Bena Fostera.

Osam minuta kasnije Džon Kerju glavom je pogodio prečku, a gredu je uzdrmao je Kjerijan Klark iz centaršuta sa lijeve strane...

Birmingem je morao da dobije penal potom, kada je Mark Olbrajton sa leđa srušio Dejvida Marfija, ali se sudija nije oglasio.

Aston Vila je sedam puta bila šampion Engleske, ali nikad poslije 1981. godine, kada su obezbijedili učešće u Kupu šampiona i potom postali prvaci Evrope, 1982. godine. Vilijani imaju i sedam FA kupova i pet Liga kupova, dok se Birmingem siti može pohvaliti samo jednim Liga kupom u svojim vitrinama.

Vila je sa bodom uspjela da izađe iz zone ispadanja, ali i dalje ekipa ima samo jednu pobjedu u posljednjih deset kola, a nijednu u posljednjih pet. Sa druge strane, Birmingem je poslije pobjede nad Blekpulom u prošlom kolu, osvojio bod i sada ima jedan više od Vile.

Oba rivala boriće se za opstanak u nastavku sezone, a to neće biti slučaj sa timovima sa Severo-istoka Engleske. Tamo je Njukasl bio na nekoliko sekundi da "počisti" Sanderlend ove sezone.

Poslije 5:1 u Njukaslu, 15 kilometara dalje u Sanderlendu bilo je 0:1 do nadoknade vremena, a onda je Asamoah Gijan izjednačio, pa su "Crne mačke" izbjegle neslavan kraj u okršajima sa "Svrakama".

Kapiten Njukasla Kevin Nolan doveo je goste u vođstvo u 52. minutu i već su slavili crno-bijeli navijači, kada je Ganac izazvao ludilo među crveno-bijelima... Derbi Sjeveroistoka igra se još od 1898. godine, a Njukasl ima nešto više uspjeha. Sada je skor: 51-45-45.

REZULTATI 23. KOLA:

Birmingem - Aston Vila 1:1 (0:0)
/Džonson 49 - Kolins 73/

Sanderlend - Njukasl 1:1 (0:0)
/Gijan 90+4 - Nolan 52 /

Liverpul - Everton 2:2 (1:0)
/Meiraleš 29, Kajt pen. 68 - Distin 46, Bekford 51/

Totenhem - Mančester junajted (17.10)

U subotu:

Čelsi - Blekburn 2:0 (0:0)
/Ivanović 57, Anelka 76/

Mančester siti - Vulverhempton 4:3 (1:1)
/Kolo Ture 41, Jaja Ture 53, Tevez 48, 66 - Milijaš 12, Dojl pen 68, Zubar 86/

Stouk - Bolton 2:0 (1:0)
/Higinbotam 37, Eterington 63/

Vest Bromvič Albion - Blekpul 3:2 (1:1)
/Odemvinge 38, 87, Morison 52 - Vohan 11, Tejlor-Flečer 80/

Vigan - Fulam 1:1 (0:0)
/Rodalega 58 - Džonson 87/

Vest Hem - Arsenal 0:3 (0:2)
/Van Persi 13, pen 77, Volkot 41/

TABELA

Mančester junajted (21) 45
Mančester siti (23) 45
Arsenal (22) 43
Čelsi (22) 38
Totenhem (22) 37
Sanderlend (23) 34
Bolton (23) 30
Stouk (22) 30
Njukasl (22) 29
Blekpul (21) 28
Blekburn (23) 28
Everton (22) 26
Liverpul (22) 26
Vest Bromvič Albion (22) 25
Fulam (22) 23
Birmingem (21) 23
Vigan (22) 22
Aston Vila (22) 22
Vulverhempton (22) 21
Vest Hem (23) 20

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC