• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crveno-plavi danas slave 95. rođendan: Neka se zove Borac!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

"Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac", rekao je narodni heroj Veselin Masleša na osnivačkoj skupštini banjalučkog kluba 4. jula 1926. godine.

 fk borac - osnovan na današnji dan 1926 Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Banjalučki Borac osnovan je na današnji dan 1926. godine. Grupa mladih Banjalučana odlučila se na osnivanje fudbalskog kluba, a za prvog predsjednika izabran je Rudi Hiter.

Možda će vas zanimati

Tokom osnivačke skupštine, narodni heroj Veselin Masleša rekao je: "Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac" i tako je "Velikan iz Platonove ulice" dobio ime.

Borac je tokom 95-godišnjeg postojanja ostvario brojne uspjehe, među kojima je svakako najveći osvajanje Kupa Jugoslavije (Kupa Maršala Tita) 1988. godine. Banjalučki tim tako je ušao u istoriju kao jedini drugoligaš koji je podigao pehar namijenjen osvajaču Kupa bivše države.

Dugogodišnji član Prve jugoslovenske lige veliki uspjeh postigao je i 1992. godine, kada su crveno-plavi stigli do trofeja u Srednjoevropskom kupu (Mitropa kupu).

U novijem, poslijeratnom periodu osvojene su dvije titule šampiona Bosne i Hercegovine 2011. i 2021. godine, kao i Kup BiH 2010. godine.

Ekipa iz Banjaluke rođendan će proslaviti u iščekivanju možda i "najvećeg evropskog dvomeča u klupskoj istoriji", kako je u najavi utakmice protiv Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona (utorak, 19.00) istakao trener Marko Maksimović prije "generalke" protiv Radnika iz Bijeljine (2:1) na Gradskom stadionu.

Povodom 95. rođendana, klub sa Gradskog stadiona je uputio čestitku svojim navijačima.

"Jedan od najljepših rođendana dočekao je naš Borac, 95. Zašto najljepših? Zato što je šampion, najbolji u BiH, zato što igra Ligu šampiona, zato što su jasne konture stabilnosti kluba, zato što je vidljiv rast… Najljepšu čestitku očekujemo u utorak, vjerujemo da će je ispisati naši momci protiv Kluža u Rumuniji! Srećno svima koji vole najljepše crveno-plave boje! Aj Borac", saopšteno je iz Borca.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC