• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lopte za Mundijal se pune USB-om!?

Autor Dragan Šutvić

Baterija lopti na Svjetskom prvenstvu traje satima, a ako se ne koriste - danima!

 Lopte za Mundijal se pune USB-om!?  Izvor: Profimedia

Zvanična lopta za Svjetsko prvenstvo u Kataru, "Al Rihla", napravljena je tehnologijom kakva do sada nije viđena. Na društvenim mrežama "procurila" je fotografija na kojoj se vidi da se lopte kojima se igra Mundijal pun uz pomoć USB stikova.

Unutar lopti navodno postoji senzor sa malom baterijom za koju u Adidasu tvrde da može da izdrži šest sati aktivne upotrebe, odnosno 18 dana kada se lopta ne koristi. Engleski mediji pišu da je taj senzor težak samo 14 grama, da omogućava tehnologiji da prati loptu sve vrijeme, kao i kamere postavljene svuda oko terena, koje pomažu arbitrima da odluče da li je ofsajd, da li je prešla gol-liniju i slično.

"Svaki put kada je lopta udarena nogom, glavom, bačena rukom ili samo dodirnuta, sistem bilježi 500 frejmova u sekundi. Podaci se šalju u realnom vremenu od senzora do sistema koji utvrđuje poziciju lopte, a on je povezan sa mrežom antena koja je postavljena oko terena. Kada lopta napusti teren i nova se uvede u igru, sistem se automatski mijenja ka podacima koji stižu sa druge lopte, bez potrebe da ljudska ruka reaguje", objašnjeno je.

Tehnologija zaista zvuči nevjerovatno i sigurno je da će na svakom sljedećem Mundijalu samo napredovati. Tako je u Kataru uz pomoć tehnologije utvrđeno da Kristijano Ronaldo ipak nije postigao gol protiv Urugvaja, iako se ljutio na sudiju i trudio se svom snagom da mu priznaju pogodak. Čak se i vidjelo da je kosom zakačio "Al Rihlu", ali ipak nedovoljno da bi se računao kao strijelac.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC