• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SEDMORICA HULIGANA DOBILI DOŽIVOTNE ZBOG UBISTVA U GRČKOJ: Zbog ove tragedije zakon je još oštriji!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Zbog ubistva navijača Arisa osuđeno je čak 12 navijača PAOK-a, a suđenje je završeno prije manje od mjesec dana.

 Sedmorica huligana služe doživotnu zbog ubistva navijača Izvor: Profimedia

Huligani koji podržavaju Dinamo iz Zagreba pohapšeni su u Atini nakon strašnih nereda koje su napravili u glavnom gradu Grčke, a tokom kojih je život izgubio Mihalis (29). Dio navijača koji su iz Hrvatske, preko Albanije, stigli u Grčku sa namjerom da izazovu nerede već je saslušan, a mnogi se pitaju kakve bi zatvorske kazne mogli da dobiju osuđeni za haos na ulicama u okolini stadiona AEK-a.

O tome će više riječi biti narednih dana, ali treba imati u vidu da je Grčka prošle godine pooštrila zakone koji se tiču nasilja na sportskim priredbama, u šta se računaju i okršaji organizovanih navjačkih grupa. Razlog za to bilo je ubistvo Alkisa Kampanosa (19), navijača Arisa koji je izgubio život dok je sa društvom sjedio u jednom solunskom parku.

Alkisa i njegove prijatelje napala je grupa navijača PAOK-a, koji su prvo upitali momke za koga navijaju, a zatim započeli tuču. Navijači crno-bijelog tima iz Soluna koristili su palice, noževe i ostalo oružje u borbi protiv nenaoružanih studenata, a Kampanos je zadobio više teških udaraca i uboda nožem. Stanovnici okolnih zgrada čuli su krik "Ne udaraj me više", ali mladić je iskrvario i preminuo, dok su dvojica njegovih prijatelja povrijeđeni tokom te tuče. Od tada situacija na navijačkoj sceni u Grčkoj nije ista!

Grčka policija je ubrzo uhapsila navijače za koje se pretpostavljalo da su učestvovali u napadu i ubistvu koje se desilo u februaru 2022. godine, a nakon nekoliko mjeseci suđenja u julu 2023. određene su i zatvorske kazne. Sedmorica huligana trenutno su na doživotnim robijama i vjerovatno nikada neće izaći iz zatvora, dok još pet osoba služi dugogodišnje zatvorske kazne. Oni će u zatvoru provesti po 20 godina zbog učestvovanja u neredima koji su doveli do smrti studenta koji nije bio pripadnik nijedne navijačke grupe.

Upravo ovi slučajevi, kao i najava hrvatskog advokata da se huliganima neće suditi kao fudbalskim navijačima upozoravaju da bi zatvorske kazne mogle da budu brutalne. Neće biti iznenađenje ukoliko Grčka neke od hrvatskih državljana koji su učestvovali u neredima osudi na doživotne ili višedecenijske zatvorske kazne.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC