• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velike promjene u Ligi šampiona: Od 2024. startuje "švajcarski model"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sve o novom formatu Lige šampiona koji stupa na snagu sljedećeg ljeta i koji sa sobom donosi velike promjene.

 Novi format Lige sampiona 2024 objasnjenje Izvor: Profimedia/Martin Rickett / PA Images

Prethodne večeri završena je grupna faza Lige šampiona i to je poslednji put da smo vidjeli elitno UEFA takmičenje u ovom formatu. Zaboravite na osam grupa od po četiri kluba, "prođu" do proljeća u Evropi sa trećeg mjesta, od ljeta 2024. godine dolazi do velike reforme Lige šampiona!

Prije dvije godine, pod pritiskom zbog osnivanja Superlige bogatih, jednoglasno je izglasan novi sistem takmičenja u Ligi šampiona po kome će se broj učesnika povećati sa 32 na čak 36. Istovremeno, ukidaju se i grupe, pošto ćemo ubuduće imati jednu zajedničku ligu i tabelu gdje će svaki od timova igrati po osam utakmica, odnosno na programu će biti čak 44 meča više nego što smo do sada navikli.

O čemu se tačno radi? Igraće se po takozvanom "švajcarskom modelu" gdje će u prvoj fazi Lige šampiona svaki tim igrati po pet utakmica kod kuće i na strani, a na žrijebu će biti određeno ko sa kim igra. Tako će se u prvom šeširu pronaći šampioni domaćih najjačih liga iz prethodne sezone, a naredna tri bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta koji je nikada važniji. Iako zvuči komplikovano, da probamo da uprostimo: svaki klub će igrati protiv dva kluba iz svakog šešira (četiri kod kuće, četiri u gostima).

Izvor: Profimedia/Sportimage

Grupna faza Lige šampiona bi se igrala sve do kraja januara, a prolazak u nokaut fazu će direktno obezbijediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mjesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mjesta. Jasno, polovina bolje rangiranih biće privilegovana na žrijebu. Svi ispod (od 25. mjesta), biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.

Što se tiče kvalifikacija za Ligu šampiona, vrijedi istaći da će šampion Srbije igrati kvalifikacije od plej-ofa, zbog pada na UEFA listi. Preciznije, potrebno je da prvak Srbije izbaci jednog protivnika da bi igrao u Ligi šampiona, a tamo mogu da ga čekaju prvaci iz Turske, Švajcarske, Ukrajine, ali i Češke, Norveške, Danske, Hrvatske, Grčke, Izraela, Kipra, Švedske, Poljske... Dakle, ne mnogo drugačije u odnosu na prošle godine, što znači da već srpski klubovi znaju šta ih čeka, pošto se nisu pošteno ni navikli na "direktno učešće" u grupnoj fazi Lige šampiona.

Vrijedi istaći i da ukoliko osvajač Lige šampiona obezbijedi kroz ligu učešće u ovom takmičenju (što se gotovo uvijek dešava), otvara se jedno mjesto u grupnoj fazi najjačeg takmičenja. Prema pravilima, dobiće ga šampion zemlje koja je rangirana od 11. do 55. mjesta na UEFA listi, a koji ima najveći koeficijent. Trenutno, za njega se otimaju Šahtjor, Slavija, Dinamo...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC