• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizane, zašto trošiš svoje legende kao da su tuđe? Upecali su i Igora Duljaja na ljubav, pa prvi gurnuli pod voz!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan je u ogromnim problemima u koje niko od trenera ne želi da se "uvaljuje", pa klub koristi povjerenje i bezuslovnu ljubav svojih legendi. Kada kola prvi put krenu nizbrdo, istog trenutka legendi se okreću leđa i traži nova. To je sada osjetio i Igor Duljaj.

 partizan nastavlja da trosi svoje legende kao da su tudje tema Izvor: MN PRESS

Suša u Humskoj i dalje traje. Partizan ni sedmu godinu zaredom neće biti prvak Srbije, navršava se i peta bez trofeja, a kada se podvuče crta - kriv je trener. Opet i opet i opet. Partizan je u ponedjeljak uveče na vanrednoj sjednici Upravnog odbora prelomio da smijeni Igora Duljaja, zbog četiri uzastopna poraza - od čega dva protiv najvećeg rivala Crvene zvezde. Ali, da li je to bilo ipak dovoljno da se Duljaju "obriše" sve što je do tog trenutka uradio na klupi Partizana?

Prije malo više od godinu dana preuzeo je "vruć krompir" od Gordana Petrića i postao trener Partizana kada to gotovo niko nije htio. Iako je Partizan ozbiljna institucija, treneri već dugo "bježe" od izazova koji predstavlja rad u Humskoj; za početak su problem finansije, kašnjenja plata i premija, odlasci igrača u "nevrijeme", oslabljena omladinska škola, pa nemogućnost pariranja Crvenoj zvezdi (od skoro i TSC-u) kada su u pitanju pojačanja, a svakom nedjeljom koja prolazi spisak radnih obaveza samo se povećava.

Umjesto da se posveti samo terenu, Duljaj je morao da obavlja i posao sportskog direktora jer je preko svog prijatelja Darija Srne dobijao informacije o interesantnim fudbalerima koje Partizan nije mogao da skautira, pa tehničkog direktora jer je rješavao spor sa Severinom i molio ga da se vrati u Humsku zbog tuđe greške, a može da se kaže da je zatim i silom prilika imao i predsjedničku funkciju jer je čini se jedini štitio interese Partizana.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Multitasking" vremenom "pojede" i nije čudo što je Duljaj polako gubio svoju smirenost, po kojoj je bio poznat kada je sjeo na klupu Partizana, pošto nije mogao da bira bitke - morao je da ide u sve. U njima nije imao pomoć nikoga iz kluba, više puta je isticao da su "igrači i on sami protiv svih", a kada je zavapio i rekao da njegove fudbalere "izbacuju iz stanova", dodavši i da neki od njih "nemaju djeci mlijeko da kupe", od rukovodstva Partizana ne da nije dobio podršku - nego javno ismijavanje. Tako je, baš u trenutku kada je Partizan preuzeo prvo mjesto na tabeli, predsjednik Milorad Vučelić  "poništio" svoju dugo najavljivanu ostavku riječima: "Velike čestitke Duljaju, da se malo i našalim na Igorov račun, zamislite tek šta bi bilo da su igrači imali za hljeb, mlijeko i kafu. Nije istina da pregovaramo sa drugim trenerima. To su glasine i spekulacije", poručio je i dalje predsjednik crno-bijelih.

Kao zahvalnost za dobro obavljen posao tokom jeseni, Duljaj je dobio "poklon" u vidu odlaska veoma bitnih igrača - Mihajla Ilića i Kristijana Belića, na koje nije rekao ni "a" pošto je vojnik kluba i dobro iznutra zna da su problemi ogromni, koliko god ih rukovodstvo skrivalo ispod tepiha. Zamjene nisu bile dovoljno dobre i bilo je pitanje trenutka kada će "kraća" rotacija uzeti maha, dok je paralelno sa tim Duljaj počeo da "grmi" i na sudije, smatrajući da Partizan nije dovoljno zaštićen.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

U tome, kao i u svemu ostalom, Duljaj nije imao podršku rukovodstva koje nije htjelo da "prlja ruke", ostavjajući svog trenera da se bori sa vjetrenjačama. Bio u pravu ili ne kada je u pitanju sudijski kriterijum, Duljaja su ove bitke posebno potrošile, pošto je odstupio od svoje krilatice sa početka trenerskog angažmana: "Nikada neću komentarisati suđenje".

Uslijedili su sve žešći okršaji sa sudijama, zbog kojih se potom i lično izvinjavao djeliocima pravde, a žuti karton protiv Čukaričkog ga je čak koštao i vođenja Partizana protiv Crvene zvezde u 173. "vječitom". Zbog toga su izbile svađe u stručnom štabu, bilo je pitanje da li će prvi pomoćnik Albert Nađ - koji ga je sada naslijedio - uopšte voditi ekipu. Od šoka na "Marakani" u 97. minutu, ekipa se nije oporavila ni deset dana kasnije.

Umjesto da podrže svog trenera tokom krize - koga su smjenjivali, pa mu otvoreno nudili novi ugovor (što je odbio jer nije iznad kluba) - u Partizanu kao da su zaboravili da je Duljaj vodio ekipu u najgore nevrijeme, dok je na sve to imao problema i sa povredom najboljeg igrača Mateusa Saldanja. O tome da nije imao podršku Grobara zbog "rata" sa upravom svi su i zaboravili...

Kada se sve stavi na papir, ne može da se ne postavi logično pitanje: Zašto je neko sebi uradio ovo što je Igor Duljaj, iako je u sebi vrlo dobro znao i kako će se sve završiti? Jednostavno je, njegova ljubav prema Partizanu nadjačala je sve sumnje i zebnje, tjerajući ga da slijepo vjeruje da će biti bolje. Ali neće, sve dok je sve na treneru sa kojim niko ne želi da dijeli odgovornost i tu je samo da se "gurne pod voz" kada se pojačaju kritike.

Izvor: MN PRESS

Tako je bilo i sa drugim legendama Partizana koje njihov voljeni klub nemilice troši - Gordan Petrić, Aleksandar Stanojević, Savo Milošević, Bata Mirković, pa i prije njih Ljubinko Drulović i Ivan Tomić, koji doduše nisu zatekli aktuelnu Upravu. "Ne mogu uvijek samo treneri i igrači da budu krivci. Petrić je najmanje odgovoran za ono što mu se desilo, ali klub je nastavio da troši legende. Boli me to što su u Humskoj olako prihvatili da će uvijek biti drugi u prvenstvu što je nedopustivo. U ovom timu nema hemije, ni pravog vođe na terenu", rekao je bivši napadač crno-bijelih Srđan Radonjić prošle godine u ovo vrijeme, kao da je bio svjestan šta će se dogoditi i Duljaju, vidjećemo da li i Nađu.

Problem za rukovodstvo Partizana je što je već toliko legendi potrošeno, da je sve manje onih čiju "bezuslovnu ljubav" može perfidno da iskoristi, a kojih sada ima već toliko da bi na neki drugi način mogli da se pozabave problematikom u Humskoj u kojoj ponovo mora da važi geslo - "Niko nije iznad Partizana". To su neki zaboravili ili nikada nisu znali.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Igor Duljaj, aplauzi navijača
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

(MONDO - Milutin Vujičić)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Kakva je Duljaj leganda, ima 100 godina, a još ne zna pričati srpski

...

@Jaaa Pa kakav klub takva i legenda!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC