• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska - Srbija: Zagreb će biti pod opsadom

Hrvati se ozbiljno pripremaju za utakmicu protiv Srbije 22. marta. Biće angažovane najveće snage bezbjednosti u istoriji.

 Hrvatska - Srbija: Zagreb će biti pod opsadom Izvor: MONDO

Utakmica koja je "više od igre", duel Hrvatske i Srbije 22. marta u Zagrebu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, veliki je izazov za Hrvatski fudbalski savez koji je ozbiljno prionuo na posao kako bi sve prošlo bez ijednog incidenta ili mrlje.

Prema najavama iz Zagreba, biće angažovan najveći broj pripadnika bezbjednosti u istoriji hrvatskog fudbala, najavljuju iz nama susjedne zemlje.

"U osiguranju utakmice učestvovaće frapantan broj ljudi", kaže glavni "bezbjednjak" u Hrvatskom fudbalskom savezu Zoran Cvrk, prenosi "Jutarnji list".

On nije pojasnio šta znači to "frapantan broj ljudi", naglašavajući da će konačnu riječ imati policija.

"Na ovoj utakmici i njenom obezbjeđivanju radimo već dva mjeseca", dodao je on.

Nije riječ samo o stadionu, već će cijeli Zagreb biti pod opsadom, svi bitniji punktovi, a pogotovo prilazi Maksimiru.

"Odlučili smo da postavimo nekoliko kontrola ulaznica, tako da oni koji nemaju karte neće moći ni da priđu stadionu, kako ne bi tamo visili po ogradama", kaže Cvrk.

Praksa u Evropi je da na utakmicama visokog rizika bude jedan pripadnik bezbjednosti na 100 gledalaca. Stadion Dinama ima oko 36.000 mjesta, što prostom računicom daje oko 360 redara. Nesumnjivo da će ih 22. marta biti mnogo, mnogo više.

Dosadašnji rekord po broju pripadnika bezbjednosti na utakmici hrvatske reprezentacije postavljen je 2008. godine kada su igrale Hrvatska i Engleska. Tada je u obezbjeđenju utakmice bilo uključeno 1.400 policajaca i 800 redara, podsjeća "Jutarnji list".

Ono što će Hrvatima olakšati posao jeste što neće biti organizovanog dolaska navijača iz Srbije. Kada je Srbija bila domaćin rukometnog prvenstva za muškarce prošle godine, bilo je angažovano oko 5.000 policajaca, koji su bili raspoređeni još od granice sa Hrvatskom.

Procjena zagrebačkog lista je da za meč Hrvatska - Srbija u fudbalu neće biti angažovano baš toliko pripadnika snaga bezbjednosti, ali da je sigurno da će biti nadmašen rekord od utakmice sa Engleskom i da bi trebalo očekivati da će tog dana raditi bar 3.000 policajaca.

Nema sumnje da će atmosfera na tribinama biti usijana. Pogledajte, recimo, kako su navijači Hajduka u subotu tokom prijateljske utakmice sa ljubljanskom Olimpijom, reagovali na aktuelnu priču iz Vukovara o uvođenju ćirilice kao službenog pisma u tom gradu.

Uoči ovog susreta, policija je tokom preventivne kontrole splitskog stadiona "Poljud" pronašla veliku količinu sakrivenih pirotehničkih sredstava i zaključila da način sakrivanja, broj i raspored na tribinama ukazuje na planirano korištenje tih sredstava tokom utakmice.

Pripadnici Antieksplozivnog odjeljenja s tribina stadiona izuzeli su ukupno 110 komada pirotehničkih sredstava.

Nađeno je 50 dimnih kutija i 60 signalnih baklji, tj. bengalki.

Utakmica, koja je odigrana juče, odigrana je bez nekih posebnih bezbjednosnih problema.

Duel Hrvatska - Srbija biće odigrana u petak, 22. marta u 18 sati.

(MONDO - foto: AP/arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC