• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekić za MONDO: Regularno je

Dragoljub Lekić u razgovoru za MONDO kaže da ima utisak da je prvenstvo regularno i da je liga ujednačenija nego ranije.

 Lekić za MONDO: Regularno je Izvor: MONDO

"Predložićemo brisanje bodova za nerede navijača".

"Sudija, lopove", "Sudija, slijepče", "Sudija, kupili su te", "Tole, lopove"... Sve ove i mnoge druge parole slušali smo i ove jeseni u fudbalskom prvenstvu Srbije, bilo je mnogo ljutih, nezadovoljnih, mnogih pisaca saopštenja...

Ali, predsjednik Zajednice superligaša Dragoljub Lekić smatra da, uprkos pojedinim evidentnim propustima, prvenstvo jeste regularno i da je liga ujednačenija nego prije.

U razgovoru za MONDO, Lekić je rekao i da postoji ideja na Zajednici, i da se o njoj već razgovoaralo, da se umjesto kažnjavanja klubova time što se zatvaraju stadioni na određeno vrijeme, odnosno određeni broj utakmica, klubovima, čiji navijali naprave haos i nerede - ubuduće oduzimaju bodovi.

Takođe, rekao je i da je OFK Beograd, čiji je predstavnik, ostao usamljen u ideji da Zajednicva angažuje tim advokata koji bi predložio set zakona u vezi sa sportom i privatizacijom. Ali, dodao je, OFK ne odustaje od te ideje i radiće na tome.

"Čuli ste maloprije brojke koje sam iznio (o tome pročitajte OVDJE, a koje govore da nam je prvenstvo ujednačeno ili ujednačenije nego što je bilo. Po meni, prvenstvo je regularno", kaže Lekić.

Mnogo povika ove sezone bilo je na sudije. Lekić kaže da su i sudije živa bića i da mogu da pogriješe i potom je rekao surovu istinu:

"Bio sam i ja predsjednik kluba i nikad mi nije smetalo kad bi sudija pogrešio u korist mog kluba. A bio sam bijesan kad bi nas oštetio".

On je dodao da se na Zajednici stalno priča i o suđenju, ali da to nije organ u FSS koji bi time trebalo da se bavi, već da postoji Sudijska organizacija.

"Mi možemo samo da ukažemo na neke stvari i čuje se naš glas. Stalno smo u kontaktu i sa klubovima i sa članovima Sudijske organizacije. Velika je mreža sudija, mnogo je utakmica svakog vikenda (ne samo u JSL, već u svim ligama), ima mnogo nezadovoljnih, ali takvi smo mi...", konstatuje predsjednik Zajednice JSL.

Na pitanje šta misli o ideji predsjednika UEFA Mišela Platinija da se ukinu žuti kartoni, odnosno da se umjesto njih izriču provremena isključenja iz igre (kao, npr. u rukometu ili u hokeju), Lekić kaže da mu se ta ideja dopada, kao i da ima još takvih sličnih koje bi doprinijeli razvoju fudbala.

On se protivi sadašnjoj praksi da se klubovi kažnjavaju igranjem utakmica pred praznim tribinama (najčešće se ta kazna izriče zbog nereda navijača, a ove jeseni četiri meča su igrana bez publike), ističući da se fudbal i igra zbog gledalaca.

A brisanje bodova umjesto te kazne?

"To je jedna od ideja o kojoj smo već pričali na Zajednici. I o njoj ćemo još pričati. Mislim da ćemo na kraju cijele sezone, još jednom tu temu iznijeti na sto i ona će biti predočena u zvaničan prijedlog za buduće sezone (u toku sezone se ne mogu i ne smiju mijenjati pravila igre, prim. aut.)", rekao je Lekić.

Predsjednik Zajednice JSL, koji je delegiran iz OFK Beograda, kaže i da je klub sa Karaburme ostao usamljen u ideji da organ koji upravlja najvažnijim takmičenjem u domaćem fudbalu angažuje tim advokata koji bi pripremili set zakona koji se odnose na zakon o sportu, privatizaciji...

"Nismo naišli na razumijevanje ostalih, samo je Goran Milanović (predsjednik Jagodine) odgovorio da je saglasan. Klubovi su sada organizovani kao neprofitna društva, a to znači i da prave gubitke. To mora da se mijenja", rekao je Lekić.

Ipak, OFK Beograd ne odustaje od te ideje. "Probaćemo da napravimo mustru", kaže on.

Što se tiče OFK Beograda i tekućih problema tog kluba, a najveći je očajno stanje stadiona, Lekić kaže da prethodna gradska vlast nije imala razumijevanje, i nada se da će sadašnje privremeno vijeće i budući gradonačelnik imati više sluha za klub iz Beograda.

Predsjednik OFK Beograda Zvezdan Terzić je prije tačno godinu dana pokrenuo pitanje izgradnje novog stadiona na Karaburmi (rekonstrukcija nije opcija) i tada je za MONDO rekao da je jedna izraelska fondacija zainteresovana za ulaganja.

Lekić kaže da su Izraelci i dalje zainteresovani, ali i još dvije kompanije. Ali, i da je neophodno da se promijene mnogi zakoni (pomenuo je broj od čak 12!), kako bi sve bilo urađeno po propisima.

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC