• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real, Junajted, De Hea i Navas – evo šta se desilo

Autor mondo.rs

Ova priča lagano može da posluži i kao scenario za neku TV sapunicu. Ko je kriv? Procenite sami...

Poslednji dan prelaznog roka u Evropi bio je sam po sebi buran, uzbudljiv, pun nervoze, iznenađenja, histerije i razočaranja. Tako je svaki put.

Ali, 31. avgust 2015. godine ostaće i upamćen po tome što dva od recimo deset, a neki će reći i dva od pet najvećih klubova na svetu nisu uspela (ili želela?) da se dogovore na vreme, pa je jedan od najvećih transfera ovog leta na kraju propao.

Pritom, iako se radilo o sekundama u ponedeljak u ponoć, zapravo je propao posao u koji je zainteresovana strana, Real Madrid, ušla još tokom prošle sezone, pripremajući u "svojim" medijima odlazak Ikera Kasiljasa i otvarajući prostor za dugo očekivanog Davida De Heu (24).

Sigurno vam nije promaklo da je sve propalo zbog toga što je Real Madrid zakasnio da prijavi transfer De Hee iz Junajteda u kancelariju Primere, a ima raznih izvedbi, da je prijava zakasnila 20 sekundi, dva minuta, 28 minuta, itd.

S obzirom na to da je već uveliko bila ponoć i da je postojalo milion "zašto", do jutra se pojavilo mnogo verzija ovog događaja, čak i taj da je Kejlor Navas postao igrač Mančester junajteda, jer "đavoli" nisu zakasnili da transfer upišu u FIFA "TMS" sistem (Transfer Matching System), a da će De Hea postati golman Reala formalno u januaru kada bude otvoren naredni prelazni rok.

To, najkraće rečeno, nije tačno!

Odlukom Reala da se ne žali na zakašnjenje i ne nudi dokaze da je sve obavljeno na vreme, u 23:59, zvanično je propao ceo transfer, ne samo De Hee, već i Navasa u suprotnom smeru, iako je važila čak i priča da su to potpuno dva odvojena transfera u kojem je menadžer obojice golmana, čuveni Portugalac Žorže Mendeš, uzeo procente i od Španca i od Kostarikanca.

Odelo bilo spremno...


Na stadionu "Santijago Bernabeu" sve je bilo spremno za promociju De Hee u utorak u toku dana. Ceo protokol je bio osmišljen i napisan, a išlo se do te mere u detalje da je De Heu čekalo i odelo koje bi obukao pred izlazak pred novinare.

Do neke nove prilike...

Dakle – ceo "dil" je propao, Navas ostaje u Madridu bar do januara, De Hea ostaje u Mančesteru bar do januara. Da li će tada biti samo aktiviran transfer prema kojem Real isplaćuje Junajtedu još 40 miliona evra ili će se ući u nove pregovore, sada je teško reći. Moguće je da Real neće želeti da isplati toliko novca za golmana koji će, posle svega, teško braniti kod menadžera Luja van Gala, mada kako se Serhio Romero pokazao u utakmici sa Svonsijem, nije nemoguće da će Holanđanin sam sebi servirati hladnu sujetu za večeru i pojesti je kako zna i ume.

Jedna od glasina koja je umorne fudbalske fanove sačekala u utorak uveče bila je ta da je De Hea zvanično igrač Reala, ali da će čekati do januara da bude registrovan, kao što Barselona mora da čeka da istekne suspenzija i onda registruje Ardu Turana i Aleksa Vidala. I to je netačno.

Kada je postalo jasno da se zakasnilo između 20 sekundi i 28 minuta, u zavisnosti od verzije priče, sve što je Realu i Junajtedu ostalo jeste da zadrže dvojicu nezadovoljnih golmana u svojim redovima do naredne prilike i optuže jedni druge za debakl o kom se priča i piše.

Real Madrid je objavio saopštenje u kojem je optužio Junajted da je svesno čekao poslednji dan i da je, na kraju, nakon što je dogovor postignut, poslao papire u 23:59 na šta u Madridu nisu mogli brže da reaguju, osim da proslede sva dokumenta u kancelariju španske "Kuće fudbala" u 00:02.

U Madridu tvrde da su želeli pregovore o De Hei bukvalno od prvog dana prelaznog roka, pre dva meseca i da je Junajted pristao da razgovara tek 31. avgusta ujutru, a da su prvi kontakti ostvareni u 13:39 po centralno evropskom, tj. španskom vremenu.

Takođe, Real tvrdi da je pristao na sve uslove, ali da je morao da čeka na sledeći poziv do 21:43, kada je Junajted postavio nove uslove i amandmane u izveštaj, koji su praktično bez ramišljanja prihvaćeni, kako bi se sve završilo na vreme. Prema španskoj verziji, ni tada nije mogao da bude završen transfer, iako je Real pristao na sve uslove druge strane, a De Hea odavno pre toga pristao na sve Realove uslove.

Čekalo se da se dogovore Navas i Junajted.


 U saopštenju se navodi da je poslednji kontakt sa Junajtedom usledio tek u 23:32 i da je tada Madriđanima rečeno: Nismo još dogovorili uslove sa Navasom i da se čekalo do 23:53. Tek tada, Junajted je javio Realu da su svi pristali na sve i, prema tvrdnjama Madriđana, engleski klub registrovao je transfer Navasa na FIFA TMS na vreme.

Ali...

Iz Reala su optužili Mančester junajted da je zakasnio da i on potvrdi transfer De Hee do 00:00, tako da španski klub nije mogao da uradi isto pre 00:02.

Tako se i došlo do verzije koja se prolomila Evropom još sinoć "da je Junajted sve obavio na vreme, ali da je Real taj koji je zakasnio".

To je samo Realovo objašnjenje, ali prema pisanju mnogih analitičara i poznavalaca prilika u evropskom fudbalu, teško da je to bilo baš tako kako u Realu kažu, jer je prema informacijama iz FIFA, Real zakasnio da pošalje dokumenta u LFP, odnosno kancelariju Lige profesionalnih fudbalera, koja vodi Primeru, Sekundu, itd.

Nema sumnje da je Realovo kašnjenje usledilo zbog toga što su se pregovori u Mančesteru odužili i da je sve ovo moglo da bude završeno ne satima, već danima i nedeljama ranije, ali to je "ono" što "transfer deadline day" čini posebnim i uzbudljivim.

U Mančesteru su hladnokrvno odbacili ove tvrdnje i poručili da su sve obavili na vreme i ostavili drugoj strani taman toliko vremena da i sama uradi svoj deo posla, ali da na "Old trafordu" ne mogu da znaju zbog čega je Real zakasnio.

Postoje glasine da je iz Engleske u Madrid stigao dokument u formatu koji nije mogao da bude otvoren na kompjuterima koji postoje na "Santijago Bernabeu", ali u sve je to teško poverovati, kao što je teško poverovati i u to da su uslovi saradnje između Junajteda i Navasa morali da budu dogovoreni tek sedam minuta pre kraja prelaznog roka u Španiji.

Pojedini engleski listovi tvrde da je to zapravo bilo zbog Navasovih insistiranja da u ugovor bude uneto kako će on biti prva opcija na golu, itd. Ali, i to je sve u domenu spekulacija. I ako je to tačno, može se reći da je sam Junajted odgovoran za kašnjenje jer je Navasa uključio u pregovore tek u ponedeljak u ranim popodnevnim satima, kada su svi dotadašnji kontakti "resetovani" i priča vraćena na početak.

Međutim, na "Old trafordu" će vam reći da je kompletna logistika u ponedeljak pre podne bila okrenuta pregovorima sa Monakom oko prelaska Antonija Marsijala, što je bio prioritet i da su De Hea i Navas morali da sačekaju da se obezbedi dolazak napadača od 19 godina (za 50-80 miliona evra).

De Hea, a "Marka" piše da je taj momak očajan danas, nije trenirao sa prvim timom Junajteda celog leta odlukom menadžera Van Gala, čekajući transfer u Madrid. Propustio je već šest utakmica od starta sezone i ispratio zemljaka Viktora Valdesa u Bešiktaš, nakon što su obojica, iako sjajni golmani, morali da treniraju sa rezervnim timom.

Da li će ga Van Gal sada vratiti među stative ili ostaviti zaključanog u "B" timu, teško je reći.

Navas? On je doveden kao senzacija posle Svetskog prvenstva 2014. u Brazilu, ali je bio rezerva legendarnom Kasiljasu. Od kapitenovog odlaska u Porto, nametnuo se kao prva opcija u Realu, iako je svakog dana mogao da čita o tome kako De Hea stiže da postane legenda kluba. U jednom trenutku, ukazalo se svetlo na kraju njegovog tunela, jer bi sigurno lakše postao prvi golman Junajteda u konkurenciji Romera nego prvi golman Reala, da je De Hea stigao, a on ostao, ali...

Braniće do zime verovatno, nadajući se da će dati dovoljno razloga Florentinu Perezu i Rafi Benitezu da ga na kraju ne prodaju.

Mada će ga, to nas je iskustvo naučilo, Real prodati sve i da ne primi gol do početka narednog prelaznog roka...

Anketa

Ko je kriv za kašnjenje?

  • Real Madrid

    60% (6)

  • Mančester junajted

    20% (2)

  • David De Hea

    0% (0)

  • Kejlor Navas

    0% (0)

  • Luj van Gal

    20% (2)

Ko je kriv za kašnjenje?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC