• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati "vise" za EP, paljba po selektoru

Autor mondo.rs

Hrvatska fudbalska reprezentacija bila je "već viđena" na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Ali, Norvežani su ih "spustili na zemlju", a sada zavise od ostalih rezultata. Selektor Niko Kovač na udaru javnosti, moguća smena.



Pre samo dva kola u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, reprezentacija Hrvatske bila je u sjajnoj poziciji za odlazak na evropsku smotru.

Posle remija sa Azerbejdžanom (0:0) i poraza od Norveške (0:2), Hrvatska je sa prve pala na treću poziciju u grupi sa bodom zaostatka za Norveškom i tri boda manje od lidera Italije.

Sreća po Hrvate pa im je raspored naklonjen. U poslednje dve utakmice, Hrvatska igra protiv Bugarske na svom terenu (10. oktobar), a potom gostuje Malti (13. oktobar). Norveška dočekuje Maltu, a u poslednjem kolu gostuje Italiji. Italijani idu na noge Azerbejdžanu, a rasplet grupe se očekuje 13. oktobra u duelu sa Norveškom.

Bez obzira na to što Hrvatska još ima šanse da se plasira na Euro, sportska javnost u komšiluku ljuta je na fudbalere i selektora Niku Kovača, a predsednik Saveza Davor Šuker nije isključio mogućnost da za koji dan bude promene na kormilu "kockastih".

"U sredu je redovna sednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza. Ne razmišljam sad o selektoru, bićemo pametniji u sredu", rekao je Šuker posle poraza od Norveške i dodao: "Zna se kako je u ovakvim situacijama. Kada se kvalifikuješ za neko takmičenje, svi su radosni, a kada se to ne dogodi moraju se povući neki potezi...".

Izjavu je završio u optimističnijem tonu: "Cilj nam je plasman u Francusku jer Hrvatska mora da bude tamo. Znamo da Norveška igra sa Maltom i Italijom, postoje još šanse".

U svakom slučaju, Niko Kovač neće mirno spavati do srede. Prema oceni pojedinih spotskih medija, Kovačeva odgovornost je u tome što nije uspeo da smiri ekipu posle remija sa Azerbejdžanom (kojeg vodi Robert Prosinečki), ali ništa manje nisu odgovorni ni igrači.

"Ali, najveći krivci su igrači, koji vrlo dobro ili odlično igraju u svojim klubovima, velikim klubovima, a u nacionalnom timu uglavnom - mizerno. Osim u nekim slučajevima, kao na San Siru u Milanu", poentira "Jutarnji list" u svom komentaru.

List ističe da je Hrvatska u Oslu "postojala na terenu samo šest minuta" kada je napravila jednu suvislu akciju.

"I to je bilo sve. Ostatak utakmice bili smo uglavnom smešni statisti u operi, u kojoj su glavnu rolu igrali fudbaleri, koje smo u Zagrebu zdrobili 5:1. Utakmicu smo odigrali u prvoj brzini, bili smo spori i bezidejni, gotovo da nismo odigrali nijednu akciju koja je mirisala na fudbal. Šta se dogodilo ovoj reprezentaciji? Možda su igračima 'džepovi preteški', evidentno su izgubili na brzini. Bili su nesigurni, preplašeni, preveliki je bio respekt prema reprezentaciji, koju su u Zagrebu unakazili", dodaje "Jutarnji list".

Prema oceni tog lista, nešto u svlačionici ne štima i izgleda kao da su pojedini igrači "precrtali" selektora.

"Ključni ljudi ovog poraza su vezna linija, čiji je servis potpuno zakazao. Ni Rakitić, niti Modrić, a naročito ne Brozović nisu bili na nivou svog renomea. Slušajući Niku Kovača, stiče se utisak da je svlačionica duboko podeljena, da su igrači 'precrtali' selektora. Drugi razlog naših fudbalskih nevolja je Mario Mandžukić. Toliki promašaji tako klasnog igrača, to je stvarno neshvatljivo. U dve utakmice našao se u sedam, osam stopostotnih prilika, ali nijednu nije uspeo da realizuje", piše "Jutarnji".



Da ovi redovi imaju potvrdu, odnosno da "gde ima dima ima i vatre", potvrđuje i izjava Nike Kovača posle poraza od Norvežana u kojoj je prilično oštro govorio o igračima.

"Hrvatska je postojala samo početkom drugog poluvremena, ostatak utakmice pripao je Norvežanima. Igrali su srcem i nagrada je stigla, samo srčani momci mogu dobiti ovakvu utakmicu. Mi smo jaki samo na jeziku, a kad je trebalo ginuti, zaćutali smo...", rekao je Kovač.

Usledilo je pitanje koje se postavlja i u Srbiji - kako to da takvi igrači igraju vrlo dobro u svojim klubovima, a u reprezentaciji neuporedivo slabije?

"Jedno je igrati u klubu, sasvim drugačije je u reprezentaciji. Za reprezentaciju se igra s ponosom i srcem. Jasno mi je da ću ja odgovarati za neuspešne rezultate. Ne znam da li ćemo stručni štab i ja i dalje voditi tim, da li ćemo da odradimo dve poslednje utakmice, ali, ako igrači ne promene pristup, nećemo osvojiti šest bodova, koliko nam treba da ostanemo u igri", odgovorio je Kovač.

Nastavio je u istom tonu:

"Kada imate ovakve igrače, taktika je nebitna, nebitno je hoćete li ida igrate sa jednim, dvojicom ili trojicom napadača. Taktika je bitna ako vam nešto fali. Ovde je važno biti zajedno, misliti na isti cilj, trčati i boriti se od prve do poslednjeg minuta. To nam fali. Možda je trebalo da ranije budem oštriji prema igračima, možda sam zakasnio...".

Upitan da li razmišlja o ostavci, odgovorio je: "Ne, ja sam borac od rođenja i nikad se neću predati!".   

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC