• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBEDA PARTIZANA U EVROPI!

Autor mondo.rs

Zasluženo, ali tesno - crno-beli stigli su do prve pobede u grupnoj fazi evro-kupova od 2009. godine. Dva gola Oumarua, jedan Živkovića. Opomena na kraju, pred 12.000 navijača.

Superliga nije počela dobro.

Liga Evrope počela je odlično!

Fudbaleri Partizana nadigrali su i zasluženo pobedili holandski AZ Alkmar u utakmici 1. kola Grupe L. Prvu pobedu crno-belih u grupnoj fazi nekog od evro-kupova od decembra 2009. godine doneli su sjajni Abubakar Oumaru sa dva gola i potom Andrija Živković pogotkom na ulasku u nadoknadu vremena...

...a, tamo - nije moglo bez drame.

Kada je 12.000 gledalaca u Humskoj već slavilo trijumf na koji se čekalo 2.101 dan, stigla je i opomena da u Evropi nije gotovo – sve dok nije gotovo. Gosti su sa igračem manje postigli gol, srećom po crno-bele prekasno:

PARTIZAN - AZ ALKMAR 3:2 (2:1).

Crno-beli i španski Atletik Bilbao lideri su Grupe L posle prvih 90 minuta. U isto vreme, Augsburg je poveo kao gost u Bilbaou, ali je poražen na kraju rezultatom 3:1. Šampion Srbije 1. oktobra ide u Nemačku na duel sa bundesligašem.

Mnogo puta u istoriji, daljoj i novijoj, navijači Partizana "vukli" su ekipu i bilo je slučajeva da su bili iznevereni, razočarani. Ovog puta oni su bili ti koji su izneverili i razočarali, jer je svega 12.000 ljudi došlo na stadion na evropskoj premijeri da podrži uzdrmanu ekipu na teškom zadatku i, što da ne, uzdrmanog trenera kojem se "pisao" otkaz uoči meča.

Oni koji nisu došli, ostali su uskraćeni za jednu od najborbenijih i najbolje odrađenih utakmica ove generacije Partizana, jer pobeda nad AZ Alkmarom nije bila lepa, za prepričavanje, ali je bila važna i na kraju izvojevana strpljenjem i mirnoćom u završnici. A, to je nešto što je Partizanu nedostajalo na putu ka Ligi šampiona...

Milinkovićev tim pružio je više, više je i želeo ovu pobedu, a onda se rodila na sredini terena gde je vezni sred sa Stefanom Babovićem, Darkom Brašancem i Markom Jevtovićem dobio veći broj duela, što na zemlji, što na travi i omogućio Oumaruu i potom Živkoviću da na masažu i odmor odu kao strelci golova za treći trijumf crno-belih u Humskoj, a i ukupno, od kada je UEFA uvela pojam takmičenja po grupama.

GOLOVI (VIDEO SNIMCI SU U "LIVE" SEKCIJI IZVEŠTAJA)

Strelac vodećeg gola za Partizan bio je Abubakar Oumaru u 11. minutu, posle kornera sa leve strane koji je sjajno izveo Andrija Živković! Čuvar mreže gostiju Serhio Rošet ostao je na gol-crti i nije imao nikakve šanse da zaustavi udarac Kamerunca!

Iz prve šanse na utakmici, u 34. minutu, zahvaljujući pre svega očajnoj reakciji Marka Jevtovića, Partizan je primio gol. Posle faula koji je Gregor Balažic napravio na 30 metara od gola, Tom Haje pronašao je "dugom" loptom Vinsenta Jansena na "drugoj" stativi, ovaj glavom iz prve vratio loptu na peterac, gde je Jevtović u "šumi" igrača u crno-belom uklizao okrenut ka golu Živka Živkovića, samo je nespretno zakačio loptu i praktično proigrao Jopa van der Lindena, kojem je ostalo samo da smesti loptu u mrežu - 1:1.

Međutim, taj rezultat bio je na snazi samo pet minuta.

Partizan je do novog vođstva stigao u 40. minutu preko, koga drugog, već Oumarua. Razigrani Kamerunac ovog puta uhvatio je desnom nogom volej posle centaršuta koji je stigao sa desne strane od agilnog Miroslava Vulićevića. Kao i kod prvog gola, i ovog puta dobrom kretnjom obezbedio je sebi zicer poziciju u srcu šesnaesterca i ostavio Rošeta bez šansi - 2:1!

U 78. minutu, sudija Italijan Danijele Orsato poslao je oštrog Gusa Hupertsa u svlačionicu pre ostalih i to zbog opasne igre i visoko podignute noge, koja je mogla da povredi Darka Brašanca. Huperts je bio nesmotren i preoštar sa već zarađenim žutim kartonom u 42. minutu.

Partizan je u poslednjih 15-ak minuta utakmice ušao sa golom viška i igračem viška u polju i to se ispostavilo kao kobno po goste koji su u 90. minutu pokušali da stignu do izjednačenja, ali su kažnjeni. Svež, oran za igru, kapiten Saša Ilić, video je prostor za beg mladog Andrije Živkovića i poslao mu idealan pas u polje, a velika nada našeg fudbala nije se obrukala...

Živković je prišao Rošetu, zastao i pogodio - 3:1!

Već tada, počelo je veliko slavlje u Humskoj. Zasluženo. Partizan je u svim segmentima igre nadigrao rivala i izdigao se iznad problema koji ga trenutno more, a oni nisu bili mali prethodnih dana...

...utisak na kraju pokvario je rezervista Nikola Ninković, koji je u 92. minutu nesmotreno izgubio loptu na svojoj polovini, Šveđanin Muamer Tanković ekspresno je uposlio Markusa Henriksena a Norvežanin preciznim udarcem savladao inače odličnog Živka Živkovića - 3:2 sa igrače manje u polju.

Ispostaviće se - prekasno za potpuni povratak u utakmicu, ali na vreme što se igrača Partizana tiče, tek da se podsete da se opuštanje i prerano slavlje u Evropi ne prašta.

Posle nekoliko dana tokom kojih su dominirale smrknute face u Zemunelu, već sutra na treningu biće veselo, a pred ekipom su nova superligaška iskušenja - meč sa Radničkim iz Niša, u nedelju (19.00), u Humskoj.

Ujedno i prilika da navijači isprave grešku od večeras.



U isto vreme, u Bilbaou, sastaju se Atletik i Augsburg, klub kojem će crno-beli gostovati 1. oktobra u meču 2. kola. Rezultat na tom meču je 3:1 (Aduriz 55, 65, Susaeta 90 - Altintop 15).

Treneri Zoran Milinković i Jon van de Brom odlučili su se za, manje-više, očekivane sastave. Jevtović vratio se u 11 kada je ekipa Partizana u pitanju, a špicu će od prvog minuta početi Ivan Šaponjić. U odbranu se vratio i Fabrisio...

Van de Brom izostavio je Dabnija dos Santosa iz startne postave i priliku dao mladom Tomu Hajeu, što je zapravo defanzivna izmena – Dos Santos je igrač sa daleko ofanizvnijim navikama od Hajea. Nakon što je u dresu Čukaričkog prošle sezone uspeo da pobedi "svoj" Partizan u finalu Kupa Srbije, "dete" Teleoptika Rajko Brežančić oprobaće se u Humskoj i u dresu stranog kluba - AZ Alkmara.

Brežančić je za vikend postigao prvi od tri gola za AZ u prvoj pobedi ove ekipe u holandskoj Ere Divizije, nakon dva remija i dva poraza na otvaranju šampionata. Dvostruki šampion Holandije (1981, 2009) dolazi u Humsku kao tek 13. tim u ligi.

PARTIZAN: Ž. Živković – Vulićević, Balažic, Fabrisio, Leković – Jevtović, Brašanac, Babović – A. Živković, Oumaru, Šaponjić.

AZ ALKMAR: Rošet – Johanson, Guveluv, Van der Linden, Brežančić – Haje, Rienstra, Henriksen, Van Overem – Lensen, Huperts.

Utakmicu sudi Italijan Danijele Orsato.

Naši reporteri su u Humskoj, ostanite uz MONDO, pratićemo utakmicu UŽIVO i obaveštavati vas i o stvarima koje se možda neće videti na TV ekranima.

Uskoro opširnije...



TOK UTAKMICE:

KRAJ UTAKMICE: POBEDA PARTIZANA U EVROPI, PRVA U GRUPNOJ FAZI OD 2009. GODINE!



90+2 - GOL! KAKVA GREŠKA CRNO-BELIH!

U trenutku velikog slavlja velike pobede - muk. Tek što je ušao u igru, nesmotreni Ninković izgubio je loptu u "crvenoj zoni", Tanković je odmah proigrao Henriksena, a ovaj sa 18 metara oštrim udarcem po zemlji savladao nemoćnog Živkovića. Umesto 4:1, 3:2!

90+1 - Šansa za Ninkovića čim je ušao, ali umalo pored gola. Moglo je da bude 4:1!

90 - GOOOOOOOL! PARTIZAN JE DOKUSURIO RIVALA!

Inicijativa AZ-a u finišu sa igračem manje nije prošla nekažnjeno. U prostor koji se otvorio utrčao je Živković, Saša Ilić dao mu je pravu loptu u pravo vreme, a omaleni dribler bio je siguran - 3:1!

Gotovo?

Odmah potom, Milinković je izvukao Živkovića iz igre i ubacio Nikolu Ninkovića.

88 - Bliži se nadoknada vremena. AZ sa igračem manje pokušava da dođe do gola Partizana. Teško...

84 - Huperts ide u svlačionicu zbog crvenog, a povređeni Oumaru minut kasnije izlazi iz igre zbog povrede koju je zadobio. Uz ovacije naravno... Menja ga legendarni kapiten Saša Ilić, koji je zajedno s kapitenom Briža Timijem Simonsom, rekorder po broju nastupa u evro-kupovima (119) od svih igrača koji su trenutno licencirani za Ligu Evrope.



Ovacije i za njega.

76 - Živković je driblao, driblao, driblao i na kraju proigrao Babovića, koji je prosto centrirao iz prve, na peterac, ali je odbrana AZ-a reagovala "tik" ispred Božinova. Korner i nova gužva pred golom Holanđana, ali bez prave završnice.

75 - Umalo da Partizan bude kažnjen za dve vezane brljotine njegovih igrača. Prvo je Fabrisio prodao loptu na 30 metara od gola, a onda Živković ispustio prilično mlak i neubedljiv udarac sa distance. Srećom po crno-bele na tu "ničiju" loptu nije imao ko da natrči od igrača u plavim dresovima.

74 - Dvostruka izmena u timu gostiju. Mjuren umesto Jansena, Tanković umesto Hajea.

73 - Navijači Partizana, konkretno oni s južne tribine, sjajno bodre ekipu večeras.

71 - Lepa akcija Partizana, Božinov je poslao Oumarua na levo krilo, odakle je udvojen Kamerunac vratio loptu do Lekovića, ovaj iz prve centrirao u sredinu, ali Babović nije uspeo da "trzne" glavom kako treba i "obori" loptu koja je otišla visoko preko gola.

Najtežnija akcija Partizana u drugom delu igre.

67 - Milinković pravi prvu izmenu - oporavljeni Božinov umesto borbenog ali nedovoljno opasnog Šaponjića. Koncepcijski, ništa se ne menja u sistemu igre Partizana, osim toga što Bugarin i Srbin imaju drugačije karakteristike, godine, iskustvo, itd.

63 - Izmena u timu AZ-a. Van Overem će van igre, ulazi pominjani Dos Santos.

62 - VELIKA ŠANSA ZA AZ!

Ali, Živković maestralno brani! Golman Partizana pratio je dobro akciju Holanđana koja je tekla po desnoj strani, Lakovića je "probio" rival i uputio idealan centaršut pogodivši Džefrija Guveluva u "čelo", ali je Živković bio na mestu i izbacio loptu u korner gotovo sa gol-crte.

Uzdasi olakšanja u Humskoj...

55 - Šansa za Partizan!

Posle pet praznih terena, i dalje veoma borbena i mobilna veza Partizana osvojila je loptu na sredini terena, krenula je brza akcija preko Živkovića, koji se "spustio" do kaznenog prostora Alkmara po sredini, imao je tri opcije za pas, ali je izabrao onu kroz sredinu za Šaponjića i pogrešio.

Mladi centarfor izgubio je duel sa Guveluvom, a potom je Rošet uhvatio loptu u ruke, kojom je poslednji igrao njegov saigrač, pa je publika tražila indirekt na 3, 4 metara od gola Holanđana. Orsato je samo odmahnuo rukom.

50 - Inicijativa AZ-a na početku drugog poluvremena, ali bukvalno bez šanse vredne pomena.

46 - Bez izmena na obe strane, počinje drugo poluvrme! Partizan sada napada ka jugu...

22:05 - Navijači Partizana, pretežno s južne tribine, oduševljeni igrom Oumarua spevali su mu pesmicu koja, ipak, nije prigodna za ovaj izveštaj.

45+1 - ORSATO ŠALJE IGRAČE U SVLAČIONICE!

Malo prilika, a svaka iskorišćena. Prvo poluvreme proteklo je u borbi veznih redova pre svega, a svaki tim je iskoristio svaku veliku šansu do koje je došao. Na zadovoljstvo navijača Partizana, njihov tim imao je šansu više i ima gol više.

Evo statistike prvog poluvremena.



40 - GOOOOL! PONOVO ABUBAKAR!

Kamerunac ne dozvoljava Partizanu da klone. Posle gola glavom, ovog puta sevnula je desna noga brzonogog napadača, koji je odlično pratio akciju po desnoj strani i prodor Vulićevića, a onda iz prve poslao dobar centaršut u mrežu - 2:1!

Drugi gol Oumarua za drugo vođstvo Partizana.
Izvor: Youtube/RTS



Ponovo uka i buka na stadionu, ponovo crno-beli čestitaju svom napadaču.

34 - Žuti karton za Balažica. Štoper Partizana izašao je visoko, dozvolio da ga rival "okrene", da sebi for, posle čega je Slovenac morao da ga ruši s leđa, a Orsato mu to nije oprostio - dobio je žuti karton, a nije mu oprostio ni tim AZ-a.

Haje je odlično izveo prekid, poslao loptu na "drugu" stativu gde je Jansen iskoristio loše postavljanje Lekovića, glavom je vratio loptu na peterac, a tamo Jevtović traljavo reagovao promovišući sebe u asistenta za gol Van der Lindena - 1:1.

Pogledajte izjednačujući gol AZ Alkmara.
Izvor: Youtube/RTS



Kratak muk u Humskoj, ali potom nova podrška crno-belima!

30 - Poslednjih pet minuta protiče u jalovoj inicijativi AZ Alkmara, koja se svodi na gomilu pasova koji idu horizontalno ili pozadi. Prave opasnosti za gol Partizana nema, ali ima posla za lekarski tim crno-belih nakon što su se Fabrisio i Leković sudarili glavama u skoku.

25 - Lepa akcija Partizana, koju je atraktivnim potezom pokušao da završi Šaponjić ali je lopta otišla suviše iskosa u trenutku kada je "hvatao" makazice. U narednoj akciji, Babović je poslao lob pas za Šaponjića, a on se potom sudario sa Rošetom. Obojica su završili na zemlji, ali nije bilo govora o penalu.

20 - Pokretljiv vezni red crno-belih, kojem sve vreme u defanzivnim zadacima pomaže srčani Šaponjić, u prvih 20 minuta igre ostavio je AZ Alkmar bez ijedne opasne akcije za gol. Jak je tempo meča, pitanje je ko će prvi "pasti".

17 - Posle dva lepa poteza  Živkovića na sredini terena, Brašanac je odigrao na stranu za Vulićevića, koji je mogao da kreira šansu za saigrače, ali je njegov centaršut izblokiran.

11- GOOOOOOL! PARTIZAN VODI!

Crno-beli su rano poveli golom  Oumarua, njegovim drugim ove sezone u Evropi (računajući i mečeve u kvalifikacijama za Ligu šampiona). Kamerunac je visoko skočio i zakucao loptu glavom u mrežu Rošeta. Korner s leve strane izveo je Živković, a Oumaru je ostao potpuno "nebranjen" na svega 6, 7 metara od gola - 1:0!

Oumaru dovodi Partizan u vođstvo.
Izvor: Youtube/RTS



Velika radost Grobara u Humskoj. Raspoloženje se popravilo u sekundi. "Partizan šampion", ori se.

10 - Pokušao je mladi Živković da iznenadi Rošeta udarcem levom "oko" živog zida, sa leve strane, ali je poslednji igrač u živom zidu gostiju uspeo refleksno da izbije loptu u korner. Ispostavilo se da je to dobro za crno-bele...

6- Ofsajd! Šaponjić, strelac fantastičnog gola u oproštaju Partizana od Lige šampiona, dobio je dobru loptu u prostor ali se nalazio malo iza leđa Guveluva i Van den Lindena.

4 - Fudbaleri Partizana pokušavaju visokim pritiskom da osvoje loptu u crvenoj zoni i odmah zaprete Rošetu, što donekle crno-belima i uspeva. Ali nema pravog pasa u toj zoni terena. Plavi na svojoj polovini od prvog zvižduka.

1 - POČELO JE!

21:05 - "Hoćemo pobedu!" ori se u Humskoj.

21:02 - Sudija Orsato jednom je već sudio Partizanu u Evropi, u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope 2013. godine, kada je Tun u Švajcarskoj pobedio crno-bele 3:0.

21:00 - Partizan će večeras igrati i protiv tradicije. Od kad je UEFA uvela grupnu fazu takmičenja u Ligi šampiona (2 učešća) i Kupu UEFA/Ligi Evrope (6 učešća), crno-beli imaju skor 2-11-29 i pobede samo nad Egaleom (4:0, 2004. godina) i Zenitom (1:0, 2009. godina).

20:59 - Reporter MONDA javlja da "su tapkaroši pukli". "Bar njih 15 nudilo mi je ulaznicu od stanice autobusa do stadiona", napisao nam je.



20:36 - Za slučaj da ste propustili, u toku dana otkrili smo vam za koga sportski novinari MONDA navijaju. Evo odgovora.

20:32 - Fudbaleri Alkmara su danas iskoristili lep, pravi letnji sunčan dan za šetnju centrom Beograda. Kažu da im se dopalo.

20:30 - "Temperatura u Beogradu je trenutno 30ºC, velika je vrućina, a vlažnost je oko 50%. Teren je izvanredan", piše FK Partizan na svom zvaničnom portalu.

20:25 - FK Partizan pozvao je danas svoje navijače da dođu na tribine i naprave prepoznatljivu galamu. Do srede, 24 časa pre početka meča, bilo je prodato svega 5.000 ulaznica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC