• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutarnji policijski juriš na FIFA!

Autor mondo.rs

U Švajcarskoj rano jutros sprovedena nova hapšenja zbog korupcije u FIFA. Među uhapšenima su predsednik CONCACAFA Alfredo Hjuit iz Hondurasa i prvi čovek južnoameričkog fudbala Huan Anhel Napout.




"Pali" su predsednik CONCACAFA Alfredo Hjuit iz Hondurasa i prvi čovek južnoameričkog fudbala Huan Anhel Napout! 

Švajcarski zvaničnici sproveli su još jednu seriju pretresa i hapšenja rano jutros u okviru istrage o korupciji vezane za Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA), a prema prvim informacijama uhapšeno je barem dvoje visokih zvaničnika FIFA.

List Njujork tajms je najpre javio na svom vebsajtu, pozivajući se na policijske zvaničnike, da je bar nekoliko ljudi uhapšeno jutros u istom luksuznom hotelu gde su zvaničnici FIFA uhapšeni u maju u jutarnjim upadima koji su potresli sportsku zajednicu. 

Nešto kasnije, švajcarski pravosudni zvaničnici potvrdili su da su još dva čelnika FIFA uhapšena na zahtev SAD i da se traži njihovo izručenje zbog sumnje o korupciji.

Prema navodima Njujork tajmsa švajcarska policija je upala u hotel "Bor o Lak" (Baur au Lac) kroz sporedni ulaz u 6.00. Upravnik hotela je rekao posetiocima u lobiju da moraju da napuste hotel zbog "vanredne situacije". U 6.40 po lokalnom vremenu zaposleni u hotelu rekao je da su pretresi završeni. Vlasti u Švajcarskoj, gde je sedište FIFA, kao i u SAD, istražuju sadašnje i bivše fudbalske zvaničnike zbog optužbi koje uključuju iznudu, pranje novca i proneveru.



Oni su navodno platili "visoko pozicioniranim ljudima" da im se prodaju prava za marketing i za prenos prvenstava u Latinskoj Americi i kvalifikacija za svetsko prvenstvo, sopštilo je danas švajcarsko Minsitarstvo pravde. 

Izvršni odbor FIFA održava sastanak u Cirihu na kome je trebalo da se razgovara o reformama.

FIFA je u kratkom saopštenju poslatom AP-u potvrdila da su se danas dogodila nova hapšenja njihovih funkcionera. "FIFA je upoznata sa akcijama koje je danas preduzelo američko Minsitarstvo pravde. FIFA će nastaviti u potpunosti da sarađuje sa američkim istražiteljma po švajcarskim zakonima, kao i sa istragom koju vodi švajcarska Kancelarija državnog tužioca", navodi se u saopštenju i dodaje da FIFA danas više neće davati komentare o ovim događajima.

Odlazeći predsednik FIFA Sep Blater i Mišel Platini, predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) su trenutno pod 90-odnevnom suspenzijom u okviru istrage FIFA.

Protiv njih je pokrenuta istraga zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara predsedniku UEFA Mišelu Platiniju. Obojica kažu da nisu ništa loše uradili i da su imali verbalni dogovor da Platini radi kao Blaterov predsednički savetnik od 1998-2002.

Poslednjih šest meseci bili su najturbuletniji period u 17 godina koliko je Blater bio predsednik FIFA. On je ponovo izabran za predsednika te organizacije 29. maja, tri dana pošto su Švajcarske vlasti u Cirihu, na zahtev SAD, uhapsile sedmoricu čelnika FIFA, dok ukupno 14 terete za korupciju u fudbalu.

Kao i u maju i ova policijska operacija je sprovedena u trenutku kada je FIFA sazvala svoj dvodnevni sastanak izvršnog odbora 2. i 3. decembra u Cirihu. 

Američki istražitelji su dali dokaze da su vođe svetskog fudbala primale mito ili provizije da bi dodelili nekoj zemlji organizaciju svetskog prvenstva i za televizijska i reklamna prava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC