• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša Zdjelar - Grobar školovan u "Padinjaku"

Autor mondo.rs

Kako je Saša Zdjelar zavoleo Partizan, zašto je odbio Zvezdu i šta je naučio u Olimpijakosu...

 Saša Zdjelar - Grobar školovan u "Padinjaku" Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

/Od izveštača MONDA sa Kipra Vladimira Sukdolaka/

"Partizan i samo Partizan...", popularni su stihovi pesme navijača beogradskog kluba. Rečima naučenim u dečačkim danima na južnoj tribini stadiona u Humskoj vodio se Saša Zdjelar, od ove zime fudbaler Olimpijakosa na pozajmici u Partizanu.

Konačno, dvadesetdvogodišnji momak poslednjeg dana zimskog prelaznog roka postao je deo kluba za koji navija od malih nogu.

Odrstao je u Vrbovskom, naselju nadomak prestonice. Ne seća se kada je zavoleo crno-bele boje, ali dobro zna kada je zaplovio navijačkom rekom bez povratka.

"Nikad nije bilo dvoumljenja oko izbora kluba.Kada sampošaou školu u Padinskojskelirodila se i prava navijačka strast.Krenuli smo da idemo na stadione i u hale.Sve vreme sam bio na jugu", seća se Zdjelar rađanja ljubavi prema Partizanu.

Crno-bela krv Zdjelara i Partizanova energija



Dugo je bio želja crno-belih, ali je ponuda prošlog leta došla i od "večitog rivala" - Crvene zvezde.

"Ne, hvala", ni trepnuo nije Zdjelar kada se zahvalio čelnicima crveno-belih.

"Poziv iz Zvezde dobio sam letos, ali svi dobro znaju da sam odmah rekao ne. Mislio sam, ako nema Partizana - ne idem u Zvezdu, ostajem u Olimpijakosu da se borim za mesto. Trener Hasi mi je dao šansu, iskoristio sam je, kasnije je smenjen, ali sam znao da ne želim da idem u Zvezdu".

Učeći fudbalsku školu OFK Beograda rano je stekao status prvotimca. Bilo je jasno da se Zdjelarov talenat razvija i da će se brzo čuti za njega. Iz poštovanja prema matičnom klubu nije više toliko često posećivao Humsku, osim kada su ga na to terale profesionalne obaveze.

Ipak, u "Pioniru" na košarkaškim utakmicama bio je redovan.

"Kada sam počeo da igram za OFK Beograd bilo je neozbiljno da idem na fudbalske utakmice Partizana. Više sam išao na košarku, voleo sam tu atmosferu. Pamtim čuvenuutakmicu protiv Barselone, kad su sudije većale da li je lopta pipnula obruč ili nije, evo i sad se naježim. U 'Pioniru' su mi bile mnogo bolje utakmice nego u Areni".

"Nisam razmišljao o proslavi prvog gola, kad se bude desilo sigurno ću nešto smisliti".

Čak i kada je sa Olimpijakosom došao u Beograd, na megdan voljenom klubu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, zapevao je himnu zajedno sa navijačima.

"Jagoš(Vuković)je sedeo pored mene na klupi, pevao sam himnu, to sam ja. Tako je bilo i u OFK Beogradu. Kad sam ušao u igru,ma koliko bilo teško, znao sam da sam profesionalac".

Nije mu bilo prijatno kada je u crveno-belom dresu grčkog prvaka istrčao na travnjak stadiona Partizana.

"Na zagrevanju se nisam osećao prijatno kad su me prozivali da sam zvezdaš. Kako ja sad da kažem ljudima: 'Ej, pa ja navijam za ovaj klub'. Bio sam malo i besan zbog toga. Normalno je da sam se borio najbolje što mogu da se dokažem treneru".

Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak



Čuvena Kišvara i pecanje

"Moj otac i danas ide stalno na pecanje, išao sam često kao dete. Eto ići ću i sad kad se vratim u Beograd. Sa ocem je to uvek u zoru, oko četiri, pet".

Stigao je u Partizan kao fudbaler koji bi trebalo da nadoknadi izgubljeno odlaskom Evertona Luiza u SPAL. U tandemu sa Danilom Pantićem na pripremnim utakmicama delovao je vrlo dobro i uigrano.

"Everton je donosio nešto, nadam seda ću drugim kvalitetima i ja da doprinesem. Uvek težim ka boljem,videćemo. Dača (Pantić) i ja smo jednom u reprezentaciji igrali zajedno, ali je on uvek igrao sa strane. Znamo se još kad smo bili deca. On će tek pokazati kvalitet, lako je razumeti se sa igračem takvog kvaliteta".

Zdjelar je naučio kako je nositi dres velikog kluba i nema problem sa pritiskom koji donosi stalna težnja pobedama.

"
Mislim da je malo gruba reč da bih mogao da budem lider, ti samo gestovima na terenu pokazuješ primer svima i možeš da poguraš ostatak ekipe da uradi isto to.Ima dosta starijih igrača od mene. Tu su Saša, Stojke, Bambi, moramo da ih poštujemo. A na terenu moramo da poštujemo jedno pravilo, a to je pobeda. Ne smemo da prećutkujemo greške jedni drugima, svi moramo da damo sve od sebe i kažemo jedni drugima sve u lice".

Otišao je golobrad u Pirej, a vratio se...

"Grci nikada nisu mogli da izgovore Zdjelar, uvek su me zvali Saša. Mnogo im je lakše bilo tako"

"Kada sam odlazio bio sam dete, a ujedno i standardan u OFK Beogradu. Pojavila se ponuda Olimpijakosa i bilo je nerealno odbiti tako nešto. Dosta lepih stvari sam doživeo tamo, ogromno iskustvo, ja sam odrastao u Olimpijakosu. Otišao sam kao golobrad u Atinu i vratio se sa bradom. Raditi sa takvim igračima i trenerima, mnogo se više napreduje nego kod nas".

Iz Olimpijakosa je ove zime otišao i Mohamed Ben. Njega je profesionalni put takođe doveo u Beograd, ali na drugu stranu Topčidera.

"
Benu sam rekao da je bolje da ide negde gde će računati na njega. Meni se lično ne sviđa njegov izbor, ali ako vidi perspektivu sa trenerom sa kojim je radio, Srbija je lepa za život, zašto da ne. Beograd je jedan od najlepših gradova u Evropi, ako vidi tamo sebe ja to poštujem. On je odličan fudbaler, nisam srećan što je došao u Zvezdu. Želim mu sve najbolje, ali ne i u novom klubu".

Zdjelar: Benu sam rekao sve lepo o mojoj Srbiji



SVAĐA SA ĐEMBA ĐEMBOM

"Bio sam dete, imao sam 17 godina. Nešto je Đemba Đemba pričao, nisam ga razumeo. Jednom sam ga udario, pa drugi put, on me opsovao, pa sam ga i treći put udario i rekao mu: Beži bre od mene".

Sa bivšim saigračem, a sada velikim rivalom čuo se pre nekoliko dana.

"Dopisivalismo se pre neki dan, rekao sam mu da više nismo prijatelji(smeh). Naravno da ću pomoći šta godmubude trebalou Beogradu", rekao je Saša Zdjelar.

Ovaj put smo sigurni da fraza o ispunjenju dečakog sna, često izgovarana na promocijama fudbalera, nije samo fraza!  

SVE O PRIPREMAMA PARTIZANA

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC