• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jan Rajt: Zašto su Nijemci ispred Engleza

Nekadašnji engleski fudbaler Jan Rajt ocijenio da je glavni uzrok debakla Engleza na Mundijalu to što sve manje engleskih fudbalera igra u Premijer ligi.

 Jan Rajt: Zašto su Nijemci ispred Engleza Izvor: MONDO

Premijer liga ima ubjedljivo najviše igrača na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Ali, reprezentacija Engleske je stala u osmini finala, a jedva je prošla i grupu.

Zašto se to dogodilo Englezima? Uzroka je mnogo. Jedni upiru prstom u selektora Fabija Kapela, drugi misle da reprezentaciju Engleske treba da trenira Englez, a treći pokušavaju da uđu dublje u analizu, poput recimo nekadašnje zvijezde Jana Rajta koji je sada novinar i ima redovnu kolumnu u londonskom "Sanu" (The Sun).

Prema njegovoj ocjeni, ključni razlog neuspjeha engleskog tima je u strukturi Premijer lige, tačnije u tome što u klubovima jedne od najjačih liga na svijetu igra manje od polovine fudbalera sa engleskim pasošem.

A mi podsjećamo na jedan detalj iz prošle sezone: na meču Arsenal - Portsmut u jednom trenutku od 22 fudbalera nije bilo nijednog Engleza! Čak ni treneri nisu bili Englezi: Arsen Venger (Francuz) i Avram Grant (Izrael).

To je i poenta teksta Jana Rajta.

"Da li bi Italijanu trebalo dozvoliti da ostane selektor? Ili je vrijeme da ga se otarasimo i damo posao Englezu, poput Harija Rednapa? Iskreno, to i nije toliko važno. Jer, glavni uzrok našeg neuspjeha u Južnoj Africi nije Kapelo, niti njegova taktika. Niti su krivi fudbaleri, koji su bez dileme, podbacili i nisu ispunili obećanja. Ne! Ključni razlog što se naša reprezentacija vratila je struktura lige, klubova i igre u našoj zemlji. I dok se nešto radikalno ne promijeni, mi ćemo posrtati na međunarodnoj sceni, bez obzira na to ko bude sjedio na klupi engleskog tima", jasan je Rajt.

U prilog svojoj teoriji, nekadašnji napadač engleske reprezentacije i Arsenala iznosi podatak da je Kapelo mogao da izabere samo 44 odsto fudbalera koji igraju u Premijer ligi. Toliko je, naime, Engleza u njoj.

"Trener može da radi samo sa raspoloživim alatom. Kapelo nije imao alat u rukama. Niti u porazu od Njemačke (1:4), niti prije njega. Mogli bismo sada da postavimo najboljeg trenera na svijetu, Engleza ili bilo kog drugog. Ali, ako ne bude imao bazen pun talentovanih fudbalera iz kojeg bi mogao da ih izvlači onda će taj morati da radi sa jednom rukom vezanom iza leđa", primjećuje Rajt.



Nekadašnji fudbaler ističe da je u njemačkom timu bilo čak četiri fudbalera koji su prije godinu dana razbili Englesku (4:0) u finalu Evropskom prvenstva za mlade (igrači do 21 godine).

"A mi...mi smo imali jednog jedinog - Džejmsa Milnera. Pa, gdje su naše mlade nade, igrači koji bi trebalo da budu okosnica engleske reprezentacije u narednim godinama?", pita se Rajt i nastavlja u zanimljivom tonu:

"Prije nekoliko mjeseci, selektor Njemačke Joakim Lev je razmišljao da u vatru ubaci Mesuta Ozila i Džeroma Boatenga (i to je učinio), a Kapelo je pokušavao da odvrati od penzije Džejmija karagera i Pola Skolsa. Naravno da nemam ništa protiv te dvojice ratnika, koji su se uvijek stavljali u službu zemlje i reprezentacije. A nemam ništa protiv ni Kapela - jer koji je drugi izbor imao?".

Rajt još jednom podvlači da nema dovoljno mladih fudbalera u engleskom fudbalu i da je odgovornost na klubovima.

"Engleska je nedavno postala prvak Evrope u uzrastu do 17 godina. Koliko će mladih igrača jednog dana biti u seniorskom timu? Vjerovatno nijedan, ili jedan ili dva u najboljem slučaju. Kada ti igrači budu stastali za koju godinu, klubovi će i dalje radije kupovati inostrane fudbalere umesto da ulažu u domaće talente. Možda je Premijer liga najjača na svijetu, ali ispostavilo se da Engleska ima jedan od najslabijih nacionalnih timova", zaključio je Rajt.

On ističe da nije protiv kvalitetnih inostranih fudbalera kakvi su bili Đanfranko Zola, Jirgen Klinsman, Denis Berkamp, Patrik Vijera i slični, jer su donijeli kvalitet. Ali jeste protiv onih inostranih fudbalera koji su došli na Ostrvo, jer su "zatvorili" dobar transfer a u realnosti nisu bolji od engleskih fudbalera.

Dakle, odgovornost za neuspjeh u Južnoj Africi, prema Rajtu, leži na svima u engleskom fudbalu, a prije svega u trenerima, vlasnicima i predsednicima klubova, čelnicima Lige i Fudbalske asocijacije.

"Vlasnike vrhunskih klubova zanima samo takmičenje u Ligi šampiona. Zato i više vole da plate skupocjenog inostranog fudbalera nego da sačekaju mladog domaćeg igrača, da ulažu u njegov razvoj. Uostalom, ako Arsenal nije dao nijednog fudbalera za Kapelov tim na ovom Mundijalu, a često nema nijednog engleskog fudbalera u nekim utakmicama u ligi, pa zašto bi se onda drugi klubovi žrtvovali", odlučan je Rajt.

A da ironija bude potpuna, dodaje Rajt, Bajern Minhen je u prošloj sezoni Lige šampiona bio uspješniji i od Mančester junajteda, Čelsija, Arsenala i Liverpula.

"Nijemci su nam održali lekciju na terenu, ali moramo da od njih naučimo i lekciju van terena. Ne tako davno Bundesliga je bila na izdisaju, nije bilo novca za isplatu velikih plata, za dovođenje velikih imena...Zato su Nijemci odlučili da investiraju u svoje omladinske pogone. Radije nego da uvoze. I posljedica je da je njemačka reprezentacija iz toga profitirala".

Kao i mnogi Englezi i Jan Rajt je razočaran.

"Zaista sam vjerovao da možemo da uradimo nešto posebno u Južnoj Africi. Čak sam govorio svima da ćemo biti prvaci. Shvatio sam da je moj optimizam ništa drugo do slijepa vjera i jedina mi je utjeha što nas Nijemci nisu razvalili sa 5:1. Ali, svejedno, osjećam se prevareno. I tako će biti dok god engleski klubovi ne budu više vodili računa o zaradi nego da investiraju u mlade fudbalere. Budite spremni na nova poniženja, razočaranja, srčane udare", piše Rajt.

Bivši fudbaler je dao i presjek nekih ključnih stvari u engleskom i njemačkom fudbalu:

Ko je vlasnik klubova?

- Nijedan njemački klub ne može da bude u vlasništvu ili da njime upravlja kompanija ili pojedinac, što recimo nije slučaj sa Čelsijem ili Mančester sitijem. Ali, pošto njemački klubovi ne mogu da isplaćuju ogromne zarade, oni se usredsređuju na ulaganje u talentovane fudbalere. Na primjer, Mesut Ozil je bio u Omladinskoj akademiji Šalkea, a potom ga je Verder kupio za 3,8 miliona funti (evra). Sada vrijedi pet puta više.

Da li mladi igrači ulaze u prve timove?

- Bundesligaški klubovi koriste svoje druge timove da "kale" mlade igrače. Prije godinu dana, napadač Bajerna Tomas Miler (dao dva gola Englezima), bio je u Bajernu II u trećoj njemačkoj ligi. Isto važi i za defanzivca Holgera Badštubera.

Ko više pravi igrače - Engleska ili Njemačka?

- U nedeljnoj pobjedi Nijemaca nad Engleskom, četvorica igrača (Manuel Nojer, Džerom Boateng, sami Kedira i Mesut Ozil) bili su prije godinu dana u mladoj reprezentaciji koja je dobila Englesku 4:0 u finalu EP za mlade. Za Englesku je igrao samo Džejms Milner.

Kako posluju klubovi?

- Nijedan klub u Bundesligi nije u opasnosti da ode po stečaj. U Engleskoj je to bio slučaj sa Portsmutom. I još jedan dokaze finansijske snage Bundeslige - više od polovine od 18 klubova pravi profit.

Da li klubovi moraju da razvijaju mlade igrače?

- Da bi se dobila licenca za igranje u Bundesligi morate da imate omladinsku školu. Dva prvoplasirana tima, recimo, daju više od 60 miliona funti godišnje za ove programe. Time je povećan broj njemačkih školovanih fudbalera u Bundesligi sa šest na 15 odsto!

Koliko Nijemaca igra u Bundesligi?

- U Premijer ligi igra samo 44,3 procenata Engleza. U bundesligaškim klubovima Nijemaca ima 51,4 odsto.

(P. V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC