• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORAC: Četvrti put u Evropi!

Banjalučki Borac, četvrti put u istoriji, izlazi u zvaničnom nastupu na međunarodnu fudbalsku scenu.

 BORAC: Četvrti put u Evropi! Izvor: MONDO

U četvrtak, 15. juna, očekuje ga prvi meč drugog pretkola Lige Evrope sa švajcarskom Lozanom, dok je revanš na Gradskom stadionu sedam dana kasnije.

Davne 1974. godine Borac je napravio istorijski podvig u Kupu maršala Tita, rušio je prepreku za preprekom da bi stigao do finala. U tom odlučujućem okršaju za srebrni pehar, iako je bio revnopravan rival, doživio je minimalan poraz (0:1). Pehar je pripao splitskom Hajduku, a Banjalučanima je kao utjeha ostao izlazak na međunarodnu scenu, piše "Fokus".

Evropski debi bio je kao iz snova. Na Gradskom stadionu Borac je prosto nokautirao luksemburški Rimelanž (9:0). Prvi pogodak u međunarodnom nastupu postigao je Miloš Cetina, dok je istinski junak premijere bio sadašnji sportski direktor crveno-plavih, Muhamed Ibrahimbegović Fišer, koji je čak pet puta savladao protivičkog golmana. Revanš je bio samo formalnost, opet su Krajišnici bili ubjedljivi, slavili su, i u gostima, bilo je 5:1.



Žrijeb za drugo kolo bio je nemilosrdan prema Banjalučanima, za rivala su dobili belgijski Anderleht, u to vrijeme jedan od najboljih evropskih klubova za koji je nastupao čuveni Robi Resenbrink.

U prvom meču, pred 30.000 gledalaca, Belgijanci su bili bolji rival, ostvarili su ubjedljivu pobjedu - 3:0. Banjalučani su im se revanširali na Gradskom stadinu, trijumfovali su minimalnim rezultatom 1:0 (strijelac bio Ibrahimbegović), što je bio jedni poraz Anderlehta, koji je to godine osvojio Kup pobjednika kupova.

Na drugi izlazak Banjalučani su morali čekati, dugo, dugo, čak 13 godina. Evropsku vizu izborili su onom sjajnom pobjedoma u finalu Kupa maršala Tita kada su kao drugoligaši svladali moćnu Crvenu zvezdu, 1:0, golom Senada Lupića.

Kratko je trajao Borčev put po Evropi. Za protivnika su dobili malo poznati Metalist iz Harkova. Iako su u prvom meču, u sjajnom ambijentu pred 20.000 gledalaca, stekli dva gola prednosti (2:0), u revanšu su Ukrajinci razbili Banjalučane, trijumfovali su 4:0. Ipak, mora se reći da je tom debaklu umogome kumovao i sudija Lungren, koji je bio na strani domaćina.

Treći nastup Borca u Evropi bio je za pamćenje, na turniru u Fođi (1992. godine) osvojili su Mitropa kup, kojem su se prije njih radovali fudbaleri Milana, Intera, Bolonje, Ferencvaroša, Partizana, Crvena zvezde, Čelika, Vojvodine... Pored Borca, na ovom turniru nastupili su Admira (Beč), Vašutaš (Mađarska) i domaćin Fođa (Italija).

Banjalučani nisu imali sreće u žrijebu, jer su dobili domaćina Fođu. Iako su ih mnogi bili prežalili, Stojan Malbašić i drugovi uspjeli su u regularnom dijelu da odole velikom favoritu, igrali su 2:2, da bi u pehalima, ipak, uspjeli da ostare pobjedu 4:2 i plasiraju se u finale. Junak utakmice bio je golman Milan Simeunović, koji je zaustavio udarce sa 11 metara Rambadiniju i Petreskuu.



U finalu Borac - Vašutaš, u regulalnom vremenu nije bilo pobjednika, tako je bilo i nakon produžetak, pa su penali odlučili o osvajaču Mitropa kupa.

I ovog puta izabranici trenera Zoran Smileskog bili su spretniji i srećniji, ostvarili su u fudbalskom ruletu - penalima, pobjedu od 5:3. Ponovo je junak bio golman Simeunović, koji je zaustravio udarac Marasa i tako Banjalučanima donio veliki pehar, koji se i danas nalazi u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu.

I sad, nakon punih osamnaest godina, Borac iz Lozane kreće na svoj četvrti evropski fudbalski put. Neka on traje što duže.

Rigorozne kazne

Debaklom u Harkovu Borac se oprostio od Evrope, ali za incident poslije utakmice dobio je rigoroznu kaznu. Klub sa Gradskog stadiona kažnjen je sa 35.000 švajcarskih franaka, golman Ante Jakovljević zaradio je osam utakmica neigranja, a Milorad Bilbija jednu. Pomoćni trener Nenad Gavrilović dobio je zabranu od pet godina sjedenja na klupu u evropskim utakmica, a predstavnik kluba Živko Stanić tri godine.

Incident

Prilikom gostovanja u Luksemburgu došlo je, nažalost, do ozbiljnog incidenta između trenera Borca Borisa Marovića i standarnog prvotimca Vladimira Ćulafića. Zvančnici kluba brzo su reagovali poslije susreta s Rimelanžom, Marović je morao napustiti Gradski stadion, umjesto njega, uz razumijevanje Crvene zvezde, angažovan je njen stručnjak Miljenko Mihić.



NAJBOLJI EVROPSKI STRIJELCI

Muhamed Ibrahimbegović: 6 golova

Miloš Cetina: 3 gola

Zvonko Lipovac: 2 gola

NAJVIŠE EVROPSKIH UTAKMICA

Milan Vukelja, Hikmet Kušmić, Zvonko Vidačak, Vladimir Ćulafić, Zoran Smileski, Muhamed Ibrahimbegović, Abid Kovačević, Stojan Malbašić, Mario Mataja, Milorad Bilbija, Zvonko Lipovac (po četiri)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC