• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena u Superligi: Mladi MORAJU da počnu meč!

Treneri će biti na velikom izazovu pošto će u startnih 11 morati da "smjeste" dvojicu igrača mlađih od 21 godine, što će naročito zasmetati onima koji su navikli da "iskustvo" pobjeđuje.

 Superliga od sezone 2020-21 obavezna dva igrača ispod 21 godine Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sprema se revolucija u domaćem fudbalu!

Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS), na kojoj je izabran novi selektor "orlova" Ljubiša Tumbaković, donesena je još jedna važna odluka.

Počevši od naredne godine, odnosno od takmičarske sezone 2020/21, klubovi u Superligi Srbije BIĆE U OBAVEZI da utakmice počnu sa dvojicom igrača starosti do 21 godine, odnosno preciznije - sa najmanje dva igrača koja su rođena prije 1. januara 1999. godine.

Isto pravilo biće na snazi i u Prvoj ligi Srbije, ali već od ove sezone (2019/20), što bi moglo da posluži i kao pilot projekat FSS.

Odluke je potpisao prvi čovjek srpskog fudbala Slaviša Kokeza.

S obzirom na to da bi klubovi mogli da počnu utakmicu sa "bonus igračima", kako se nazivaju u odluci Izvršnog odbora, i da ih potom odmah izvedu iz igre, što se često dešava u Kini, FSS je odmah uveo i dodatno pravilo:

"Ukoliko se za vrijeme prvog poluvremena utakmice vrši zamjena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umjesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine", stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove.

Izvor: MN PRESS

Nije pojašnjeno na koji način bi ova odluka pomogla napretku srpskog fudbala, ali je lako pretpostaviti da je moguća ideja razvoj mladih igrača, samim tim i reprezentativnih selekcija.

Važno je podsjetiti da je Fudbalski savez Srbije prethodno smanjio broj stranaca u srpskom fudbalu, i ograničnio ih na četiri u protokolu, ali činjenica je ovo mnogo komplikovanije pravilo koje "tjera" trenera da možda ne biraju i najjači sastav koji imaju na raspolaganju.

Gledajući "proseke godina" iz prošle sezone - klubovi poput Vojvodine (21,5 godina), Čukaričkog (21,7), Spartaka (22,4), možda i Partizana (23,4) i Zvezde (24,3) neće imati problema sa ovim pošto posjeduju veliki broj kvalitetnih mladih igrača, ali svakako će namučiti najstarije timove i natjerati ih da promijene klupsku politiku - Mačva, Mladost, Radnik, Radnički...

"ISKOPIRALI" OD RUMUNA

Slično pravilo postoji u prvenstvu Rumunije gdje je već ČETIRI godine na snazi pravilo o jednom igraču mlađem od 21 godine koje mora da počne meč. Od naredne sezone - i oni će to povećati na dva fudbalera. U Rumuniji smatraju da je to pomoglo i razvoju mlade reprezentacije koja je ove godine igrala polufinale Evropskog prvenstva. I ozbiljno dobar fudbal koji je iznenadio sve...

Istovremeno, možda će spriječiti i odlazak mladih fudbalera iz Srbije prije nego što "bljesnu" i ostave trag u svojim klubovima, kao što je to bio slučaj sa mnogobrojnim igračima, prije svega Zvezde i Partizana, koji bi poslije jedne sezone odlazili u inostranstvo.

Ovo takođe nije jedina novost u Superligi pošto je od ove sezone "ukinuta" podjela bodova na kraju preliminarne faze, odnosno promijenjen je i baraž za opstanak.

Odnosno, Superligu mogu da napuste čak ČETIRI ekipe.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC