• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO IKONE #7: Omiljeni fudbaler Tonija Blera koji je postao detektiv!

Autor Milutin Vujičić

Nastavljamo serijal tekstova o fudbalerima koji su imali neobične karijere, a nema boljeg trenutka da ih upoznate nego sada kada nema sporta. Ovo je priča o ikoni Vigana koja sada zavodi red na ulicama Alkmara.

 [MONDO IKONE #7]: Omiljeni fudbaler Tonija Blera koji je postao detektiv! Izvor: Guliver/Phil Cole/Getty Images

Arjan de Zeuv sedeo je na travi i pomerao vilicu levo-desno i napred-nazad, kako bi potvrdio lekarima da je sve u redu sa njim i da je spreman da nastavi najvažniju utakmicu koju je igrao u životu, kao da je neko očekivao da bi izašao iz igre i da su mu izbijeni svi zubi…

Ostalo je još čitavo poluvreme, ali već tada je De Zeuv bio svestan da njegov Vigan ne može da zaustavi Junajted u finalu Liga kupa u februaru 2006. godine na "Milenijumu".

Možda će vas zanimati

Gledao je s nevericom u Kristijana Ronalda koji ga je tužakao za faul kod sudije Alana Vajlija i duboko u sebi znao da se najgore za Vigan tek sprema. Evidentno je bilo da su njegovi saigrači i on iscrpljeni od "trke" sa rivalom koji je vodio 1:0, pa je Mančester junajted "dosolio" poraz sa još tri laka gola i podigao trofej koji je omaleni klub iz Velikog Mančestera čekao od osnivanja. 

Samo osam dana kasnije Vigan je ponovo igrao protiv Mančester junajteda na svom "JJB stadionu" i vrlo dobro je Arjan de Zeuv znao da je nemoguće osvetiti im se rezultatski.

Ipak, imao je neke svoje metode…

Arjan de Zeuv, veći od svakog brdašca koje ima u ravničarskoj domovini Holandiji, već posle pet minuta igre odlučio je da se revanšira Ronaldu za gol, "drukanje" i za svaki dribling kojim je izluđivao i ponižavao igrače Vigana.

Čekao je idealnu priliku, a onda sa dve noge "uleteo" u Portugalca i poslao ga u reklame!

Bio je to jedan od najstrašnijih startova koji je Ronaldo osetio u karijeri, mnogo gori od onih koji se vrte na "kompilacijama" po YouTube. Nije pipnuo loptu, na nišanu je bio samo CR7, ali kapitenska traka oko ruke i rana faza utakmice pomogli su mu da se faul zavede pod "profesionalan" i da se izvuče samo sa žutim kartonom. Time je podigao publiku na stadionu i svoju svoju ekipu koja je povela posle sat vremena igre preko Šarnera.

Ipak, ima i Ronaldo svoje "osvetoljubive" metode kada se naljuti, izjednačio je u 73. minutu, da bi nesrećni Čimbonda u drugom minutu nadoknade skrenuo udarac Sahe u svoju mrežu.

Ponovo je Arjan de Zeuv bio na travi i odmahivao glavom svestan da koliko god se trudio ne može bolje od ovoga i ponovo je preispitivao svoju odluku o tome da "uplovi" u fudbal u relativnoj kasnoj dobi, tek sa 22 godine, nakon što je diplomirao medicinu i odlučio da je batali.

Detalj sa finala Liga kupa (2006) između Junajteda i Vigana 4:0.
Izvor: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

Štoper koji je ponikao u Viteseu '22, pa igrao za Telstar, Barnsli, Vigan, Portsmut, opet Vigan, Koventri i ADO '20, završio je karijeru 2009. godine i odlučio da napravi radikalnu promenu u životu.

Nije želeo da se sve vrti oko lopte - hteo je nešto više.

Nije mu bilo dovoljno ni to što su ga navijači Vigana proglasili za najboljeg igrača u istoriji, niti to što će ga od svih rivala najduže pamtiti Kristijano Ronaldo, pa ni to što je omiljeni fudbaler nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

"Arjan de Zeuv je moj omiljeni fudbaler. Neverovatno je jak, nikad se ne predaje. Dobro bi mi došao u mojoj stranci kao neko ko zavodi red i disciplinu".

Bler naravno nije ovim motivisao De Zeuva da se učlani u Laburističku partiju, ali je lepo sažeo kvalitete koje poseduje Holanđanin i van fudbala. Autoritet, liderstvo, disciplina i sistematičnost, pa je junak naše priče odlučio da sa skoro 40 godina promeni zanimanje.

Nije se oprobao u medicini, pošto je shvatio da je potrebno još osam godina studiranja pre nego što počne da radi, pa je odlučio da uplovi u detektivske vode!

Arjan de Zeuv u svađi sa Lensom Lemanom.
Izvor: Guliver/Ross Kinnaird/Getty Images


"Nakon završetka igračke karijere hteo sam godinu dana pauze. Osvežio sam svoju 'medicinsku diplomu', ali kada sam shvatio da mi treba mnogo vremena da bih postao doktor - odustao sam. Pošto sam oduvek bio zainteresovan za policijski posao odlučio sam da radim nešto što koristi društvu, a ovde postoji ubrzan kurs za ljude koji već imaju neku diplomu", pričao je Arjan de Zeuv u intervjuu za "Dejli Mejl" pre sedam godina.

De Zeuv je postao inspektor u Alkmaru i još se usavršava pošto ga trenutno najviše kopka forenzika, a vrlo dobro se pokazao i u rešavanju pojedinih pljački.

"BIo je jedan tip koga smo jurili i posle minut trčanja samo je stao, potpuno zadihan, držao je ruke na kolenima i vikao da ne može više da beži od mene i predao se. Eto, fizička sprema iz igračkih dana mi je u tome dosta pomogla", pričao je De Zeuv za "BBC" poručivši i da je u policijskom poslu kao i u fudbalu - sve zavisi od tima, a ne od pojedinca.

Inspektor iz Alkmara kaže da uživa u novom poslu pošto "voli ideju pravde" i želi da svet napravi boljim mestom za život, a nekada mu i prethodna karijera pomogne u istragama.

Izvor: Guliver/Matthew Lewis/Getty Images


"Jednom su me prepoznali na poslu... i to dok smo ispitivali osumnjičenog za niz pljački. Samo je rekao 'znam ja tebe, ti si igrao fudbal u Engleskoj'. Počeli smo da ćaskamo o fudbalu i onda smo se prebacili i na te pljačke, tako smo ga 'raskravili'", pričao je Arjan de Zeuv za "Gardijan".

Junak naše priče kaže da je iskusio sve vrste "policijskog posla" i da na severu Holandije, gde sada radi, ima mnogo problema sa prostitucijom i trgovinom ljudima.

Zbog svega toga odlučio je da se ne vraća u fudbal, iako je imao ponudu da radi u Svonsiju i Viganu, ali umesto "hapšenja na terenu" okrenuo se onom sa višim ciljem, pa je sada red da na kriminalce "startuje" onako kako je nekada na Ronalda.

"Igranje fudbala je i dalje najbolji način da zaradite za život…", zaključio je De Zeuv koji kao policajac koji u Holandiji neće ni prići plati koju je nekada imao u prosečnom Viganu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC