• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO IKONE #4: Čovjek kome je Čaušesku namjestio "zlatnu kopačku" Evrope

Autor Milutin Vujičić

U naredne tri nedjelje na MONDU vas očekuje serijal tekstova o fudbalerima koji su imali neobične karijere, a nema boljeg trenutka da ih upoznate nego sada kada nema fudbala. Vrijeme je za četvrtu priču, o Rodionu Kamataruu.

 MONDO-IKONE-Rodion-Kamataru-rumunski-napadac-zlatna-kopacka-namjesteno-Causesku Izvor: Guliver/ Getty Images

Kada biste upitali stanovnike Rumunije ko je njihov najbolji fudbaler svih vremena, velika vjerovatnoća je da bi i prije završetka tog pitanja sagovornik izgovorio - "George Hadži".

Slavni vezista, koji je nosio dresove Barselone i Real Madrida, ostavio je veliki trag u fudbalu, a ostavićemo mali prostor da bi bilo onih koji bi rekli George Popesku, možda čak Adrijan Mutu, nekome bi se "otelo" i Miodrag Belodedić. Međutim, niko od njih nije uspio da osvoji "zlatnu kopačku" - nagradu koja pripada najboljem strijelcu Evrope.

Rumuni imaju i takve fudbalere!

Možda će vas zanimati

Dudu Georgesku, nekadašnji napadač Dinama iz Bukurešta, uspio je da sa 33 gola u sezoni 74/75 i 47 pogodaka u takmičarskoj 76/77, bude jedan od rijetkih koji je (prije pojave Ronalda i Mesija) dva puta osvajao ovo laskavo priznanje, zajedno sa veličinama poput Euzebija, Gerda Milera…

Dorin Mateuc odnio je "zlatnu kopačku" svojoj kući u sezoni 1988/89. I on je takođe igrao u Dinamo Bukureštu, a u Prvoj ligi Rumunije postigao je 43 gola.

Na zvaničnoj listi više nema rumunskih fudbalera, ali samo zato što je jedno ime obrisano!

Da li ste čuli za Rodiona Kamatarua, nekadašnjeg napadača Dinama iz Bukurešta, jedinog igrača u istoriji fudbala kome je ODUZETO priznanje za najboljeg strijelca Evrope pošto je utvrđeno da su se dogodile određene nepravilnosti?

I kakve uopšte nepravilnosti mogu da se dogode u brojanju golova? Ovo je priča o tome…

Rodion Kamataru dobija "zlatnu kopačku" od Euzebija.
Izvor: YouTube/Reuters/Screenshot


Kamataru je rođen 1958. godine u Strehaji, gradu u Vlaškoj, koji je na pedesetak kilometara od Kladova i granice sa Srbijom. Ponikao je u Universitatei iz Krajove, za koju je igrao 12 sezona i s kojom je dva puta bio prvak Rumunije, a čak je igrao i polufinale Kupa UEFA (1982/83).

Igrao je odlično u Universitatei, za koju je dao preko 120 golova, a za njega se može reći da je bio robustan špic koji je dominirao u kaznenom prostoru (190 cm) uz odličnu tehniku lijevom nogom.

Posebno upečatljiv bio je njegov dug korak, a Dinamo iz Bukurešta je odlučio da im je dosta da jedan od najboljih igrača koje je Rumunija imala u to vrijeme igra kod rivala, pa su ga doveli u sezoni 1986/87 kao uzdanicu koja će tadašnjeg šampiona Evrope, ekipu Steaue, naučiti pameti i nanijeti im makar štetu u domaćem šampionatu.

To se nije desilo, Steaua je bila šampion Rumunije i 1987. godine, ali je zato Dinamo imao najboljeg strijelca Evrope u Rodionu Kamataruu koji je zabilježio čak 44 gola u prvenstvu!

Samo šest kola prije kraja niko nije mogao da sanja da se u Rumuniji "krije" budući vlasnik "zlatne kopačke" Evrope pošto je na listi strijelaca ubejdljivo vodio Toni Polster iz Austrije Beč koji je na svom kontu imao 39 pogodaka, dok je djelovalo da su mu najveća konkurencija Naško Sirakov (Vitoša Sofija) sa 36 i Brajan Mekler (Seltik) sa 35 golova.

Pred posljednjih 630 minuta sezone Rodio Kamataru je kraj svog imena imao 23 pogotka, ali je pomenutim "nevjerovatnim spletom okolnosti" sezonu završio sa 44.

Ne, nisu dopisani, zaista ih je postigao - čak 21 za posljednjih sedam kola šampionata (!?).

Ovako je igrao Rodion Kamataru..
Izvor: YouTube/Memorias del Futbol


To su brojke kakve kraj svog imena nisu uspijevali da zabilježe čak ni Mesi i Ronaldo, a ne vjerujemo da je i Pele, koji je brojao i golove na treninzima, mogao da se pohvali ovakvom statistikom - pošto sigurno bi da je uspio u tome.

Svima je bilo sumnjivo kako je Kamataruu ovo postigao, ali mu je nagrada zvančno uručena 22. januara 1988. godine u Monte Karlu kada mu je predao Euzebio.

Toni Polster bio je bijesan na ovakav epilog i odbio je da prisustvuje ceremoniji vjerujući da je sve namješteno i da je nepravedno ostao bez laskavog priznanja: "Iz nedjelje u nedjelju sam čitao novine i shvatio sam da se nešto čudno dešava pošto znam da nije lako čak ni u Rumuniji da date toliko golova za tako kratko vrijeme", pričao je austrijski napadač.

I bio je u pravu.

Nikolaje Čaušesku - predsednik Rumunije od 1965. do 1989. godine.
Izvor: Guliver/Keystone/Getty Images

Kamataru nije dugo bio upisan zlatnim slovima u istoriju fudbala pošto je dvije godine kasnije diskvalifikovan iz ovog izbora. Počele su da "isplivavaju" velike rumunske tajne poslije pada režima Nikolajea Čaušeskua, a otkriveno je da je diktator prste "umiješao" i u sport.

Bio je veliki navijač Steaue, međutim bio je blizak i sa Rodionom Kamataruom, kao i još nekoliko rumunskih fudbalera poput Lasla Belenija ili Georgea Popeskua. Svi oni bili su na neki način povezani sa Sekuritateom, tajnom policijom NR Rumunije u vrijeme Čaušeskua, a zbog toga su uživali razne benefite - između ostalih i ovakve poput "guranja" ka tituli za najboljeg strijelca Evrope.

Naredbom vlasti u Rumuniji u posljednjih sedam kola defanzivci koji bi čuvali Kamatarua trebalo je da ga "malo puste", a na kraju se to otrglo kontroli i postalo očigledno.

Njegov trener u to vrijeme, legendarni Mirčea Lučesku, ljutio se zbog njegove diskvalifikacije pošto je smatrao da je sve "uradio pošteno", a slično osjećanje u sebi je držao i sam Rodion Kamataru koji je kazao da ništa nije znao o "zavjeri i dogovoru".

"Ja sam dao te golove, niko me nije pustio! Ni za šta me nisu zvanično optužili niti tražili da vratim trofej. Uostalom, zašto neko ne pita Polstera kako je postigao 39 golova?"

Toni Polster u dresu Kelna.
Izvor: Guliver/Gerd Scheewel/Bongarts/Getty Images


Polster je godinama "jurio" Kamatarua za "zlatnu kopačku" preko medija, a dvije i po decenije nakon osvajanja ju je i dobio, dok je Rumunu ostala kopija i sjećanje na gala svečanost, nažalost više kao mrlja na karijeru…

Kamataru je još dvije godine igrao za Dinamo i nije bio ni blizu onog rekorda od 21 golova na sedam mečeva - dao je prvo 17, pa 15 golova, da bi potom nastupao za Šarlrou i Herenven.

Ako ništa drugo, onda je bar uticao na promjenu istorije!

Zbog njegove "namještene" titule najboljeg strijelca Evrope, kao i toga što su priznanja mahom odlazila na istok Evrope, odlučeno je da se ubuduće boduju golovi na osnovu kvaliteta takmičenja, pa tako nagrada od te promjene nije dolazila u ove krajeve.

"Prošlo je dosta vremena. Treba da znate i da oprostite…", rekao je Toni Polster nedavno.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC