• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO IKONE #5: Tragični princ Rija u raljama fudbala, droge i alkohola

Autor Nebojša Marković

U naredne tri nedjelje na MONDU vas očekuje serijal tekstova o fudbalerima koji su imali neobične karijere, a nema boljeg trenutka da ih upoznate nego sada kada nema fudbala. Peti u ovom serijalu je Eleno de Freitas.

 MONDO-IKONE-Heleno-de-Freitas-tragicni-princ-Rija-Brazil Izvor: YouTube/Screenshot/LS Esporte

Kada je Edson Arantes do Nasimento postigao svoj drugi gol u finalu Svjetskog prvenstva 1958. godine, bilo je jasno da će Brazil po prvi put postati šampion svijeta. Švedska je bila savladana 5:2 na njihovoj "Rasundi" i kletva iz RIo de Žaneira od osam godina ranije napokon je bila poništena.

Stadion je uzvikivao "Pele, Pele", a hiljadama kilometara daleko, u ustanovi za mentalno oboljele u Minas Žeraisu, pacijenti i osoblje su stajali oko radio prijemnika i glasno aplaudirali.

Svi, osim jednog. Među njima nije bilo Elena de Freitasa, čovjeka od 38 godina koji je u svojoj sobi otvorio paklu cigareta, sve ih nagurao u usta i zapalio odjednom.

Pokušao je da se ubije.

Možda će vas zanimati

Samo desetak godina ranije, Eleno de Freitas je bio prva velika fudbalska zvijezda Brazila. On je "trebalo" da bude taj koji će Brazilu donijeti prvu krunu svjetskog prvaka, on je trebalo da bude taj kome svi uzvikuju.

Pele protiv Švedske, finale SP 1958.
Izvor: Guliver/Getty images/Keystone/Hulton Archive, Keystone/Hulton Archive

Ali Eleno je sada samo bio mentalni bolesnik, čiji pokušaji samoubistva su bili prekidani problemima sa demencijom. Sestre u ustanovi su na zidovima Elenove sobe lijepile isječke iz novina o sada već davnašnjim uspjesima njihovog pacijenta.

Isječci su polako nestajali sa zidova, jer ih je tužni De Freitas gulio i potom jeo, valjda nesvjesno pokušavajući da se vrati u vrijeme kada je gospodario terenima širom Brazila.

Eleno de Freitas je rođen 12. februara prije ravno 100 godina u mjestu Sao Žoao Nepomuseno. Ubrzo potom se njegova porodica preselila u Rio de Žaneiro, da bi mladi Eleno već sa 12 godina ostao bez oca.

Kao dječak je oduvijek želio da postane ugledan ljekar ili advokat. Za ovo drugo je i završio neophodne škole, ali tada je već odavno bilo jasno.

De Freitas će biti fudbaler.

Kako i ne bi postao fudbaler, kada je svojim talentom uvijek odskakao, još od dječačkih dana kada je na plažama Rija žonglirao pomorandžama. Kao što to obično biva u mitovima i pričama o velikim majstorima fudbala iz Brazila, svo slobodno vrijeme je koristio za igranje fudbala, a baš na Kopakabani ga je primijetio jedan skaut Botafoga.

Veliki brazilski klub nije mogao da propusti priliku da ga dovede u svoje redove i De Freitas je već sa 17 godina postao dio prvog tima.

Iako danas nemamo materijal da se u to i uvjerimo, De Freitas je, zaista, tih godina imao svijet pod svojim nogama.

Izvor: YouTube/Screenshot/LS Esporte

Imao je fudbalsko umijeće kakvo do tada praktično nije ni bilo viđeno u zemlji sambe i kafe. Imao je i izgled filmske zvijezde, što će mu pomoći da bude i veliki ženskaroš.

Bio je drzak, nerijetko nadmen i prepun samopouzdanja, i na terenu i van njega. Kažu da je pušio cigarete u serijama, dok ga je njegov neobuzdani ego često koštao pametnijih odluka. Mnogo je kockao i pio - nije bilo tog poroka koji se nije vezivao uz njegovo ime.

Kako to u fudbalu obično jeste, saigrači će vaš ego da trpe sve dok donosite rezultate i u dobroj mjeri je to bio slučaj i sa Elenom. Botafogo je početkom 1930-ih osvojio četiri uzastopne titule prvaka, ali su narednu dugo čekali. Sa De Freitasom u timu nikako nisu uspijevali da prekinu "post", pošto su četiri godine u nizu završavali na drugom mjestu.

Sa svakim sljedećim neuspjehom, saigrači De Freitasa su imali sve više problema da ga obuzdaju. Nerijetko bi "princ Rija" vrijeđao saigrače i obraćao im se sa prezirom i gađenjem. Kao da su oni bili drski što nisu uspijvali "da budu na njegovom nivou".

Kao i mnogi igrači tog vremena, ni De Freitas nije imao sreće da se dogodi Drugi svjetski rat u vrijeme kada je bio u punoj snazi. Zato nikada nismo ni vidjeli Alfreda di Stefana na najvećoj pozornici, između ostalog.

De Freitas je te 1942. imao 22 godine, dok je 1945. FIFA odlučila da ni naredne godine ne održi turnir jer su se Evropa i svijet i dalje oporavljali od najvećeg sukoba u istoriji čovječanstva.

Baš 1945. je De Freitas prvi put dobio priliku da zapravo zaigra za Brazil na međunarodnoj sceni. Kopa Amerika se tada igrala po ligaškom sistemu, a "selesao" je završio na drugom mjestu, iza Argentine. De Freitas je bio strijelac šest golova na šest utakmica i bio je željan da nastavi da se dokazuje.

Ipak, sa Botafogom je nastavio da ređa druga mjesta u domaćem prvenstvu i ovoga puta je on bio tragičar. U meču protiv Fluminensea je pri rezultatu 2:2 njegovom timu za titulu bila neophodna pobjeda, ali je nakon što je izborio penal, De Freitas isti neprecizno izveo pored gola.

Izvor: Guliver/Getty Images/Buda Mendes, Buda Mendes/Getty Images South America

Priča je išla da je poslije u svlačionici ekipa dobila svoje premije za drugo mjesto, što je bila kap koja je za De Freitasa prelila čašu. Eleno je pun bijesa gledao kako njegovi saigrači prebrojavaju novac poslije onoga što je on smatrao neusjpehom. Izvadio je novac iz svoje koverte i gurao ga u džepove saigrača.

Kada su igrači otišli iz svlačionice, Eleno je nastavio da razbija sve što mu se našlo pred rukom i to je bio znak predsjedniku Botafoga da mora da proda svoju prvu zvijezdu.

Nije više vrijedilo ni što je postigao 209 golova na 235 utakmica. Odmah u prvoj sezoni po njegovom odlasku, Botafogo je napokon postao šampion Brazila 1948. godine.

Možda će vas zanimati

Baš negdje u to vreme, počeli su Elenovi zdravstveni problemi. De Freitas je živio hedonistički i nije mario za pravila, a kada mu je doktor ustanovio rani početak sifilisa, ovaj je odbijao sve lijekove. Mislio je da će to nekako negativno uticati na njegove igre na terenu.

Umjesto toga, De Freitas je postao zavisnik o maramicama natopljenim eterom, slatko mirisnom tečnosti koja bi služila kao anestetik.

Iz Botafoga, Eleno je otišao u Boku Juniors, koja je "masno" platila njegov dolazak. Tamo je odigrao tek 17 utakmica i nikako nije uspijevao da se navikne na hladno argentinsko vrijeme.

Izvor: Guliver, Marcelo Endelli/Getty Images South America

U privatnom životu, sve je samo naizgled bilo dobro. Imao je ženu Ilmu i dijete, koje je ostavio u Brazilu, ali je sa strane imao po nekoliko ljubavnica. Takav je ženskaroš bio da su kolale priče da je stigao do kreveta Eve Peron, supruge predsjednika Argentine Huana Perona.

No, i na "Bomboneri" su ubrzo shvatili da je bolje da se ratosiljaju De Freitasa. Tada je na vrata pokucao Vasko da Gama i Eleno je mogao da se vrati u Brazil.

Možda će vas zanimati

U prvoj sezoni, 1949. godine, Vasko je odmah i stigao do titule, čime je De Freitas napokon uspio da ostvari svoj san. Postigao je 19 golova na 24 utakmice, ali uprkos svemu, nije bio u potpunosti zadovoljan. Ipak to nije bio "njegov Botafogo" i nigdje se nije osjećao kao svoj na svome.

Sa trenerom Flavijom Kostom je gotovo neprekidno imao sukobe, a vrhunac neslaganja je dostignut kada je Kosta na treningu istakao De Freitasovu nezainteresovanost i pretjeranu opuštenost.

De Freitas je napustio trening i poslije nekog vremena se vratio na stadion - sa pištoljem. Došao je do Flavija Koste, prislonio mu pištolj na glavu i potom povukao obarač.

Na sreću, pištolj je bio prazan.

Izvor: YouTube/Screenshot/LS Esporte

Bio je to, naravno, kraj za De Freitasa u Vasku, da bi potom otišao u Kolumbiju, gdje su bogati vlasnici klubova osnovali novu ligu i bili su spremni da debelo plate za svakog igrača.

Eleno je nastupao za tim iz Barankilje i baš tamo je bio tog 16. jula 1950. godine, kada Brazil nije uspio da makar neriješenim rezultatom protiv Urugvaja obezbijedi osvajanje svog prvog Mundijala.

Odjeknula je tišina na "Marakani", Urugvaj je po drugi put postao prvak svijeta, a mnogi su u Brazilu krivicu svalili na golmana Moasira Barbosu, koji je pogriješio kod odlučujućeg pogotka Urusa.

Drugi su se pitali šta da je Eleno bio u svojoj najboljoj formi, da li bi on mogao da im pomogne? Svejedno, on ne bi bio tog popodneva na "Marakani", jer je selektor Brazila bio - Flavio Kosta.

De Freitasovo zdravlje se pogoršavalo i već 1951. je okončao karijeru. Bakterija prouzrokovana sifilisom mu je polako izjedala mozak, um mu je bivao u sve gorem stanju, a i fizički je postajao istrošen.

Kada njegov brat više nije mogao da vodi računa o njemu, smjestio ga je u bolnicu, gdje je i dočekao prvu titulu Brazila na Svjetskom prvenstvu. Već 1959. godine je preminuo

Tragična priča "princa Rija" ostala je zaboravljena i utopljena pod sjajnim uspjesima velikana koji su došli poslije njega. Pele, Garinča, Vava, Ziko, Žairzinjo, Sokrates, a onda i moderniji u vidu Ronalda, Rivalda i Romarija, nizali su uspjehe i (skoro svi) podizali najveći trofej u fudbalu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Tullio M. Puglia, TULLIO M. PUGLIA/GETTY IMAGES EUROPE

De Freitasa je vjerovatno najbolje sumirao Eduardo Galeano.

"Bio je ciganin i imao je temperament ludog psa. Na terenu je blistao. Jedne noći u kazinu, izgubio je sav svoj novac. Jedne druge noći, ko zna gdje, izgubio je želju za životom. I svoje posljednje noći, u delirijumu u domu za nemoćne - preminuo je."

Prva velika zvijezda brazilskog fudbala bila je u isto vrijeme i mnogo više i mnogo manje od velikog fudbalera. Njegovi demoni su mu u očima mnogih prerano došli glave. Ne toliko jer je umro mlad, već zato što Brazilu nije donio Mundijal.

Tada bi Eleno de Freitas postao besmrtan i nezaboravljen.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC