• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medunjanin opleo po bivšim selektorima – Robi nije znao pola igrača!

Autor mondo.ba

Haris Medunjanin otvoreno govorio o reprezentaciji BIH i kritikovao bivše selektore, Sušića, Baždarevića, a posebno Roberta Prosinečkog, za koga je rekao da je čim ga je vidio znao da od njega nema ništa.

 Haris Medunjanin reprezentacija BIH Robert Prosinečki Safet Sušić Mehmed Baždarević Izvor: Anadolija / Elman Omić

Fudbaler američkog Sinsinatija Haris Medunjanin gostovao je u podkastu "Opsajd" gdje je prilično opušteno govorio o brojnim dešavanjima dok je nosio dres reprezentacije.

Možda će vas zanimati

 Nekadašnji reprezentativac bio je direktan i rekao da nijedan od selektora koji su vodili "zmajeve" nije imao dovoljno snažan karakter, te da su glavni igrači radili šta hoće, dok se bijes iskaljivao na onima koji nisu imali nikog iza sebe.

Priču o reprezentaciji počeo je sa Miroslavom Blaževićem, čiji uspjeh sa reprezentacijom Hrvatske izuzetno poštuje, ali ističe da kod njega nema taktike, već samo motivacija.

"Ćiro ide ono svoje 'ajmo ajmo', on digne narod na noge i to je to. Znao je da motiviše igrače, on ne bi uopšte pričao o fudbalu, on bi pričao samo o drugim situacijama. Nema nikakve ni taktike, samo idemo da pobijedimo i to je to. Meni je to bilo čudno kad dođeš iz Holandije gdje je sve taktika, priprema utakmice, a ovamo samo 'ajde ba pusti, igraj to'. Tako isto ja kad sa daidžama pričam pa mi oni kažu 'ajde daj gol'. Kada ne ide on pita igrače što ne ide. Navikneš se... On je imao iskustvo, uspjeh sa reprezentacijom Hrvatske. Treće mjesto na Svjetskom prvenstvu nije mala stvar", rekao je Medunjanin.

Fudbaler Sinsinatija potom je krenuo još kritičnije.

"Kod nas je freestyle. Igraj i to ti je to. U Holandiji su sve pripreme, video analize. U Bosni smo gledali samo TV i ajde igraj. Ne znaš ni ko igra, ni šta igra. Mi smo vjerovali u sebe zato što smo imali dobre igrače, zato smo i otišli na Svjetsko prvenstvo. Nije to bilo zbog taktičkih zamisli, da smo gledali nešto ekipe. Ne, nego smo imali dobre igrače i poklopilo se, pogotovo što je Sušić pustio da igraju igrači koji su najbolji bili tada. Zato sam ga uvijek cijenio jer nije bilo ovaj mora da igra, nego uvijek je stavljao najboljeg“, istakao je Medunjanin.

Ipak, i Sušiću ima šta da zamjeri.

"Dođeš na pripreme kod Sušića i on ti kaže ja već znam svojih jedanaest, pa se mislim što smo mi došli ovdje, treba da se pokažeš nešto da uđeš u tih jedanaest. Nemojte prejako momci i tako nam je uvijek govorio. Ja sam uvijek želio da se dokažem, ali te ubiju u pojam kad ti kažu da već znaju prvih jedanaest“.

Izvor: Jamie McDonald/Getty Images Europe

Plasman na Svjetsko prvenstvo 2014 u Brazilu je najveći uspjeh reprezentacije BIH, ali Medunjanin ističe da je tamo bilo mnogo toga što nije bilo dobro.

"Odeš na Svjetsko, igraš sve utakmice kvalifikacije, ja da sam trener ja bih onda dao da igraju onima koji su to ostvarili, bar prvu protiv Argentine. Ibišević nas je odveo na Svjetsko, daj mu da igra. Ti ga mijenjaš, dolaze novi igrači, moraju da se prodaju, tako je bilo kod nas. Ibišević i ja smo znali da nećemo da igramo na početku. Ali da ti minut prije utakmice izađe i kaže nećeš igrati to je stvarno bilo smijeh. Prođeš tri sedmice priprema u Americi i nisi mogao da mi kažeš igraće Bešić, igraće ovaj. Mi smo pet minuta prije izlaska iz svlačionice na Marakani čuli da nećemo igrati..."

Medunjanin je dodao da reprezentacija BIH na Mundijalu nije imala nikakav plan.

 "Ajmo malo ševe, ajmo malo istrčati, nije bilo plana, ipak treba nešto da se radi. Ako nešto kažeš onda je odmah 'šta ti znaš'. Bilo je tu igrača koji znaju kako ide, kako izgleda sistem. Ali kod nas je bilo ajde biće dobro. Kod nas uvijek priča dobra atmosfera, prvo pitanje novinara je kakva je atmosfera. Boli me briga kakva je atmosfera, treba nam sistem", rekao je Medunjanin.

Na pitanje zašto on novinarima kada su ga pitali o atmosferi nije ukazao na ove stvari Medunjanin je rekao da nije bio u poziciji, a da je to činio kada je bio malo iskusniji.

"Ja sam bio uvijek u dilemi ako kažem nešto neću biti ni pozvan. Kad sam bio iskusniji ja sam Baždareviću rekao ' Jesi trener ovdje ili šta? Ti se bojiš svakoga. Ne znam što si trener'. U Japan nije htio niko da ide na turneju. Rekao sam neću ni ja, a on dođe i moli me. Ja mu kažem 'Što moliš mene, a ne njih, ako smo ekipa onda idemo svi'. Ovi malo veći igrači su mogli raditi šta požele jer ih niko nije dirao.  A ove ispod njih, poput mene, s njima može da se priča, pa na mene viče. Ja mu kažem 'Što vičeš na mene, što ne vičeš i na ove. Ti se bojiš njih, a mene se ne bojiš'. Ali ja sam otišaotamo jer volim fudbal".

Izvor: Dilip Vishwanat/Getty Images North America

Medunjanin se onda osvrnuo na Roberta Prosinečkog, s kojim se očigledno nije najbolje slagao.

"Isto je bilo sa Prosinečkim na turneji u Americi. Zove me pita da li hoću da igram, ja dođem, a on se dere na treninzima. A čim su došli ovi iskusniji nema ga, ćuti, ide samo sa tim iskusnijima. Poslije Begovića smijeni, najboljeg golmana u reprezentaciji ikada", rekao je Medunjanin.

Selektorima koji su vodili "zmajeve" zamjera nedostatak karaktera.

"Kad ti kao trener nemaš karakter, kad su igrači jači od tebe, nema ništa od toga. Čim trener ne može da kaže ja sam glavni... Pokaži nekad da si karakter, ako neko ne radi izbaci ga iz ekipe, ali on ne bi nikad izbacio nekog takvog, već ove što nemaju nikog iza sebe.Jedino je Meša znao da pripremi sve, imao trening znao šta će da radi. Ali kao karakter nisam tu vidio nikog jakog“, istakao je Medunjanin.

A onda je ponovo "opleo" po Prosinečkom.

"Ja kad sam prvi put vidio Robija rekao sam ma nema ništa od ovog. Imaš osjećaj kako on priča da pola imena igračane zna. Kakav si ti trener kad ne znaš imena igrača, to pokazuje odmah da nisi pripremljen, ne znaš ko su igrači, gdje igraju. On samo zna te bitne igrače i to je to i misli ja ću s njima. Ne može tako, moraš da imaš 23 igrača koji hoće da se bore za tebe. Ako to nemaš, ne možeš da uradiš sa dva, tri igrača", rekao je i nastavio:

"Kad smo bili u Bugarskoj tamo da igramo protiv njih i Senegala vidim ja neću da igram, OK, došli su novi igrači. I on meni kaže 'nećeš igrati protiv Bugarske, ali igraš protiv Senegala'. Protiv Bugarske ne ide, ja uđem i vidim on se dere non stop na mene. Odmah sam znao da neću igrati protiv Senegala. Dođe dan prije utakmice, ja vidim ne igram. Poslije sam rekao šta ću više tu, neka igraju mlađi“.

Za reprezentaciju BIH odigrao je 60 utakmica i postigao mnogo važnih golova. Medunjanin je, međutim, otkrio i da je tokom njegovih najboljih partija bilo problema.

"Najdraža utakmica je možda protiv Kipra, borili smo se za baraž, vratili se iz mrtvih. Tada sam bio u Španiji i rekao sam ajde da gledamo Asmira, pošto su Porto i La Korunja tu blizu, a poslije on meni to zamjeri. Zove me Baždarević i kaže 'ne znam da li bi te trebao zvati, daj mi još jedan dan da razmslim'. To je bilo pred kvalifikacije sa Velsom i Kiprom. Ja sam se tad baš naljutio. Istu noć ga zovem da mu kažem da me ne ni zove u reprezentaciju, da neću da dođem, ali se on ne javlja. Srećom nije digao slušalicu i pozove me,  a ja zabijem dva gola protiv Kipra", rekao je uz osmijeh.

Kraj tih kvalifikacija za EURO 2016 bio je i početak kraja Baždarevićevih "zmajeva", bar kada je igra u pitanju.

"Protiv Velsa nije bila loša igra, pa i protiv Kipra, ali poslije je Meša počeo da eksperimentiše. Oni se zabiju u sobu u Zenici i deset sati provedu tamo. Njih pet-šest tamo provede deset sati, ovaj kaže moglo bi ovako, ovaj možda bi ovako, pa onda misliš možda je to dobro. I onda je došlo do toga da Cocalić igra na sredini terena, a nikad to nije igrao. A još igramo kući. Počeli smo da igramo defanzivni fudbal kod kuće i onda kad smo otišli na Kipar nismo prešli centar", zaključio je Medunjanin.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC