• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prije Zvezde na 'Maksimiru', umalo nije bio masakr na 'Koševu'"

Autor mondo.ba

"O toj utakmici u Sarajevu se ne zna dovoljno i to bih htio da naglasim", rekao je nekadašnji napadač Dinama Kujtim Šalja.

 Kujtim Šalja: Prije meča sa Zvezdom, umalo nije bio masakr na "Koševu" protiv Sarajeva Izvor: MN PRESS

Za Kujtima Šalju, nekadašnjeg napadača Dinama iz Zagreba, utakmica protiv Sarajeva 1990. godine na "Koševu" bila je jedna od najgorih u karijeri. Tada su "modri" ostali bez titule, a ne na narednom susretu protiv Crvene zvezde, koji je zbog nereda navijača prekinut i registrovan u korist gostiju iz Beograda.

Prije tačno 30 godina dogodila se "uvertira" za raspad Jugoslavije na "Maksimiru", gdje nije bilo tadašnjeg standardnog prvotimca Dinama Kujtima Šalje, koji je zbog isključenja na "Koševu" bio suspendovan.

Možda će vas zanimati

"Pogrešno se smatra da smo titulu izgubili 13. maja zbog neodigrane utakmice sa Zvezdom na 'Maksimiru' koja je završila 0:3 bez borbe. To se dogodilo ranije, na utakmici u Sarajevu, koja je umalo prerasla u masakr i o kojoj se ne zna dovoljno pa bih htio to da istaknem. Na toj utakmici bio sam takođe meta protivničkih divljačkih startova i provokacija na nacionalnoj osnovi. Kulminiralo je kada me igrač Sarajeva, čini mi se (Dejan) Raičković, pozvao: ''Kujtime!'' Okrenuo sam se i on me opalio glavom u glavu i onesvijestio. Iduće što se sjećam nakon toga je kako se budim na travi okružen s nekoliko saigrača koji me šamaraju i polijevaju vodom kako bih došao svijesti", rekao je Šalja, a prenosi zagrebački "Indeks".

"Tek tada sam poludio i krenuo osvetiti se ovome koji me tako mučki nokautirao, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Došao sam do njega, ali je među nas stao sudija (Zoran) Petrović, kojeg je u glavu pogodila boca kole. Navijači Sarajeva gađali su mene, a pogodili sudiju. On se, naravno, srušio, a utakmica je prekinuta".

Tu nije bio kraj košmara za napadača Zagrepčana...

"Uslijedila je drama u tunelu 'Koševa'. Mene, koji sam posljednji izašao s terena, dočekalo je i okružilo desetak igrača Sarajeva. Bio sam jedini protiv njih, uz mene je bio još samo legendarni Dinamov maser Joža Čačković. Snašao sam se tako da sam od njega uzeo makaze kojima je rezao zavoj za moju bandažu i tim makazama krenuo na igrače Sarajeva. To se jedva smirilo i kako se na kraju završi? Mene, koji sam nekažnjeno napadnut i onesviješten, suspenduju, a Dinamo, koji je prvo dobio utakmicu 3:0 bez borbe, na kraju je morao igrati novi meč u Sarajevu kako taj klub ne bi ispao iz lige", zaključio je Šalja, koji je u karijeri nastupao još za Partizan, Prištinu, francuski Ren i brojne njemačke klubove.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC