• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin "najluđi" trofej – čekali 28 godina, osvojili ga kao u transu: Dogodilo se tad i nikad više!

Autor Dragan Šutvić

Kup Radivoja Koraća biće ove zime opet u Novom Sadu. Poslednji put kada se igrao u hali SPENS, Crvena zvezda je trijumfovala nezaboravno - tri puta u produžetku, sa četiri igrača na terenu...

 Zvezdin "najluđi" trofej – čekali 28 godina, osvojili ga kao u transu: Dogodilo se tad i nikad više! Izvor: MN PRESS

Odlazak Kupa Radivoja Koraća iz Niša posle šest godina (2015-2020) vratio je borbu za "Žućkovu levicu" u Novi Sad, gde nije bila od 2003.

Od poslednjih borbi za nacionalni Kup u hali SPENS prošlo je skoro dve decenije. Bilo je to u jesen 2003. i taj turnir ostao je upamćen po dramatičnom trijumfu Crvene zvezde, kakav će se teško ponoviti. Crveno-beli su tada u sve tri utakmice pobedili posle produžetka.

Ekipa Zmaga Sagadina u četvrtfinalu je savladala Partizan 105:99 posle dodatnih pet minuta, potom je u polufinalu posle 45 minuta košarke eliminisala Vojvodinu (108:101), a onda je u borbi za trofej pao branilac trofeja – Refleks (FMP), takođe posle produžetka u jednom od najdramatičnijih finala – 91:89.

Kup se nakon toga selio u Vršac, Beograd i Kragujevac, a od 2008. pa do 2020. uglavnom je igran u Nišu (čak 10 puta), gde je daleko najuspešniji bio Partizan – aktuelni osvajač. Crno-beli su u Čairu u tom periodu osvojili čak sedam trofeja i iz godine u godinu dokazuju da im taj teren prija.

Sa druge strane, navijači Zvezde svakako u mnogo lepšoj uspomeni pamte Novi Sad, iako je i njihov tim trijumfovao u Čairu 2015. i 2017. Nijedan od ta dva uspeha ne može se porediti sa dramom koja je u novembru 2003. godine viđena u SPENS-u, a ni sa radošću među zvezdašima zbog te pobede.

Ujedno, bio je to i istorijski uspeh Zvezde, jer je prethodni Kup osvojila praktično tri decenije ranije - davne 1975. godine.


ČETVRTFINALE: ZVEZDA – PARTIZAN

Izvor: MN PRESS

Za razliku od prakse u "novijoj" istoriji, "večiti" su se na tom turniru sreli odmah, u četvrtfinalu, u kojem je Partizan bio i favorit i imao nezaustavljivog Fredija Hausa. Ljubimac Grobara ubacio je te večeri čak 43 poena, ali ni to, ni vođstvo od 12 poena u četvrtoj četvrtini nije bilo dovoljno za trijumf crno-belih.

Igor Rakočević postigao je 29 poena za Zvezdu, Norman Ričardson (13) ubacio je bitnu trojku za povratak i produžetak, a kuriozitet je ostao da su crveno-beli završili meč sa četiri igrača zbog velikog broja ličnih grešaka.

"Zaslužena pobeda Zvezde i čestitam joj na uspehu, pobedili su objektivno jači tim. Uloga favorita nam se pretvorila u breme. Otvorili smo meč loše, Haus je pogadjao sve poene, ali se drugi nisu razigrali. U drugom poluvremenu, Rakočević je bio raspoložen, a mi smo odigrali jako loše u odbrani", rekao je posle utakmice trener Partizana Duško Vujošević.

"Dobro sam predvideo da će odluka biti u skoku. Tu smo bili uspešniji, zadržali smo mirnu glavu čak i kada smo gubili. Znao sam da će se ovakav meč završavati u poslednjim sekundama. Počeli smo uplašeno i dozvolili Hausu da se razigra. Kasnije smo videli da možemo i na kraju odigrali pametno. Ne bi bilo nezasluženo i da je Partizan slavio", izjavio je Zvezdin trener Sagadin.

Crvena zvezda: Jeretin 2, Rakočević 29, Ričardson 13, Dozet 11, Djurić 10, Bogdanović 12, Nešović 1, Dragojlović 3, Vitkovac 8, Radivojević 9.

Partizan: Haus 43, Kecman 7, Ostojić 18, Materić 2, Ćakić 2, Krstić 5, Perović 2, Avdalović 5, Braun 15.

Polufinalni parovi bili su Refleks – Budućnost i NIS Vojvodina – Crvena zvezda

RAKOČEVIĆ ZA VOĐSTVO, GUROVIĆ ZA PRODUŽETAK

Izvor: MN PRESS

Crveno-beli su u polufinalu imali prednost do treće četvrtine, kada su Ištvan Nemet i Dragan Ćeranić pogurali Novosađane ka preokretu i vođstvu od devet poena razlike (65:56) na pet minuta do kraja.

Ipak, dok se meč bližio kraju Zvezda je topila prednost, preokrenula devet sekundi pre kraja trojkom Igora Rakočevića, pa opet bila primorana da igra produžetak, jer je Milan Gurović dao važna slobodna bacanja za domaće.

I Dejan Radonjić bio na terenu

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić takođe je učestvovao u tom Kupu - kao igrač Vojvodine. Bila je to njegova poslednja igračka sezona

U dodatnom periodu zablistao je Čedomir Vitkovac sa sedam poena, uključujući i trojku kojom je u poslednjem minutu "overio" plasman svog tima u finale. Rakočević je presedeo produžetak zbog ličnih grešaka, Milan Dozet zbog povrede, ali je istupio tada mladi krilni košarkaš i oduševio zvezdaše.

CRVENA ZVEZDA: Jeretin, Nešković 11, Dozet 15, Rakočević 16, Miljković 2, Ričardson 8, Bjelica 5, Đurić 17, Dragojlović 3, Bogdanović 10, Vitkovac 7, Radivojević 16.

VOJVODINA: Kitanović, Milošević, Nemet 13, Radonjić 2, Šuput 24, Kibu 8, Savanović 4, Vukas, Ćeranić 20, Cvetković 2, Čanak 8, Gurović 18.

Izvor: MN PRESS

NEZABORAVNO FINALE I FILMSKI PREOKRET

Posle takva dva uspeha, bilo je jasno da su crveno-beli "pucali" od samopouzdanja, a to su dokazali i neverovatnim preokretom u utakmici za trofej protiv Refleksa.

Predvođeni Goranom Jeretinom sa 27 poena i Vukom Radivojevićem sa 21, crveno-beli su u završnici istopili Refleksovih 12 poena prednosti na minut i 40 sekundi do kraja. Trener tima iz Železnika Vlade Đurović "snizio" je u tim trenucima petorku, a Zvezda je rešetala sa distance i napravila veleobrt.

Izvor: MN PRESS

Vuk Radivojević je u tom periodu postigao dve trojke, Jeretin jednu i Zvezda je četiri sekunde pre kraja izjednačila i potom "overila" uspeh u dodatnom periodu. Tako je zaokružila svoju završnicu Kupa za pamćenje.

CRVENA ZVEZDA: Jeretin 27, Nešović 2, Dozet, Rakočević, Mirković 4, Ričardson 7, Bjelica 2, Đurić 7, Dragojlović 6, Bogdanović 16, Vitkovac, Radivojević 21.

REFLEKS: Popović, Frimen, Zoroski 15, Stefanović 7, Jorović 4, Ilić, Vasić, Krstović, Mandić, Plisnić 6, Aškrabić 23, Frend 14.

"Imali smo sreće. Međutim, sreća prati hrabre", rekao je te večeri u Novom Sadu Zvezdin trener Zmago Sagadin

"Prvi put mi se desilo da ovako izgubim utakmicu. Dobijao sam ovakve mečeve, ali ih nikada nisam gubio. Da se sada ponovi da na minut pre kraja imamo devet poena prednosti, opet bih uveo tri pleja da sačuvam prednost. Oni su, međutim, odigrali panično i bez ideje, dok je Zvezda prolazila i pogađala", objasnio je posle nezaboravnog meča trener Refleksa Vlade Đurović.

Zvezdaši koji pamte ovaj uspeh sigurno će bar na početku predstojećeg turnira neretko pomišljati na ovaj uspeh i sliku MVP-a Gorana Jeretina i saigrača sa trofejom koji su navijači burno proslavili u periodu Partizanove dominacije prvenstvom i regionalnom ligom.

Snažna uspomena sa tog, poslednjeg novosadskog Kupa ostala je i "vatrena" atmosfera na tribinama, ali sada od nje neće biti ništa, jer se podrazumeva da će i ovogodišnja borba za "Žućkovu levicu" (11-14. februar( proteći uz tišinu van terena zbog pandemije.

Izvor: MN PRESS

Ipak, kao i svaka završnica Kupa, i prestojeći turnir sigurno će imati svoje heroje i tragičare i momente za pamćenje. Zato je sredina februara uvek poseban period sezone za ljubitelje košarke.

"Srcem do trofeja, to je bila ludnica. Svi mi učesnici koji smo prošli to, a tu je bio i Rakočević, doživeli su nešto što se nikad nije desilo – da se tri utakmice završe u produžecima i to u konkurenciji mnogo jakih timova. Partizan je bio baš jak sa Šćepanovićem, Vojvodina sa Gurovićem, FMP sa Aškrabićem, Nikolićem, Bojanom Popovićem... Sve ozbiljni timovi", rekao je Vuk Radivojević o tom Kupu gostujući u MONDO podkastu "Šesta lična"

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC