• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog panka kažnjen na treningu Partizana: Milenko Savović je bio legenda na terenu, a van njega roker do srži!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Danas je u Beogradu preminuo Milenko Savović, košarkaška, ali i pop-kulturna legenda Beograda,

 milenko-savovic-pank-partizan-elektricni-orgazam Izvor: MN Press/arhiva

Navijači Partizana pamte Milenka Savovića kao neverovatnog centra, te kao sportskog direktora u sezoni kada se Partizan popeo na vrh Evrope i postao šampion Starog kontinenta. 

Možda će vas zanimati

Ipak, on je i van košarke bio neverovatrna ličnost, pa je tako poznato da se družio sa mnogim istaknutim imenima jugoslovenske rok scene. 

Sve u Partizanu je iznenadio kada se sa pramenom kose ofarbanim u crveno pojavio na treningu, a to je uradio zbog - panka!

"Kad su se pojavili pank i 'Novi talas', sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: 'Na šta ličiš, čoveče?!'. Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga", naveo je u jednom ranijem intervjuu. 

On je završio 11. beogradsku gimnaziju zajedno sa frontmenom i osnivačem "Električnog orgazma" Srđanom Gojkovićem Giletom, a jako je često bio gost kultnog kluba "Akademija" u kome su svi velikani beogradske rok scene počeli svoj uspon ka slavi. 

"Nas nekoliko košarkaša je Savović uveo u rokenrol, ali tada je bilo drugačije vreme i bilo je sve mnogo kulturnije pa i odnos između sporta, kulture i umetnosti. Gile, Čavke, Banana i Švaba su bili obeležje nekog bunta protiv šunda tog vremena, onda su postali deo pank scene pa opšteprihvaćen jugoslovenski bend, a mi smo se družili sa njima, odlazili smo do SKC-a, Akademije", prisetio se jednom prilikom njegov nekadašnji saigrač Goran Grbović. 

Sjajni centar je imao i istančan muzički ukus, pa je tako bio svedok nastajanja plodne i inspirativne alternativne rok scene. Kao velika košarkaška zvezda bio je čest gost koncerata i posećivao je sva kultna mesta Beograda osamdesetih godina. 

"Tada je ceo Beograd bio na Akademiji. Kad već pominjemo taj novi talas i EKV, Električno orgazam, Idole, da ne zaboravimo Šarla Akrobatu i Dušana Kojića Koju. U neku ruku da, bio sam svedok nastajanja te Yu rok scene", pričao je Savović.

Savović je rođen u Trebinju 18. jula 1960. godine, a preminuo je 1. marta 2021. godine. Kao košarkaš ostavio je neverovatan trag u Partizanu za koji je igrao od 1977. do 1989. godine, a karijeru je završio u Vojvodini.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC