• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nato je bombardovao, Srbi su igrali košarku: Kako je Haris Brkić podigao trofej za Partizan dok su zujale sirene! VIDEO

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Partizan je osvojio 16 kupova u svojoj istoriji, ali nijedan nije bio sličan ovome.

 nato bombardovanje košarka finale kupa Partizan FMP Izvor: MN PRESS

NATO bombardovanje je prekinulo mnogo toga u Srbiji te 1999. godine, ali sport nije stao! 

Već smo detaljno pisali o tome kako je izgledao fudbalski "vječiti derbi" koji se odigrao nekoliko dana prije agresije, a pažnju smo posvetili i zaboravljenoj "ratnoj ligi" i svim dešavanjima na fudbalskim terenima pod sirenama koje su nas obavještavale o napadima NATO alijanse. 

Na današnji dan te 1999. godine sirene jesu zujale i uzbunjivale narod, ali "Pionir" je bio pun. Odigralo se finale Kupa Jugoslavije u kome je Partizan pobedio protiv FMP Železnika!

Partizan – FMP Železnik 80:69

Prvenstvo je prekinuto kolo prije kraja i Budućnost je osvojila titulu bez odigravanja plejofa, a na finalni turnir Kupa plasirali su se beogradski timovi i odlučeno je da se on odigra. 

Pod vazdušnom opasnošću su 20. aprila 1999. godine na teren izašle ekipe Partizana, FMP-a, Beopetrola i Radničkog sa Crvenog krsta. 

U polufinalu Partizan je pobijedio Beopetrol, a FMP je bio bolji od Radničkog i u neobičnom dnevnom terminu oko 14 časova odigralo se vjerovatno najčudnije i najherojskije finale kupa ikada. 

"Pionir" je prema riječima očevidaca bio pun, a snimci sa utakmice gotovo da ne postoje. Pred početak meča publika je spontano digla čuvene "target" znake u vazduh i tako pokazala još jedan vid prkosa nelegalnom bombardovanju naše zemlje. 

Partizan je jednostavno bio bolji tim, iako je FMP imao dve buduće crno-bijele legende Vesu Petrovića i Dejana Milojevića, nije imao snage da pobijedi tim predvođen Laletom Lučićem sa klupe. 

Zatrpao je Milojević sa 26 poena koš budućeg tima, Vesa Petrović je dodao 13, ali protiv Dejana Tomaševića, Harisa Brkića, Mireta Radoševića, Dragana Lukovskog i ekipe se nije moglo. 

Ipak, pobjeda nikome nije bila toliko ni bitna koliko činjenica da su svi koji su bili tog dana u "Pioniru" bar na dva sata ponovo bili na košarkaškoj utakmici, da je sve djelovalo kao da je normalno i da bombe nisu spriječile da se košarkaška lopta tapka po parketu "Pionira". 

Partizan: Ðokić 13, Brkić, Čubrilo 12, Stevanović, Gilić 6, Varda, V. Vidačić 11, Tomašević 21, Radošević 12, Peković, Lukovski 5. Trener: V. Lučić

FMP Železnik: Matić, V. Petrović 13, Ðorić, Šekularac 2, Pištoljević 3, Basarić 6, Pantić, Smiljanić 9, Nikolić 3, Milojević 26, Aškrabić 7, Timotić. Trener: A. Petrović.

Partizan FMP finale kupa
Izvor: YouTube/krkipfc

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC