• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Hemofarm se oprostio od Evrope

Hemofarm je izgubio od Cedevite u Zagrebu ostao bez izgleda za plasman u četvrtfinale Evrokupa - 73:71.

 EK: Hemofarm se oprostio od Evrope Izvor: MONDO

Mohamed Abul Hamid imao je šut za produžetak uz zvuk sirene, ali je "bonus" šansa da Hemofarm ipak izbori pobjedu u Sutinskim Vrelima ostala na obruču.

Poslije poraza od Cedevite u 5. kolu Grupe I, Last 16 faze Evrokupa, jasno je da Vrščani više nemaju izgleda za plasman u treću fazu - 73:71 (25:24, 17:20, 18:10, 13:17).

Da je ekipa Željka Lukajića uspjela i drugi put ove sezone da pobijedi Cedevitu u Zagrebu, odnosno treći put u četiri duela u NLB ligi i Evrokupu, otvorila bi se prilika da u posljednjem kolu u Vršcu trijumfom nad Gran Kanarijom izbori plasman među osam najboljih timova drugog po kvalitetu takmičenja u Evropi.

Ovako, Vrščani su prvo očajnom trećoj četvrtinom potpuno ispustili kontrolu nad utakmicom, koju su suvereno držali u prvom poluvremenu, a onda u napetoj završnici napravili i suviše grešaka da bi prestigli Zagrepčane, kada su ih već stigli.

Pri vođstvu Cedevite od 70:65, prvo je Boris Savović napravio faul u napadu, pa Miljan Pavković promašio trojku, pa Miloš Borisov izgubio loptu, itd, itd. Skoro četiri minuta Hemofarm nije uspijevao da postigne poene u posljednjoj četvrtini, ali je ipak imao neizvjesnu završnicu.

Kada je Mladen Jeremić 13. odnosno 15. poenom, za 72:69 uspio nekako da "probije led" u finišu utakmice, čitavi horizonti otvorili su se pred Vrščanima, ali su uslijedile nove brljotine...

Pri rezultatu 72:69, Damjan Rudež izgubio je loptu, ali je Jeremić odmah vratio posjed Cedeviti, jer mu je Brejsi Rajt ukrao loptu, što je Pavkovića primoralo na peti faul i eliminaciju iz dijela utakmice u kojem je kao najiskusniji bio i najneophodniji. Umjesto njega, na teren je ušao Abdu Hamid, koji je do tada šutirao iz igre 1/4...

Faulirani Rajt nije izdržao pritisak i promašio je oba slobodna bacanja, tako da je Hemofarm ponovo dobio posjed lopte na "minus 3". Tada je Abdul Hamid pogodio oba slobodna bacanja i podigao pritisak na gornju granicu izdržljivosti, pa je trener Cedevite Aleksandar Petrović na 72:71 bio primoran da zatraži tajm-aut.

Kad je igra nastavljena, Jeremić je brže bolje faulirao Marina Baždarića i poslao ga na liniju slobodnih bacanja, odakle je ovaj pogodio prvo (73:71), a namerno promašio drugo slobodno bacanje, kako bi sprečio osmišljenu akciju Vrščana sa polovine terena.

U haosu koji je nastao, Abdul Hamid je pokušao da stigne do koša, šutirao je za dva poena i produžetak, ali je promašio... Cedevita će se 1. marta boriti za mjesto među osam najboljih, dok će Hemofarm igrati za čast kod kuće protiv Gran Kanarije.

Zagrepčani su utakmicu otvorili sa 7:0 i najavili da bi mogli da "počiste" NLB rivala, ali koji minut kasnije bilo je 13:11. Do poluvremena, poslije 21:11, Hemofarm je preko Jeremića i Pavkovića stigao do najveće prednosti na meču - 36:44, ali nije uspio da je zadrži, jer su Zagrepčani preko Rudeža i Roberta Trohe smanjili na 42:44.

Poslije odmora, uslijedio je najgori period igre vršačkog tima, koji je ispostavilo se i koštao srpskog predstavnika u Evrokupu eliminacije. Za šest minuta, Hemofarm je ubacio dva poena, pa je do kraja treće četvrtine Cedevita stekla "lijepih" 60:52. Najviše zahvaljujući Dontaje Drejperu...

Kada je Vedran Princ "otvorio" posljednju četvrtinu sa dvije trojke za 66:57, bilo je jasno da će Hemofarmu biti potrebni posljednji atomi snage za puni preokret. On je mogao da se nasluti poslije mini serije gostiju od 6:0, u kreaciji Jeremića, Pavkovića i Savovića (66:63), ali su onda uslijedile greške koje su već opisane u izvještaju i period od skoro četiri minuta bez poena... Na kraju, radovalo se oko 2.000 navijača u Vrelima.

Do daljeg, najveći uspjeh vršačkog kluba u evropskim takmičenjima ostaće plasman u finale Kupa Radivoja Koraća za sezonu 2000/01, kada je Unikaha iz Malage sa Božidarom Maljkovićem na klupi bila bolja. Kasnije, ovo takmičenje preimenovano je u Kup Rajmonda Saporta, pa u ULEB kup, da bi danas bilo održavano pod imenom Evrokup.

U toj verziji drugog po kvalitetu takmičenja u Evropi, Hemofarm ima plasman u polufinale Fajnal ejt turnira u Torinu, u sezoni 2008/09. Kao i tada, i ove sezone finalni turnir biće održan u Torinu, od 16. do 17. aprila, s tim da će se za titulu i učešće u Evroligi boriti četiri, a ne osam timova.

U nastavku sezone, Vrščani će morati debelo da se pomuče da u preostalih pet kola NLB lige izbore poziciju koja garantuje izlazak u Evrokup, jer trenutno zauzimaju deveto mjesto sa skorom 10-11.

CEDEVITA: Drejper 15, 7 as, 5 sk, Krstić, Troha, Rajt 6, Rudež 7, 5 as, Petrović, Vukušić 6, 7 sk, Kastropil, Princ 14 (4/6 za tri), Butorac, Edvards 17, 7 sk, Baždarić 8, 8 sk.

HEMOFARM: Pavković 14, 3 as, Božović 9, 13 sk, Abdul Hamid 5, Krstović 9, Šutalo, Savović 2, Borisov 10, Petrović, Jeremić 15, Džordan 2, Maraš 5, 4 sk, Anđušić.

REZULTATI 5. KOLA LAST 16 FAZE:

GRUPA I

Cedevita Zagreb - Hemofarm Vršac 73:71

Gran Kanarija - UNIKS Kazanj (21.30)

TABELA: UNIKS 4-0***, Cedevita 3-2***, Gran Kanarija 1-3, Hemofarm 1-4.

Parovi posljednjeg, 6. kola (1. mart): Hemofarm - Gran Kanarija, UNIKS - Cedevita.

GRUPA J

Budiveljnik - Aris 73:78

Le Man - Getingen (20.30)

TABELA: Getingen 3-1, Budiveljnik 3-2, Aris 2-3, Le Man 1-3.

Parovi posljednjeg, 6. kola (1. mart): Aris - Le Man, Getingen - Budiveljnik.

GRUPA K

Nimburk - Estudijantes 86:88

Galatasaraj - Kazerta 54:64

TABELA: Estudijantes 4-1***, Kazerta 4-1***, Galatasaraj 2-2, Nimburk 0-5.

Parovi poslednjeg, 6. kola (1. mart): Estudijantes - Galatasaraj, Kazerta - Nimburk.

GRUPA L

Alba - Beneton 74:82

Kahasol - Panelinios (20.30)

TABELA: Kahasol 4-0***, Beneton 4-1***, Alba 1-4, Panelinios 0-4.

Parovi poslednjeg, 6. kola (1. mart): Panelinios - Alba, Beneton - Kahasol.

NAPOMENA: Zvjezdice pored imena klubova označavaju one koji idu u četvrtfinale.

(MONDO, foto: adriaticbasket.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC