• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Željko ide na Fajnal-for, Duda ne...

Željko Obradović odveo je Panatinaikos na Fajnal-for Evrolige preko šampiona Evrope Barselone - 3:1! I Makabi na F4, ali ne i Olimpijakos...

 EL: Željko ide na Fajnal-for, Duda ne... Izvor: MONDO

Željko Obradović otišao je na Fajnal-for Evrolige, Dušan Ivković nije to uspio, a Svetislav Pešić i dalje ima šansu...

Ili drugačije.

Panatinaikos se plasirao na završnicu Evrolige u Barseloni od 6. do 8. maja, Olimpijakos je eliminisan u četvrtfinalu, dok će Valensija igrati majstoricu te faze takmičenja.

U četvrtak uveče, poslije četvrtih duela u serijama, Panatinaikos je eliminisao šampiona Evrope Barselonu, Makabi u Tel Avivu dokusurio prvaka Španije Kahu Laboral, a Montepaski u Sijeni glatko izbacio Olimpijakos. Iste večeri, Valensija je na svom parketu dobila Real Madrid i izborila peti duel, koji će biti odigran 6. aprila u prestonici Španije.

Poznato je i da će se u polufinalu Fajnal-fora sastati Panatinaikos - Montepaski, dok Makabi čeka boljeg iz duela Real - Valensija.

PAO ŠAMPION, DALJE IDE PAO!

Barselona više nije šampion Evrope u košarci... Krunu Kataloncima poslije četiri meča četvrfinala Evrolige skinuli su košarkaši Panatinaikosa predvođeni uveliko legendarnim trenerom Željkom Obradovićem!

U grotlu OAKA dvorane u Atini, pred više od 20.000 fanatičnih fanova, Panatinaikos je savladao Barselonu rezultatom 78:67 (16:12, 18:21, 22:14, 22:20) i tako okončao seriju četvrtfinala sa 3:1!

To znači da će Obradović jurišati na petu titulu prvaka Evrope od kada je 1999. godine došao na klupu Panatinaikosa, koji sa Željkom na klupi ima četiri titule šampiona Kontinenta, a ukupno pet. Posljednji put, "zeleni" su pokorili Evropu prije dvije sezone na F4 u Berlinu, kada su u finalu savladali CSKA iz Moskve rezultatom 73:71.

Ove sezone, na završnicu, PAO je otišao preko najtežeg protivnika, sada već svrgnutog pravaka Barselone, uz podatak da su Katalonci imali i prednost domaćeg terena.

Kada je prvi put, tek u četvrtom meču, jedan tim "probio" deset poena prednosti, moglo je da se nasluti šta će biti epilog cijele serije. Trojkom fenomenalnog Dimitrisa Dijamantidisa, sedam minuta prije kraja utakmice, Panatinaikos je poveo 61:50 i tako poslije 155 minuta igre postao prvi tim u seriji koji je imao dvocifrenu prednost.

Već u sljedećem napadu, uslijedila je kontra, koju je u 63:50 pretvorio upravo Dijamantidis i Barseloni odatle nije bilo povratka. U OAKA areni bila je zaglušujuća buka, a do kraja meča, prednost je održavao odlični Nik Kalates, koji je na pravi način nadomestio odlazak Vasilisa Spanulisa u omraženi Olimpijakos prošlog ljeta.

Kada je Dijamantidis pogodio oba slobodna bacanja za PAO, 40 sekundi prije kraja, za 72:64, počelo je veliko slavlje zelenih širom Atine. Njihov tim ponovo ide na F4...

Kalates je ubacio 12 poena, Dijamantidis 11, kao i Antonis Focis, Romen Sato imao je deset, dok se Milenko Tepić za osam minuta u igri nije upisao u strijelce. Kod poraženih, Fran Vaskez imao je 14 poena, Alan Anderson 13, ali se Amerikanac pošteno ispromašivao kada je bilo "gusto", baš kao prošle sezone u dresu Makabija protiv Partizana u četvrtfinalu ili godinu prije toga, u dresu Cibone, kada je igrao finale NLB lige takođe protiv crno-bijelih.

Riki Rubio tri poena za 29 minuta u trenutku kada pregovara o NBA angažmanu, Huan Karlos Navaro sedam poena za 24 minuta.

Barselona je povela 1:0 u San Đordi dvorani, ali je onda Panatinaikos napravio "brejk" u drugom meču i sa dvije pobjede u Atini izborio polufinale sa Montepaskijem, iako su mnogi očekivali sudar vječitih grčkih rivala, Panatinaikosa i Olimpijakosa.

To se nije dogodilo. Zašto? Biće potrebna nova analiza u košarkaškom ponosu Pireja.

DUDA POKUŠAO OPET I NIJE USPIO...

Godine 1995, sa Dušanom Ivkovićem na čelu, Olimpijakos je stigao do prve i do danas posljednje titule prvaka Evrope. Petnaest godina kasnije, ljeta 2010, Ivković je vraćen u Pirej kako bi ponovio uspjeh, koji mnogi poslije njega nisu uspjeli...

I Olimpijakos je bio dominantan tim tokom većeg dijela sezone u prvoj fazi i Top 16, a onda su crveno-bijeli razbili na sitne komade goste iz Sijene u prvom meču četvrtfinala, kada su Toskanci ubacili devet poena za prvo poluvrijeme, a do kraja nekako izborili koliko-toliko častan poraz - 89:41.

Od tog trenutka, umjesto daljeg gaženja protivnika, dogodio se veliki preokret. Olimpijakos je "pukao" po šavovima, a košarku je igrao tim sjajnog stratega Simonea Pjaniđanija, koji je takođe vraćen na klupu zeleno-crnih, a selektor Italije se zahvalio tako što je drugi put u karijeri odveo Sijenu na F4.

Do ukupno četvrtog plasmana na Fajnal-for, Sijena je stigla impresivno, vodila je od starta i na kraju dobila Pirejce - 88:76 (29:18, 21:18, 18:25, 20:15), za ukupnih 3:1.

U četvrtoj utakmici italijanski šampion je već u prvoj četvrtini nagovjestio epilog. Olimpijakos je uspio da priđe na "minus pet" u finišu treće (66:61) i početkom posljednje dionice (68:63). Međutim, brzo je Sijena "podigla" prednost na osam poena razlike što joj je bilo najmanje vođstvo do kraja.

Marko Jarić nije bio tako dominantan kao dva dana ranije kada je zaslužio epitet MVP, ali je za 22 minuta ubacio 12 poena, imao tri skoka i dvije asistencije. Najbolji u Montepaskiju bio je Malik Herston sa 25 poena i sedam skokova, dok je Kšištof Lavrinovič dodao 19 poena.

Na drugoj strani bolji od ostalih bili su Džemon Gordon i Joanis Burusis sa po 16 poena, dok je najbolji igrač Evrope, Miloš Teodosić dodao deset, kao i Jotan Halperin.

MAKABI KRENUO PO ŠESTU TITULU...

Makabi je, uprkos izostanku Dorona Perkinsa koji će zbog povrede izostati do kraja sezone, uspio u Nokia areni da slomi otpor Kahe Laboral i plasira se na Fajnal for - 3:1.

Slavlje je u Tel Avivu moglo da počne još u trećoj četvrtini: Makabi - Kaha Laboral 99:77 (25:23, 26:29, 28:10, 20:15).

"Ponos Izreala" je utakmicu prelomio u trećoj četvrtini, koju je dobio rezultatom 28:10. Dotle je vođena izjednačena borba. Ostalo je bilo stvar rutine za Makabi u čijim redovima je najistaknutiji bio Džeremi Pargo sa 26 poena, Gaj Pnini je dodao 22...

Kod gostiju najefikasniji je bio Mirza Teletović sa 17 poena.

Makabi ide u Barselonu da se bori sa Panatinaikosom za šestu titulu prvaka Evrope, koliko ima CSKA iz Moskve. I Makabi i PAO imaju po pet, Montepaski nijednu, što će biti slučaj i ako dalje ode Valensija, dok bi Real mogao da postane najtrofejniji učesnik završnice sa osam titula prvaka Evrope, nijednom još od 1995. godine.

Pogodite ko ih je tada trenirao? Željko Obradović...

KARI IZBORIO "MAJSTORICU" U MADRIDU

Španija će ipak imati jednog predstavnika u Palau San Đordi, ali će ime tog tima biti poznato tek 6. aprila, kada se u majstorici budu sastali Real Madrid i Valensija. Ovog četvrtka, Valensija je predvođena trenerom Svetislavom Pešićem dobila Madriđane rezultatom 81:72 (17:14, 23:24, 19:17, 22:17) i izjednačila na 2:2 u seriji.

Svetislav Pešić, Duško Savanović i ostali njegovi izabranici produžili su nadu da će učestvovati na završnom turniru u Barseloni.

Poslije 29 minuta igre na semaforu je stajalo 55:55. Tada je Valensija preuzela konce igre i do kraja treće dionice došla do 59:55. Serija domaćina nastavljena je do 63:55, zatim je bilo 69:60, sve do 81:69. Pablo Priđoni je trojkom samo ublažio poraz Reala.

Savanović je sa 12 poena bio u grupi igrača najzaslužnijih za uspjeh Valensije, isti broj poena na kontu su imali Nando De Kolo (uz pet skokova) i Robertas Jevtokas, dok je bolji bio samo bivši igrač Zvezde, Omar Kuk sa 16.

Hrvat Ante Tomić je bio najefikasniji na utakmici sa 20 poena.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Kaha Laboral - Makabi 1:3 (76:70, 81:83, 60:81, 77:99)

Barselona - Panatinaikos 1:3 (83:82, 71:75, 74:76, 67:78)

Real Madrid - Valensija 2:2 (71:65, 75:81, 75:66, 72:81)
/peti meč serije je u sredu, 6. aprila, u Madridu/

Olimpijakos - Montepaski 1:3 (89:41, 65:82, 72:81, 76:88)

PAROVI POLUFINALA:

Makabi Tel Aviv - Real Madrid/Valensija

Panatinaikos Atina - Montepaski Sijena

Polufinalni mečevi igraju se 6, a finale 8. maja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC