• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Došao Đilas, vratio se Duda!

Novi saziv Skupštine jednoglasno izabrao Dragana Đilasa za predsjednika Košarkaškog saveza Srbije. Apsolutnu podršku dobio i njegov četvoročlani tim.

 Došao Đilas, vratio se Duda! Izvor: MONDO

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas od ponedjeljka je i zvanično naslijedio Dragana Kapičića na funkciji predsjednika Košarkaškog saveza Srbije.

Odmah po svom imenovanju, Đilas je održao kraći govor i saopštio vijest koja će obradovati sve ljubitelje košarke u Srbiji, a i šire.

"Nije tačna informacija da smo razgovarali o novcu, ali mogu da kažem da će Dušan Ivković ostati selektor 'A' reprezentacije", poručio je Đilas na Izbornoj skupštini KSS, koja je održana u beogradskom Hotelu "M".

Za njega je glasalo svih 28 prisutnih delegata Skupštine KSS, kao i za tim Đilasovih saradnika, novih potpredsjednika Saveza i članova Upravnog odbora KSS. Kao što je najavljeno, činiće ga Dejan Bodiroga (resor muške košarke), Dejan Tomašević (takmičenja), Ana Joković (ženska košarka) i Vuk Mitrović (finansije i marketing).

Pored njih, Upravni odbor činiće još Duško Đukanović, Dejan Dimitrijević, Dušan Elezović i Zoran Stevanović.

Sva glasanja na Skupštini bila su tajna, a u trenutku kada je na red došla tačka dnevnog reda "Izbor novog predsjednika", Đilas je izašao da se izluftira na balkonu i odlučio da se članovima Skupštine i prisutnima, kao jedini kandidat, ne obraća prije glasanja, već da to uradi kada ono bude završeno. Đilas je, uostalom, i prije Skupštine dostavio svoj plan rada i oporavka u KSS, pa je stoga smatrao da nije neophodno da govori prije glasanja.



Kada je izabran jednoglasno, saopštio je svakako najljepšu vijest srpskim ljubiteljima košarke, da će selektor ostati Ivković, a potom i poručio da je bio izrazito ljut kada je saznao da su igrači i članovi rukovodstva KSS kupili povratne karte za Srbiju prije utakmice osmine finala sa Španijom, kao i da će to biti nezamisliva stvar u toku njegovog mandata. Dodao je da bi volio da ožive regionalni centri košarke, da se košarka ne igra samo u Beogradu, već da i druge sredine prate put kojim su krenuli Metalac iz Valjeva i Radnički iz Kragujevca.

Poželio je da se u buduće manje priča o ružnim stvarima, već samo o lijepim, što košarka i zaslužuje, a potom je istakao da se sudije ovdje nalaze pod velikim pritiskom i da mu je palo na pamet šta bi se dogodilo da srpskim klubovima sude kao Čelsiju u Ligi šampiona posljednjih par godina... Istakao je da svi prave greške, tako i sudije, pa na kraju i on sam, ali da će se greške ispravljati u hodu.

Đilas je rekao i da će četvoro potpredsjednika raditi punom parom i da ih on nije izabrao da sjede i budu samo poznata prezimena.

Na završetku govora, Kapičić i Đilas izljubili su se tri puta, Kapičić je otišao sa stola i prepustio svoje mjesto nasljedniku.

Košarkaška Srbija ima i predsjednika Skupštine, što je funkcija koja do sada nije postojala.

U naredne četiri godine obavljaće je predsjednik Arhiva Beograda Dragan Gašić, koji je sa 20:8 u glasovima pobijedio Dušana Ćetojevića.

MONDO: Kleut i dalje u igri za mjesto genseka

Iako je prethodnih nedjelja i mjeseci bilo govora o tome da će Zorana Gavrilovića "Gavru", na mjestu generalnog sekretara KSS, odnosno poziciji prvog operativca, zamijeniti aktuelni generalni sekretar FK Crvena zvezda Andrija Kleut, takva odluka nije donijeta na Skupštini, niti se o tome raspravljalo, iako je Kleut bio prisutan.

MONDO saznaje da Đilas neće odmah praviti "spektakularne rezove" u Savezu i da će u narednom periodu, u dogovoru sa četvoro potpredsjednika i ostalim košarkaškim poslenicima, donositi neka kadrovska rješenja. Kleut je, navodno, i dalje u igri, a rješenje za mjesto genseka mogao bi da bude i novoizabrani predsjednik Skupštine KSS, Dragan Gašić.

Članovi Skupštine, a ima ih 31, su: Lazar Pantelić, Aleksandar Maksimović, Darko Jovičić, Petko Popović, Dušan Ćetojević, Goran Banjanin, Zoran Blažić, Goran Krstajić (delegati KS Vojvodine), Dejan Dimitrijević, Nebojša Čović, Mlađan Šilobad, Goran Trivan, Dragan Gačić, Milan Lakić (delegati KS Beograda), Duško Đukanović, Dobrilo Jojić, Sreten Đurić (delegati regiona Zapadna Srbija), Siniša Jovanović, Miloš Jovanović, Andrija Kleut, Goran Lazić (delegati regiona Centralna Srbija), Zoran Živković, Miodrag Radović (delegati regiona Istočna Srbija), Vule Vuković, Miodrag Kostić (delegati regiona Južna Srbija), Ivan Knežević, Aleksandar Radović (Raško-kosovski region), Zoran Biorac (Udruženje klubova KLS), Jadranka Ćosić (Udruženje klubova Prve ženske lige), Dušan Ivković (Udruženje trenera Srbije), Ilija Belošević (Udruženje srpskih košarkaških sudija).

Skupština je protekla u mirnom tonu, do Đilasovog izbora, sjednicu je vodio u tom trenutku i dalje aktuelni predsjednik KSS Kapičić, a pored njega, za riječ su se javili samo počasni predsjednik KSS Borislav Stanković i predsjednik KS Vojvodine Lazar Pantelić.

Između ostalog, čuveni Čika Bora istakao je da je bilo teško raditi u Savezu u prethodne četiri godine, tokom kojih se rukovodstvo borilo za "opstanak Saveza", ali je istakao i da je svake godine od 2007. do danas osvajana bar jedna medalja.

Stanković je rekao da su tokom cijelog mandata sada već bivše uprave "finansije bile bolna tačka", ali da to nije bio slučaj samo u košarci, već i u društvu.

"Ostali smo dužni, nismo uspjeli", rekao je Stanković, a slično je priznao i Kapičić, koji je kasnije dobio sve pohvale za način na koji je vodio Savez u teškom periodu od strane novog predsjednika Đilasa.

"Imali smo emociju i optimizam da košarka ne ide nizbrdo", rekao je Kapičić, ali i istakao da je na finansijskom planu "urađeno mnogo, ali ne i dovoljno".

"Bilo je i primjedbi koje ne stoje baš, ali istina je da novca nije bilo dovoljno", rekao je Kapičić, koji je za teško finansijsko stanje koje predaje Đilasu donekle okrivio i državu u kojoj finansiranje sporta nije rješeno na adekvatan način.

Prvi čovjek vojvođanske košarke Pantelić isticao je uspjehe koje je prethodno rukovodstvo napravilo u ženskoj košarci, pa je čak napomenuo da je "prvi put jedna utakmica ženskih timova, između Partizana i Crvene zvezde, prekinuta zbog bakljade"!? Potom, Pantelić se u tom trenutku budućem predsjedniku Đilasu obratio sa:

"Sam Svevišnji vas je poslao…"

Većina prisutnih tiho se nasmijala na ovo, svakako neumjesno poređenje gospodina Pantelića, ali koliko Đilasov dolazak znači za srpsku košarku i posrnuli Savez govori i informacija da je novi "Svevišnji" predsjednik naslijedio popriličan dug!

(N. Janković - MONDO, foto Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC