• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević: Protiv Španije lako, fokus na Iran!

Selektor "orlova" saopštio plan priprema za FIBA Svjetski kup, rekao šta misli o protivnicima, na šta će obratiti posebnu pažnju...

Nije potrebno dugo slušati Aleksandra Đorđevića, pa shvatiti da se maksimalno posvetio najodgovornijem poslu u kratkoj trenerskoj karijeri.

Nasljednik Dušana Ivkovića vratio se sa žrijeba za Svjetski kup 2014. pun utisaka i informacija, svjestan sa kim igramo, ko su potencijalne "mine", gdje su srpske vrline i mane... O tome je u utorak opširno razgovarao sa novinarima okupljenim u Kući košarke na Crvenom krstu.

"Sastav naše grupe je činjenica od koje ne možemo da pobjegnemo. Izuzetno sam zadovoljan što je pred nama takva grupa, jer volim da se takmičim sa velikim protivnicima i mislim da samo takvim načinom razmišljanja možemo da dođemo do samopouzdanja potrebnog za kvalitet igre i rezultate kojima težimo. Dakle, grupa je jaka, ali mi smo jači".

"Orlovi" će u A grupi u Granadi odmjeriti snage sa Egiptom (30. avgusta), Francuskom (31. avgusta), Iranom (1. septembra), Brazilom (3. septembra) i Španijom (4. septembra).

Dakle, isto kao na Eurobasketu, odigraće pet mečeva za samo šest dana.

"Na posljednjim prvenstvima smo najslabije odigrali treću utakmicu u nizu. Prva nam je uvijek dobra, kao protiv Litvanije, ona poslije dana odmora takođe, jer ima vremena za fizičku i psihičku pripremu. To je stvar o kojoj već moramo da vodimo računa i da se za meč protiv Irana u trećem kolu spremamo kao za najteži",
podvukao je Đorđević.

"Iran je ekipa koja sedam-osam godina igra zajedno, prvaci su Azije, a njihov trener Memi Bećirović me je i prije žrijeba uvjeravao da su dobri i da će poslije tri mjeseca priprema probati da pomrse račune favoritima".


"Svi će biti 'napaljeni' za Španiju, Francusku i Brazil, treba se fokusirati na Iran".

Srbija će u slučaju plasmana u osminu finala igrati protiv Argentine, Grčke, Hrvatske, Portorika, eventualno Senegala. Sistem takmičenja je takav da bismo onda u četvrtfinalu i polufinalu opet lako mogli da se sastanemo sa Španijom, Francuskom ili Brazilom!

Pripreme nacionalnog tima počeće 10. jula i trajaće sedam nedjelja, što je za nedjelju dana kraće od priprema za Eurobasket u Sloveniji.

Bazični dio biće odrađen na Kopaoniku, a od 3. avgusta slijede turniri u Torinu ili Bolonji (učesnici Italija, Srbija, Kanada, BiH ili Finska), Strazburu (Francuska, Srbija, Hrvatska, Slovenija ili Senegal) i Beogradu (čekaju se odgovori pozvanih federacija).

Posljednji kontrolni meč biće odigran 22. ili 23. avgusta , a 28. se ide za Granadu.

Đorđević je potvrdio da će mu pomagati Miroslav ("Mirko") Nikolić, Jovica Antonić i Milan Minić.

"Što se tiče kondicionog trenera, još radim na tome da pridobijem osobu koja mi je od velikog značaja i od koje mnogo očekujem. Fizički aspekt košarkaške igre, atletika, to je nešto što nam fali i na čemu moramo mnogo da radimo. Sva moderna, pobjednička košarka ide u tom pravcu".

Novi strateg srpske reprezentacije nije želio da se izjašnjava o igračima ponaosob, rekao je samo da ih "prati sve" - i one koji su bili reprezentativci u prethodnom periodu i one druge, koji su iz različitih razloga ostajali van ekipe.

"Dobio sam dosta pozitivnih signala. Mnogi igrači mi se javljaju javno, direktno i indirektno i to je jako dobro. Naravno, najbolje je kada se 'javljaju' svojim igrama. Ima mnogo naših igrača u formi, koji postižu dobre rezultate sa svojim ekipama. Dodao bih i da to nije jedino što će biti mjerodavno za poziv. U ekipi želim da imam ne samo dobre košarkaše, nego i što kompletnije ličnosti".

Na pitanje ima li materijala za "A" selekciju u granicama Srbije, odgovorio je: "Apsolutno da".

Đorđević je prethodnih dana pratio završni turnir Kupa Radivoja Koraća.

"Mnogi od tih igrača su u mlađim selekcijama osvajali značajne medalje. Na tome svaka čast cijeloj našoj košarkaškoj organizaciji. Međutim, odatle do seniorske reprezentacije postoji jedna rupa, koju oni mogu da popune".

"U svakom od četiri vodeća srpska tima postoje igrači na koje su mi po preuzimanju dužnosti skrenuli pažnju Dragan Tarlać i Dejan Bodiroga. Oni treba da budu svjesni da se njihove igre prate. Moraju još više da rade i unaprijede svoju igru".


Đorđević je rekao i da je u stalnom kontaktu sa velikim srpskim trenerima, pod čijom dirigentskom palicom je i sam igrao za razne reprezentativne selekcije i klubove.

"Pričam sa Željkom Obradovićem, Svetislavom Pešićem, Dušanom Ivkovićem... To znaju da budu razgovori do četiri sata ujutru", otkriva selektor.

"Ponašam se kao sunđer - slušam i upijam njihove savjete, kako bih na kraju sam mogao da donesem ispravne odluke".

BODIROGA: DVA SVJETSKA PRVENSTVA

Niko ne može da objasni kako je to dozvoljeno, ali Španci su napravili "kostur" takmičenja tako da oni budu u jednoj, a SAD u drugoj polovini, koje ne mogu da se ukrste sve do - finala!

"Imamo praktično dva Svjetska prvenstva: jedno između grupa A i B, a drugo između grupa C i D, čiji pobjednici će se sastati u finalu. Domaćin nije htio da se sretne sa Amerikancima prije finala, vodilo se računa da još neke zemlje ne igraju između sebe, međutim, mi prihvatamo i takvu situaciju", rekao je potpredsjednik KSS Dejan Bodiroga.

Aleksandar Đorđević dodao je da je stručnom štabu zbog te činjenice olakšan rad na "skautingu" protivnika.

"Imaćemo da pripremimo samo jednu utakmicu protiv ekipa iz druge polovine 'kostura'. Ako do te utakmice uopšte dođe".


Srbija će u slučaju plasmana u osminu finala igrati protiv Argentine, Grčke, Hrvatske, Portorika, eventualno Senegala. Sistem takmičenja je takav da bismo onda u četvrtfinalu i polufinalu opet lako mogli da se sastanemo sa Španijom, Francuskom ili Brazilom!

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC