• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radonjić o 2014: Pobeđivali smo, gubili i naučili

Autor mondo.rs

"Iskustvo od prošle sezone je jako značajno i za tim i za mene lično. Na svim poljima", rekao je trener Crvene zvezde Telekom u pretprazničnom gostovanju našoj redakciji. Razgovarali smo sa njim i o pojačanjima, Top 16, pritisku...

 Radonjić o 2014: Pobeđivali smo, gubili i naučili Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Polusezona nije vreme za svođenje računa i to su navijači Crvene zvezde Telekom dobro naučili prethodnih godina. Unapred su 2013. i 2014. slavili titule, pratili igrače u svlačionicu pokličima "Osvojićemo sve", pa se do kraja radovali samo osvajanju "Žućkove levice".

Sa tim iskustvom, ali i sa najvećim razlozima za optimizam do sada, crveno-beli ispraćaju godinu na izmaku i dočekuju novu. Njihov tim trenutno je najdominantniji u ABA ligi, sa rekordno perfektnim skorom na startu sezone (14-0) i "overenim" plasmanom u Top 16 fazu.

Trener Dejan Radonjić, selektor i tvorac te ekipe, posetio je u četvrtak MONDO, malo više od 12 sati posle povratka ekipe sa uspešne mini-turneje po Makedoniji i Bugarskoj. Posle petka, dana za trening, Zvezda će u subotu, protiv Cibone, staviti tačku na kalendarsku 2014. i uspešnu jesen.

"Sezona je zaista pozitivna do sada i drago mi je da sam našao vremena da dođem u Mondo. Imamo mnogo obaveza, čeka nas trening i priprema utakmice, u žestokom smo ritmu, ali smo se za to svi i spremali. Ništa lakše nismo ni očekivali", rekao je dobro raspoloženi trener Zvezde.

Razloga za osmeh ima nekoliko. Lepo se nasmejao i gledajući slike objavljene na društvenoj mreži Twitter pod hashtagom #radonjizam.

Pobedom protiv Cibone, njegova ekipa izjednačila bi rekord Partizana u broju uzastopnih trijumfa u ABA ligi. Prethodno je postavila najbolji start u klupskoj istoriji (pet pobeda), pa prestigla Makabi (deset pobeda), pa prestigla i Olimpiju (12 pobeda).

"Želimo da osvojimo nove bodove i to nam je sada jedini prioritet. Do sada imamo uspešnu sezonu i tako je baš zato što se okrećemo samo onome što nas očekuje. Verovatno će rekordi ostati negde zapisani i biće lepo kada se jednom to bude čitalo, ali spremamo se za takmičenje samo vodeći računa o trenutnom. Hoćemo da pobedimo Cibonu, a ne da pominjemo bilo koji niz ili imena drugih klubova. Nijednog trenutka nema pominjanja brojki".

Najavljivao je trener Zvezde ove sezone oscilacije, pa i jasno ostavljao mogućnost poraza u ABA ligi. Ipak, oni se još nisu dogodili. Trenutni skor crveno-belih ove sezone je 20-4, uključujući i Evroligu. Samo Alba trenutno ima duži prvenstveni niz od njih.

"Postojala je bojazan da će ovaj ritam stvoriti pražnjenje, a serija opterećenje. I psihološko i emotivno. Bilo je oscilacija, ali smo u rezultatskom smislu ostali ozbiljni i karakterni da ne dozvolimo da neki evropski porazi utiču na nas. Stručni štab i ja posvećeno pravimo kratkoročne i dugoročne planove i jako vodimo računa da igrači budu u dobrom stanju i statusu".

Svi nabrojani rekorderi ABA lige osvajali su titule u sezonama kada su pisali "jadransku" istoriju. Stoga, nije potrebno posebno naglašavati Zvezdine ambicije. Radonjić je posle utakmice protiv Laboral Kuće prvi put ove sezone i izgovorio reč "trofej".

"To kako radimo i kakvu atmosferu imamo, stvara nam dobru osnovu da nastavimo u istom ritmu. Naravno da smo svesni da nas čeka teži deo sezone - borba za trofeje. Nema dileme da u plej-ofu ABA lige hoćemo da nastavimo kontinuitet učešća u Evroligi, što je najvažnije, a potom i da osvojimo trofej. Videćemo posle toga svoje ideje i planove za domaće takmičenje, ali mislim da se neće razlikovati od ciljeva u ABA ligi", nasmejan je zastao Radonjić, pa još jednom "usporio".

"Za sada, dovoljno je reći da smo u sezonu krenuli sa timom koji smo pažljivo selektirali u odnosu na prošlogodišnji sastav. Napravili smo promene, koje su nam donele i bitne razlike. U dobrom smo momentu u Jadranskoj ligi, možemo da razmišljamo i o formi, bez tenzije borbe za prvo mesto. Da nam je liderska pozicija ugrožena - to ne bismo mogli. Cilj je da što duže ostanemo u boljoj formi".

Da li bi nešto promenio ove jeseni? Drugačije uradio?

Navijači su se dugo osvrtali na utakmicu u Istanbulu, izgubljenu posle dva produžetka, uz trojku Zorana Ercega "sa pola terena"... Srećom po crveno-bele, ispostavilo se da nije imala veliki rezultatski značaj.

"I iz te utakmice izvukli smo pouku. Iskreno verujem da nam se više neće ponoviti da planiramo faul, a da ga ne napravimo konkretno".

Dakle, plan je bio da se napravi faul?

"Pravili smo faul pre završnice i imali smo situaciju da jednim datim slobodnim bacanjem (Vilijamsa) ne moramo da pravimo još jedan. Ipak, promašili smo to jedno bacanje, a dogovor je onda bio da se napravi faul. Mislim da je i postojao prekršaj nad Arslanom, ali sudija to nije svirao. Lopta je došla do Ercega, ne baš dogovorenom akcijom i pogodio je komplikovan šut. Naučili smo lekciju i, ponavljam, verujem da nam se to neće ponoviti"

Ono na šta nije mogao da utiče su problemi sa povredama. Dangubić je propustio veći deo priprema, Lazić je slomio prst mesec pred start sezone, Jović je početkom novembra povredio zglob u Španiji...

"Bilo bi nam mnogo bolje da nije bilo tih okolnosti. Da smo na sve njih mogli da računamo sve vreme, da smo mogli da kompletniji sprovedemo pripreme... Ipak, sva priča o nezadovoljstvu pada u vodu kada se pogleda rezultat. Evidentno je da nije mogao da bude bolji", zadovoljno je prekrstio ruke.

"SVE JE REČENO O POJAČANJIMA"

Izvor: MN PRESS A, da li bi promenio tim? Za to nije kasno. To je jedna od najživljih tema na društvenim mrežama. Svakog meseca, praktično svake nedelje u godini.

"O tome sam nekoliko puta pričao i mislim da sam poslao jasnu poruku. Bilo je prirodno i realno, s obzirom na to da nismo imali nekih problema, da posle prvog dela Evrolige napravimo analizu i da na osnovu nje saopštimo viđenje situacije. Stanje je takvo da su momci u dosadašnjim mečevima pokazali da su konkurentni i verujem u ovaj tim. Verujem u ovaj sastav i nisam imao razlog da razmišljam o pojačanjima, pa se nisam ni bavio time".

Dakle, poruka posle utakmice protiv Laborala - da će isti tim igrati i Top 16 - ostaje na snazi do daljeg.

"Da", kratko je potvrdio trener Zvezde.

Iako se u medijima pominju prezimena "Sloter", "Dubljević"...

"Ovaj tim će nastaviti takmičenje. Nema prostora da se tu sad pokušava nametnuti neko mišljenje ili predlog. Ovaj tim može da ostvari što smo rekli da je cilj i što svi zajedno u klubu želimo. Dubljević je kvalitetan igrač, dobar čovek i meni jako, jako drag, ali on je u Valensiji i to je to".

Bez potpitanja, nastavio je o planu stručnog štaba, kao i kluba.

"Pored toga što smo igrali jako dobro i što smo nagovestili da možemo da iznesemo teret, postoji i nešto što je jako bitno, a što se neretko zapostavlja. To je kontinuitet. To je zalog za budućnost", rekao je Radonjić, pa precizirao.

"Mora da se razmišlja i o mladim igračima, mora da se razmišlja i o Zvezdinom 'sutra'. Ima tu još razloga zbog kojih treba voditi računa i pokušati da se stvori dodatni kontinuitet u selekciji".

Primer Luke Mitrovića, koji se ove godine potpuno afirmisao slikovit je primer tog Radonjićevog plana. Potencijalni reprezentativac Srbije prošao je prethodnih put u klubu od talenta sa malom minutažom do kapitena i jednog od lidera po učinku sedme ekipe u Evropi. Da li bi istim putem mogao da pođe i Marko Tejić?

"Ima dosta mladih igrača, a ima i onih mlađih od tih mladih. Koračamo ka onome što je želja svih nas i što je put kojim bi trebalo da idemo. Kao što je u jednom trenutku Luka Mitrović dobio šansu da se predstavi, da igra i da sada bude kapiten, tako je cilj da i drugi dobiju priliku, naravno. I u njegovom slučaju je bilo 'sugestija' da bi trebalo da dovedemo pojačanje. Mislim da je velika stvar da se ovaj sastav zadrži, da bismo pred početak sledeće sezone mogli da pričamo da smo jaki na poziciji 'četiri' i da ne bismo i tada imali licitaciju ko će da nas pojača i ko će da dođe", odgovorio je Radonjić.

"PROTIV GALATE - SAMO O KOŠARCI"

Izvor: MN PRESS
Do tada ima još deset meseci. Do početka Top 16 faze Evrolige ima osam dana. Koji su rezultatski ciljevi Zvezde u drugom krugu posle sjajnog prolaznog vremena u prvom?

"Rekli smo na početku sezone da bi plasman u Top 16 bio čudo i ta postavka je bila dobra. Dobrim igrama smo pokazali da zaslužujemo tamo svoje mesto. Povećali smo apetite i sada ulazimo u težu fazu, sa kvalitetnijim rivalima, većim brojem utakmica. Ogromna prilika za školovanje, kao što sam i rekao, kroz koje bismo sebi povećali šansu da ostvarimo ključne ciljeve. Da steknemo iskustvo. Da taj Top 16 sebi poklonimo kao nagradu i da je iskoristimo za ono što nam je prioritetno".

Već u prve tri utakmice, Zvezdu čekaju dueli protiv Reala, Makabija i Barselone.

"Španski klubovi su u toj grupi najjači. Biće u borbi za prva dva mesta. Nije potrebno da mnogo pričam o Makabiju, šampionu Evrope, koji je promenio tim, ali i prošle godine u ovom trenutku izgledao drugačije od onoga što je uradio na kraju. To je instituacija i ona mora da se poštuje"

O seriji protiv Španaca 8-0

"Prija priča o tome, ali eto igramo sada protiv Reala i Barselone. Jednom će biti i poraza, to je normalno", rekao je trener Zvezde, koji na klupi crveno-belih još nije izgubio od ekipe iz najjače evropske lige.

Govorio je i o drugim ekipama.

"Panatinaikos je iskusan tim, sa mladim igračima, koji su ove godine dobili prostor da igraju. Na startu se očekivalo da budu slabi, ali su povratkom važnih igrača ojačali. Vratio im se i Demarkus (Nelson). Tu je i Žalgiris, sa velikom tradicijom, poznatom litvanskom školom. Tu je i Alba, sa našim Saletom Obradovićem, koja je napravila odličan posao u Evroligi, koja igra sjajno kod kuće, bez poraza...".

Tu je i Galatasaraj. Tu je i sve što bi moglo da prati taj meč.

"I to će biti ozbiljan zadatak. Nadograđuju svoj tim. Patrik Jang je došao, jačaju, a već imaju dovoljan broj veoma kvalitetnih igrača i veliki budžet. Što se tiče same utakmice, bićemo spremni za 40 minuta igre na parketu i za to se spremamo. Bićemo fokusirani samo na parket. To je moj zadatak, to je zadatak stručnog štaba i to je naš prioritet".

Sa kakvim ambicijama Zvezda ulazi u tu fazu? Koliko je od svog maksimuma?

"Imamo prostora za napredak. Pokušaćemo da radimo i da napredujemo i za to će nam velike utakmice koristiti. Videćemo na kraju koliko će nas to visoko odvesti".

Bilo je reči o pritisku i očekivanjima koje ekipa oseća. Kako je sada sedeti na klupi Zvezde?

"Kada sam stigao nije mi baš bilo jednostavno i bilo je potrebno da naučim da se nosim sa tim. Iskustvo prošle sezone je jako značajno za mene u svim segmentima. Kao i za sve nas. To iskustvo ne može da se kupi, već samo da se stiče", rekao je, pa nasmejan dodao:

"Uostalom, ja i ne bih mogao bez pritiska. Eto, ima i toga. Prvo sam sebi namećem pritisak, koji je dovoljno veliki, pa imam kapacitet da sve to mogu da nosim. Možda to prošle sezone nije izgledalo tako, ali... Pobeđivali smo i prošle sezone i sigurno bi se drugačije gledala da smo uspeli da rešimo taj meč protiv Cibone (u polufinalu ABA lige). Uveren sam da su lekcije naučene".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC