• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Aca Trica": Cibona kakva želimo da bude

Autor mondo.rs

Izvršni potpredsednik nekadašnjeg ABA šampiona, kaže da je klub na dobrom putu da opet postane veliki.

Zagrebačka Cibona jedan je od četiri kluba sa prostora bivše SFR Jugoslavije, koji u svojim vitrinama imaju titulu prvaka Evrope.

Zanimljivo je da se svi ti klubovi - preostala tri su Bosna, Split (Jugoplastika) i Partizan - nalaze u manjim ili većim finansijskim problemima.

Sarajevska Bosna i Split već godinama ne učestvuju u ABA ligi, što je, složićemo se, osnovni parametar za relevantnost u regionalnoj košarci. Ozbiljna kriza je u poslednjih godinu-dve zakucala i na vrata Partizana, koji je sveden na najniže grane u bogatoj istoriji, nedavno je promenio rukovodstvo i traži način da ostane na površini.

Cibona takođe nije ni senka velikog kluba iz 80-ih, 90-ih, pa i sa početka 21. veka, ali se u pomenutom kvartetu trenutno nalazi u najzdravijoj poziciji.

"Vukovi sa Tuškanca" od Evrolige su se oprostili skorom 0-10 u sezoni 2010/11, a od Evrope jednom pobedom u sezoni 2013/14 Evrokupa.

Te sezone Cibona je napravila senzaciju osvojivši ABA ligu na Fajnal foru u Beogradu, ali zbog loše finansijske situacije ne samo da se odrekla prava nastupa u Evroligi, nego je napravila potpuni zaokret u sportskom sektoru, sa samo jednim ciljem - da klub stane na zdrave noge.

Tako su za "cibose" prošle sezone igrali uglavnom golobradi talenti, uz nekoliko iskusnih, ali cenovno pristupačnih igrača.

Legenda kluba Aleksandar Petrović, koji je iz predsedničke fotelje pre nekoliko dana prešao na funkciju izvršnog potpredsednika, u ponedeljak je na konferenciji za novinare predstavio plan daljeg delovanja Cibone, za koju veruje da će kroz tri godine potpuno sanirati ostatak davnašnjih dugovanja, koji iznosi dva miliona evra.

Petrović je istakao da se plan stabilizacije temelji na ponovnom okupljanju sponzora - "Frank", "Badel" i "Kraš" - koji su 1976. godine formirali klub.

Uz pomoć još četiri jaka sponzora, čija imena nije otkrio, kao i donaciju grada, Cibona će u naredne četiri godine imati obezbeđen budžet od oko 1,5 miliona evra.

Od toga će za plate prvotimaca biti izdvajano najviše 600.000 evra po sezoni.

"Od ovog trenutka počinje stvaranje moćne Cibone, kakvu navijači žele da vide. Novi sponzori će od 1. januara popunjavati upravni odbor i Skupštinu kluba, tako da će oni koji donose novac u klub, o njemu i odlučivati", rekao je popularni "Aca Trica".

"Verujem da ćemo za 500-600.000 evra moći da selektiramo konkurentnu ekipu i da ćemo već u predstojećoj sezoni biti nemerljivo jači nego prošle".

Šef struke je i dalje Slaven Rimac, od važnijih igrača iz prošle sezone otišli su Ilievski i Siriščević, Kus je završio karijeru, a dovedeni su veterani Andrija Žižić i Jasmin Hukić, američki bekovi Kori Fišer i Devon Sedler, kao i Dardan Beriša, povremeni reprezentativac Poljske poreklom sa Kosova i Metohije.

Trio perspektivnih igrača rođenih 1997. čine Ante Žižić, Ivica Zubac i Nik Slavica, a tu je i tri godine stariji Dominik Mavra.

Cibona počinje sezonu gostovanjem u Zadru, a srpskoj publici predstaviće se u meču petog kola, protiv Metalca u Valjevu 12. oktobra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC