• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Metalac prvi put srušio Partizan

Autor mondo.rs

Posle 14 poraza u nizu u prvom kolu ABA lige u sezoni 2015/2016 Valjevci pred svojom publikom savladali crno-bele u dramatičnom finišu 67:64

Metalac je uspeo da na startu nove sezone u ABA ligi sruši neslavnu tradiciju. Posle 14 poraza u nizu Valjevci su prvi put pobedili Partizan - 67:64 (23:14, 14:14, 28:13, 11:14).

Tim Vladimira Đokića je rešio duel u svoju korist u dramatičnom finišu, nakon što je u finišu treće četvrtine napravio seriju i preuzeo vođstvo (56:50). Crno-beli su uspeli u poslednjem kvartalu da nađu adekvatan odgovor na brzu igru rivala. Cvetković trojkom, uz uspešne šuteve Vitkovca i Vrapca približili su Partizan najpre na 57:59, kapiten Vanja Marinković doneo je izjednačenje (61:61), a Vitkovac vođstvo Partizanu (63:61).

Ipak, Valjevci se nisu predavali. Sedamdeset sekundi pre kraja Kutlešić je poravnao rezultat (63:63), a Koprivica je 46 sekundi kasnije bio samo jednom precizan sa linije slobodnih bacanja (64:63). I onda je počeo pravi triler.

Metalac je krenuo u poslednji napad kada se Malešević okliznuo i pao, i kada se činilo da su Valjevci pred 15. porazom u nizu, organizator igre Metalca je iz sedećeg polažaja pronašao Jošila koji je zakucao loptu u koš (65:64), a samim tim i pobedu svog tima.

Partizan je nakon tog šokantnog pogotka imao 1,8 sekundi da organizuje napad, ali Aranitović nije dobro uposlio Marinkovića, koji je loptu izbacio u aut. Kapiten Partizana je tri desetinke pre poslednjeg zvuka sirene načinio faul, a Malešević je sa dva uspešna šuta sa linije penala obezbedio konačan trijumf - 67:64.

Najefikasniji u redovima Metalca bili su Dušan Kutlešić sa 15 poena, dok je Nikola Malešević postigao 14, uz sedam skokova i pet asistencija, a Marko Jošilo 11 pogodaka uz pet uhvaćenih lopti.

Kod evidentno neuigranog Partizana istakli su se Aleksandar Cvetković sa 13 i Čedomir Vitkovac sa 11 poena. Andreja Milutinović i Miloš Koprivica zabeležili su po šest poena.

Metalac je imao čak 20 izgubljenih lopti, Partizan duplo manje (10), ali su crno-beli zabeležili mizeran šut za dva poena - tek 37 odsto (ukupno iz igre 38 odsto).

Crno-beli moraće brzo da analiziraju i izvuku pouke iz poraza u Valjevu, jer ih već u nedelju očekuje gostovanje u Sremskoj Mitrovici ekipi Mega Leksa, koja je izgubila u prvom kolu od Crvene zvezde.

Osokoljeni Metalac će u drugoj rundi, takođe za dva dana, igrati u Skoplju protiv ekipe MZT.

TOK MEČA

PRVA ČETVRTINA (14:23)

Početak meča u Valjevu obeležila je pomalo netipična košarka. Domaći Metalac mnogo je grešio (tri izgubljene lopte za četiri minuta), dok je kod Partizana očigledno da se ekipa nije uigrala (u startnoj petorci uz Marinkovića i Đumića bili Vrabac, Vitkovac i Cvetković, koji su tek pre neki dan stigli u Humsku). Uprkos tome crno-beli su poveli sa 6:3, a onda je tim Vladimira Đokića zahvaljujući Marku Jošilu (ukupno šest poena) serijom 7:0 stigao do preokreta.

Petar Božić je posezao za izmenama, tražio pravu kombinaciju, a posle tajm-auta nakon serije rivala, crno-beli su odgovorili na pravi način. U poslednjih četiri minuta zasuli su koš Metalca i stigli do najveće prednosti na meču od devet poena (21:12, pa 23:14), a najefikasniji u prvih 10 minuta bio je Vitkovac sa sedam poena.

DRUGA ČETVRTINA (14:14)

Partizan je na poluvreme otišao sa identičnom prednošću kao i posle prve četvrtine, iako je za prvih sedam i po minuta nastavka postigao tek četiri poena (Cvetković i Perović). A onda u poslednjih 150 sekundi crno-beli su upisali 10 poena (od čega pet sa linije penala).

Ali domaćin nije iskoristio lošu realizaciju gostiju, iako je otvorio četvrtinu sa dve vezane trojke Babovića i Majstorovića i prišao na 23:27. Ipak, ekipa Vladimira Đokića nastavila je sa greškama u napadu (uz loše vođenje, ukupno su za 20 minuta imali 11 izgubljenih lopti), a bili su i neprecizni (šut za jedan 4/7, za dva 6/15, za tri 4/13).

U ekipi Partizana najefikasniji u prvom poluvremenu su Vitkovac sa sedam (sve u prvoj četvrtini), Magdevski je upisao šest, Koprivica i Vrabac po pet, s tim što je reprezentativac BiH zabeležio i pet skokova i tri asistencije.

Metalac predvode Jošilo sa sedam poena (dve trojke iz tri pokušaja), Majstorović sa šest i tri skoka i Pot i Jevtović sa po pet pogodaka.

TREĆA ČETVRTINA (28:13)

Metalac je preuzeo inicijativu i vođstvo. Domaćin je brzo anulirao prednost, nakon što je napravio seriju od 10:0 za tri i po minuta (44:44). Cvetković je potom trojkom uspeo da "odlepi" crno-bele (47:44), a onda je na distanci svoj tim održao i Milutinović opet preciznim šutem van linije 6,25 metara (50:46). Ipak, Metalac je u poslednjih dva minuta rafalnom paljbom (dve trojke Kutlešića uz koš Majstorovića) stigao do preokreta (56:50).

Izabranici Vladimira Đokića u trećem kvartalu postigli su 28 poena, koliko u celom prvom poluvremenu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Crno-beli proživljavaju možda i najteži period u poslednjih nekoliko decenija.

Najuspešniji tim ABA lige, koji je prošle sezone poražen u polufinalu plej-ofa, tokom leta je ostao gotovo bez celog tima iz prošle sezone, a pred početak nove sezone ekipu su pojačali bivši igrači (Vitkovac, Perović, kao i Magdevski i Cvetković), dok je na klupi prekaljenog Duška Vujoševića zamenio njegov bivši učenik, kasnije pomoćnik Petar Božić.

Metalac je prošle sezone debitovao u ABA ligi i ostvario je veoma dobar učinak - polovičan. Valjevski klub je upisao 13 pobeda i isto toliko poraza, pa je regularni deo završio na šestoj poziciji.

U odnosu na tim iz sezone 2014/2015 ekipu su napustila šestorica igrača, dok je isto toliko košarkaša stiglo tokom leta u Valjevo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC