• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapiten Zvezde i reprezentativac koji je gradio hidrocentrale: Otišao je je velikan, srpski sport je sada siromašniji

Autor Dragan Šutvić

Bio je član vrhunske generacije Jugoslavije, koja je prva pobijedila "strašni" SSSR

 bogoljub-stojmirovic-in-memoriam-odbojka-preminuo-crvena-zvezda-reprezentacija-jugoslavija Izvor: Promo/Odbojkaški savez Srbije

Srpska odbojka siromašnija je za još jednog pionira i velikana. Preminuo je nekadašnji reprezentativac i kapiten Crvene zvezde Bogoljub Stojmirović, objavio je nacionalni savez. Imao je 93 godine.

Bio je član sjajne generacije jugoslovenskih odbojkaša koji su na prvenstvu Evrope u Bukureštu, 1955. godine prvi put pobijedili neprikosnoveni Sovjetski Savez i domaćina Rumuniju, i bili na domak osvajanja bronzane medalje.

Možda će vas zanimati

Pridružio se Branku Stefanoviću, Banetu Milosavljeviću, Voji  Milanoviću, Branku Lužaninu, Ivanu Popoviću... asovima Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Stojmirović je u Crvenoj zvezdi igrao smečera, a u reprezentaciji Jugoslavije tehničara.

Jugoslavije, s leva: Slobodan Milosavljević, Bogoljub Stojimirović, Vlado Skerbinjek, Ivan Popović, Zdenko Mikina i Gavra Budišin.
Izvor: Promo/Odbojkaški savez Srbije

Bio je najbolji tehničar prije pojave Zorana Petrovića i Nikole Grbića. Bogoljub Stojmirović sa suprugom Gordanom (Tkačuk), sa sinom Goranom i snajom Ljiljanom osvajao je i titule prvaka Jugoslavije i trofeje Kupa, ali je bio sjajan na još jednom polju: postao je vrhunski graditelj hidrocentala: Đerdap, Bajina Bašta, Kokin Brod i Ibar – Lepenac...

"Bogoljub i snaja Ljiljana igrali su u Crvenoj zvezdi, a sin Goran i supruga Gordana u Partizanu. U to vrijeme odnosi između ova dva kluba bili su na vrhuncu.  Ako znamo da je njegova sestričina Beba Marković igrala u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, Stojmirovići su porodica sa najviše reprezentativaca u našoj zemlji. Jednom odbojkaš – uvek odbojkaš.

Po završetku sportske i graditeljske karijere nastavio je druženje sa bivšim drugarima sa odbojkaških terena skoro do posljednjeg dana, evocirajući uspomene iz tih prohujalih odbojkaških vremena", napisao je u nekrologu Petar Stanišić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac.

(mondo.rs)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC