• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportisti godine BiH - Nermin Potur i opet Larisa Cerić

Džudistkinja Larisa Cerić i karatista Nermin Potur proglašeni su sportistima 2010. godine u Bosni i Hercegovini.

 Sportisti godine BiH - Nermin Potur i opet Larisa Cerić  Izvor: MONDO

Ovo je odlučio žiri 10. izbora najboljeg sportiste BiH kojeg organizuju "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH, pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Novi sportski kralj i kraljica "krunisani" su na svečanom proglašenju, koje je u srijedu uveče održano u Sarajevu, u prepunoj kongresnoj dvorani hotela "Holidej in".

Potur, višestruki prvak BiH u karateu, ove godine je na Evropskom prvenstvu u Atini osvojio bronzanu medalju (ekipno), a još dva ovakva odličja uzeo je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (pojedinačno i ekipno). Treću svjetsku bronzu osvojio je na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Podgorici. U trci za titulu najboljeg Potur je iza sebe ostavio Ratka Vardu (košarka), Mitra Mrdića (džudo), Damira Džumhura (tenis) i Marija Kojića (biciklizam).

"Bio sam jako sretan kada sam vidio svoje ime među kandidatima, a ovu nagradu doživljavam kao iskreno priznanje za sve moje uspjehe, trud i rad. Protekla godina bila je najuspješnija u mojoj karate karijeri, ali na ovome se neću zaustaviti. Medalje, priznanja i ova nagrada biće mi dodatni podstrek", rekao je Potur za "Nezavisne novine".

Najbolja džudistkinja BiH i prošle godine je izabrana za najbolju sportistkinju, a u 2010. krunu je zaslužila jer je na Svjetskom kupu u Majamiju osvojila bronzu, slavila je na Evropskom kupu u Sarajevu, dok je na Evropskom kupu u Hamburgu bila treća. Ona je juniorska i seniorska šampionka Balkana, dok je na EP za mlađe seniore i seniorke u Sarajevu osvojila srebrnu medalju. Ima i zlato sa juniorskog Evropskog kupa u Paksu i još nekoliko dobrih rezultata na jakim džudo takmičenjima.

"Drago mi je što je žiri i ove godine prepoznao uloženi trud s obzirom na to da sam i ove godine proglašena najboljom sportistkinjom u ovom eminentnom izboru dokaz je kontinuiteta postizanja dobrih rezultata",
rekla je Cerićeva, kojoj su uža konkurencija bile još Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Dragana Knežević (rukomet), Žana Novaković (skijanje) i Merima Softić (karate).

Žiri, kojim je predsjedavala Svetlana - Ceca Kitić, najbolja rukometašica svijeta svih vremena, za najbolju ekipu u 2010. je proglasio mušku karate reprezentacija BiH, bronzanu sa EP i SP, dok je drugo mjesto zauzeo Rukometni klub Bosna BH Gas. Treći je ženski odbojkaški klub Jedinstvo iz Brčkog.

Laureat u trci za najboljeg trenera je Sead Ćupina, selektor muške karate reprezentacije BiH. Drugi je trener ŽOK Jedinstvo Goran Hadžić, a treći Ivan Velić, šef stručnog štaba KK Široki Brijeg.

Nagrada za fer-plej otišla je u ruke boksera Smajila Šikala, dok su nagradu za razvoj sporta u BiH osvojili Boris Šatordžija, Saša Pandžić i Dušan Popović. Rukometne sudije i delegat su priskočili u pomoć tuzlanskom Jedinstvu, koje nije imalo novca za organizaciju meča sa Katarinom. Oni su bez naknade otišli u Tuzlu i obavili svoj posao.

Navijači Čelika bili su među prvima koji su priskočili u pomoć i dali krv za povrijeđenog navijača FK Sarajevo, pa je njima pripala nagrada za sportski gest godine.

Najperspektivniji sportista je talentovani i trofejni džudista Stefan Majdov, dok je najperspektivnija sportistkinja plivačica Branka Vranješ, šampionka RS i BiH u više disciplina i vlasnica nekoliko bh. rekorda u mlađim kategorijama, a ima i jedan rekord u kadetskoj kategoriji.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejnijem sportskom kolektivu u našoj zemlji.

Jovica Radanović je ostvario vrhunske rezultate u kuglanju i golbalu. Pored brojnih sjajnih rezultata posebno se ističe srebrna medalja sa EP u kuglanju za slijepe i slabovide u Slovačkoj, čime je zaslužio nagradu za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Posebno priznanje za razvoj rafting sporta u BiH posthumno je dodijeljeno Branki Štulić, reprezentativki BiH, koja je izgubila život predstavljajući svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Proglašenje najboljih od najboljih uživo su pratili brojni gosti, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života naše zemlje, koji su gromoglasnim aplauzom pozdravili nagrađene.

Predsjednica žirija Svetlana - Ceca Kitić kazala je da su nagrade u pravim rukama.

"Čestitam našim najboljim sportistkinjama, sportistima, ekipama, trenerima i svim nagrađenim na uspjesima u 2010. godini i želim im da u idućoj, ali i godinama pred nama budu još bolji i još uspješniji kako bi sportska slika BiH bila prepoznatljiva širom planete", rekla je Kitić.

Nagrade za one koji su sport utkali u svoj život dodijeljene su četvorici legendarnih sportista i sportskih radnika.

Laureati nagrade za životno djelo su Rastislav - Rade Matić i Ivica Osim, legende koje su cijeli svoj život posvetile fudbalu i njegovom progresu. Marjan Beneš je jedan od najboljih boksera i sportista bivše Jugoslavije. Neprevaziđeni nokauter i bokser velikog srca bio je istinski ambasador sporta sa ovih prostora i to je i danas. Džabir Delalić je arbitar koji je cijeli život posvetio rukometu, pa ne čudi podatak da je u karijeri dijelio pravdu na 1.468 utakmica čime je dao ogroman doprinos razvoju ovog sporta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC