• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto svijet ćuti? Novaku "zaboravljaju" uspjeh koji sanjaju Rafa i Rodžer: Počinje US open, a mediji se "prave ludi"!

Autor Dragan Šutvić

Da su legendarni Rodžer ili Rafa uspjeli da isto ostvare, svjetski mediji vjerovatno ne bi prestajali da pričaju o tome. Ovako, pred početak US opena, niko ni da spomene da je Đoković već ostvario najveći podvig modernog tenisa...

 tenis svijet zaboravlja uspjeh novaka đokovića Izvor: Profimedia

Novak Đoković u noći između utorka i srijede kreće u pohod na istoriju - osvajanje rekordnog 21. grend slema u karijeri i "kalendarski grend slem", nešto neviđeno u muškom tenisu pune 52 godine.

Najbolji teniser svijeta počinje učešće na US openu kao čovjek koji je osvojio i Australijan open i Rolan Garos i Vimbldon za 2021. godinu. Ali uoči turnira u Njujorku, nameće se važno pitanje - zašto se čitav medijski svijet pravi kao da Đoković već nije osvojio četiri uzastopna grend slema, nešto što Rodžer Federer i Rafael Nadal nikada nisu uspjeli da ostvare?

Možda će vas zanimati

Zbog čega se u svim svjetskim medijima već danima u okviru najave US opena govori o činjenici da bi Đoković mogao da ispiše istoriju osvajanjem četiri slema u nizu, uporno zaboravljajući njegov niz od Vimbldona 2015. do Rolan Garosa 2016. godine?

Američki "ESPN" govori da Đoković počinje napad na istorijski slem, kojim bi uradio isto što i Rod Lejver 1969. godine, što uistinu jeste nevjerovatna prilika da se uradi nešto što se rijetko viđa, ali "preskaču" da podsjete na period 2015-16. "Njujork Tajms" je imao nerva da u svom tekstu postavi pitanje "Može li Novak Đoković da ponovo bude nepobjediv?", fokusirajući se na njegov poraz na Olimpijskim igrama, zanemarujući da na grend slemovima ima 21 uzastopnu pobjedu.

Takođe, brojni su oni koji govore da će Novak postati najbolji teniser svih vremena ukoliko osvoji US open i tako "naniže" četiri grend slem trofeja. Neki, poput Matsa Vilandera, kažu da će Novak "manje slaviti grend slem trofeje" jer na njima nema Federera i Nadala.

Greg Rusedski, na primjer, insistira da bi Đoković morao da osvoji pet grend slemova više od Švajcarca i Španca ne bi li mogao da bude smatran najboljim teniserom svih vremena, bez ijednog validnog razloga. Ipak, svi oni zaboravljaju da je neke granice Đoković jedini pomjerao, poput osvajanja četiri grend slema u nizu.

Uostalom, da li je zaista tolika razlika između osvajanja četiri slema u jednoj godini i tokom dvije različite sezone da ovo drugo, bar u slučaju Srbina, bude potpuno zanemareno?

Da li je ovo prvo zaista teže učiniti ili je to samo način da svjetska teniska javnost "zaboravi" da Novak već nije jednom bio vlasnik sva četiri najveća turnira u isto vrijeme? I kakva bi bila slika u zapadnim medijima da je neko od Novakovih najvećih rivala uspio da osvoji sve grend slemove u nizu, iako ne u istoj godini?

Procijenite sami, ali činjenice su jasne. Đokoviću je ovo četvrti put u karijeri da je nanizao tri grend slem trofeja (Federer i Nadal su zajedno to uradili tri puta, ali nijednom od 2011. kada je Novak prvi put zasjeo na svjetski tron). Novak je i prvi od Roda Lejvera 1969. koji je osvojio prva tri grend slema u sezoni i uopšte dao sebi mogućnost da osvoji sva četiri turnira u jednoj godini.

Došao Đokovićev trijumf na US openu ili ne, već je jednom u isto vrijeme bio vlasnik trofeja iz Melburna, Pariza, Londona i Njujorka.

Na to bi i sam Novak mogao da podsjeti svijet...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC