• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je iza kulisa "iskovao" šampionski pehar Borca m:tel: Ne dešava se često da se ovako kockice poklope!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rukometni klub Borac m:tel osvojio je šampionsku titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine kada to niko nije očekivao.

 Duško Lepir, sportski psiholog RK Borac, intervju za MONDO:  Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Nakon odlaska Veselina Vujovića i dosta iskusnih rukometaša, treneru Mirku Mikiću i ostatku stručnog štaba povjereni su "klinci" kojima su mnogi u javnosti prognozirali borbu za opstanak, a oni su odgovorili fantastičnim partijama, pobjedama i na koncu superiorno osvojenim šampionskim trofejem.

Uz trenera Mikića, veliki doprinos tituli dali su i trener golmana Mario Blažević i sportski direktor Bojan Ljubišić, kao i ostali u stručnom štabu i klupskom rukovodstvu na čelu sa direktorom Vladimirom Brankovićem, ali jedno ime je stajalo u pozadini.

U pitanju je Duško Lepir, sportski psiholog, koji je radio zajedno sa mladim timom na mentalnoj snazi koja je u sportu jednako važna kao i fizička snaga ili talenat.

Autor knjige "Mentalni aspekti sportskih aktivnosti", koja je namijenjena sportskim trenerima morala bi da bude obavezno štivo u svakom klubu, ako već zbog materijalne situacije u sportskim kolektivima Bosne i Hercegovine nisu u mogućnosti da angažuju jednog sportskog psihologa.

Lepir je u intervjuu za MONDO otkrio na koji način je počeo da radi u Borcu m:tel i kako je postepeno gradio pobjednički mentalitet među banjalučkim "klincima.

"Kad je u pitanju sam tim, prva stvar što sam uradio kad sam počeo bila je da se upoznam sa igračima, trenerima, atmosferom, cjelokupnom situacijom i da vidim kakva ideja stoji iza toga. Iako sam u početku bio skeptičan, pristao da uđem u sve to. Pokazalo se bitnim ta selekcija ekipe koju su uradili trener Mikić i njegovi saradnici. Vidjelo se da su igrači sličnih ideala, karakteristika i crta ličnosti koje mogu da se uklope i da budu usmjereni ka istom pravcu. To je meni dosta olakšalo rad, a s druge strane bio sam iznenađen znanjem kod stručnog štaba i njihove spremnosti za saradnju, kao i otvorenost za nove stvari. To je bio dobar preduslov da se i ovaj dio 'mentalne' strane dopuni. Sve kockice su se složile i svi su odradili svoj dio posla", rekao je Lepir na početku razgovora.

Izvor: MONDO

Sportski psiholog je potom objasnio na koji način je radio sa banjalučkim rukometašima.

"Dogovoreno je da jednom sedmično imamo zajedničke treninge kao i pripreme pred utakmice, koji podrazumijevaju motivacione razgovore i analize, a u sklopu toga je bila mogućnost individualnih razgovora ako postoji određena problematika. Suština rada je postavljanje vrijednosnog sistema, odnosno šta mi želimo u našem takmičenju, da postavimo na prave osnove, kako bi iz toga crpili energiju i motivaciju. A kasnije smo iz toga učili razne stvari - od upoznavanja sa emocijama, emotivnim stanjima i kako se s tim nositi, komunikacijom u timu, načinima komunikacije i tehnikama disanja, kako bi doveli igrače u optimalno stanje".

Sve to doprinijelo stvaranju onog najvažnijeg u kolektivnom sportu, a to je tzv. timski duh.

"Puno smo kroz takve razgovore timski povezivali, često bi grupni treninzi počinjali pričanjem o prošloj sedmici, negativnim i pozitivnim situacijama da bismo onda izveli zaključke i usmjerili se na sljedeću sedmicu. Rješavali bismo probleme i pored toga vježbali tehnike koje bi mogli da primjenjujemo na terenu. Uvodili smo rutine da igrači ostanu fokusirani, a onda pred mečeve razgovorali čak i u parku prirode, vježbali tehnike rasterećenja, analize i zajedničkim razgovorom skidali pritisak. Igrači su dosta mladi, njihova očekivanja na početku sezone nisu bila velika, a kako su se stvarale u javnosti slike o nepobjedivosti pritisak je rastao. Zbog toga smo na polusezoni radili trening skidanja pritiska i pripreme za drugi dio sezone. Sve vrijeme smo ih podsticali da nisu važne pobjede i titula već 'biti na terenu', biti u momentu, biti fokusiran i uživati u tome što radiš, kao i napredovati individualno i timski u svakom trenutku. Rasteretili smo ih ego orjentacije, sami smo sebi bili cilj i mjera koju želimo da prebacimo. Naravno pritisak je pred kraj sezone bio još veći, bilo je i dosta iscrpljenosti, ali uspjeli smo na kraju da relativno brzo potvrdimo titulu. Moram priznati da mi je bilo zadovoljtsvo raditi s ovim timom. Dugo sam u sportu, radio sam sa različitim sportistima,ali ne dešava se često da se ovako kockice poklope".

Izvor: MONDO

Lepir je mišljenja da u istom psihološkom smislu treba početi i u narednoj sezoni.

"Mijenjaju se i ciljevi i ideje, sad se očekuje sigurno još više. Poenta našeg rada je da igrači naprave ozbiljne karijere. Suština nije da osvojimo dvije-tri titule, već da oni svakim treningom i utakmicom napreduju. Ako je svaki trening i meč izazov za sebe, onda se u tome lako pronalazi motivacija. Da budemo sve bolji i bolji je ideja koje smo se držali i nadam se da ćemo se držati i naredne sezone. Naravno, tim je tu da pomaže, da pomažu jedni druge kada bude u krizi i vjerujem da ćemo pronaći energiju za dalje takmičenje", zaključio je sportski psiholog banjalučkog kluba.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Svaka čast profesore. Čestitka šampionima!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC